Muzeul Județean Mureș va achiziționa anul acesta un Trinkspiel produs la Sibiu în 1650, obiect de orfevrărie unicat în toată istoria artei românești, singurul de proveniență românească aflat pe piața internațională de artă, a anunțat joi, într-o conferință de presă, directorul instituției, Soos Zoltan.
Soos Zoltan a arătat că dată fiind valoarea destul de mare a obiectului, 270.000 de euro, la primul bal cu specific vienez din istoria orașului Târgu Mureș, denumit „Balul Palatului”, care va avea loc în data de 7 noiembrie, se va face o colectă de fonduri, obiectivul fiind deja rezervat de Muzeul Județean.
„Ne străduim să adunăm niște fonduri pentru a achiziționa niște opere de artă pe care am reușit să le rezervăm pe piața de artă. Aceste obiecte valoroase ar completa colecțiile noastre. La ‘Balul Palatului’ va fi prima oară când sunt arătate publicului. Aici vorbim și despre un obiect de orfevrărie transilvană, care provine din Sibiu, o piesă Trinkspiel, produsă în anul 1650, o piesă de orfevrărie unicat în toată istoria artei românești și din Transilvania”, a spus Soos.
El a afirmat că, la nivel mondial, există aproximativ 20 de piese asemănătoare, însă cea rezervată de Muzeul Județean Mureș este singura produsă în România.
„În lume există în jur de 18-20 piese asemănătoare produse în secolul XVII-lea, însă aceasta este singura produsă pe teritoriul României. Ele reprezintă evoluția fizicii și încorporarea fizicii în orfevrărie, printr-un exemplu biblic. Piesa în sine arată transfigurarea apei în vin. În cupa așezată deasupra unei moriști se pune prima dată vin roșu, iar printr-un tub aflat în interiorul cupei, când se toarnă apă, pe partea inferioară iese vin roșu. Evident este realizat prin cunoștințele de fizică acumulate de civilizația europeană din secolul XVII. Este o piesă unicat, ar fi important să revină în România. Acum se află la un colecționar din Germania”, a completat Soos Zoltan.
Acesta a precizat că, până în secolul al XVIII-lea, Trinkspiel s-a aflat în inventarul Breslei Aurarilor din Sibiu, însă nu se știe în ce condiții a fost vândut peste hotare.
AGERPRES