Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe, restaurat şi modernizat cu fonduri europene, a fost redeschis, joi, pentru vizitatori, după doi ani de la începerea lucrărilor.
Acestea au vizat atât reabilitarea completă a ansamblului de clădiri, cât şi reamenajarea parcului dendrologic, spaţiul expoziţional fiind mărit cu 30% în urma intervenţiilor.
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor, a declarat, pentru AGERPRES, că Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe este una dintre cele mai vechi instituţii muzeale din ţară şi un important obiectiv turistic, iar lucrările efectuate aici au reuşit să redea strălucire acestei „bijuterii arhitecturale”, construite după planurile arhitectului transilvănean Kos Karoly, dar şi să pună în valoare spaţii neutilizate, precum grădina şi turla muzeului, şi să prezinte colecţiile într-o manieră modernă.
„Muzeul Naţional Secuiesc nu e numai o clădire, nu e numai o instituţie, nu e numai un muzeu, e muzeul naţiunii secuilor. Aşa fost conceput, de altfel, de către Kos Karoly şi a fost clădit între anii 1910-1912 (…) Această bijuterie arhitecturală este o clădire emblematică şi, desigur, noi suntem foarte ataşaţi emoţional de această minunată instituţie. Nu numai clădirea în sine a fost reabilitată, ci şi parcul dendrologic care are mai mult de jumătate de hectare. În fine, am reuşit să extindem spaţiile expoziţionale cu 30% faţă de cum a fost până acum, în primul rând pentru că am redat publicului şi am dat viaţă acelor clădiri care au fost folosite ca şi ateliere sau magazii şi, plus, subsolul clădirii principale, unde au fost magazii. De acum încolo o să fie magazii vizitabile şi plus spaţii pentru câteva evenimente”, a declarat Tamas Sandor.
În incinta muzeului a fost amenajat şi un centru destinat pedagogiei muzeale şi au fost reabilitate cabinetele de cercetare muzeografică şi atelierele pentru restaurarea obiectelor din patrimoniul muzeului.
„Parcul dendrologic numără câteva mii de plante care, desigur, vor fi întreţinute în mod corespunzător, şi va găzdui diverse evenimente culturale. Am intrat şi în turn, a fost reabilitat şi turnul muzeului, e important pentru că turnul în concepţia lui Kos Karoly întotdeauna a stat în centrul proiectelor sale. Kos Karoly a iubit această instituţie, a fost cea mai preferată clădire din proiectele sale”, a mai spus preşedintele CJ Covasna.
Lucrările de restaurare şi modernizare au costat aproape 25 de milioane de lei şi au fost finanţate din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, şi din bugetul Consiliului Judeţean Covasna.
Directorul instituţiei, Vargha Mihaly, a menţionat că muzeul va fi un spaţiu interactiv şi „viu”, în care colecţiile vor fi puse în valoare inclusiv prin tehnici smart, pentru a fi mai atrăgătoare pentru tânara generaţie.
„Aşteptăm vizitatorii ca să vadă ce am reuşit să facem în aceşti ani de când am demarat lucrările de renovare a clădirii Muzeului Naţional Secuiesc (…) Am reuşit să facem, cred, o instituţie modernă, care va fi vizitată atât de cei bătrâni, cât şi de cei tineri. Dorim să ne deschidem către generaţia tânără, pentru că o vitrină şi un obiect muzeal cum a fost prezentat până acum poate că nu e foarte interesant pentru generaţia care urmează. Vrem să facem un muzeu de secol 21. Vom valorifica parcul foarte frumos al muzeului, vrem să facem aici concerte în aer liber şi evenimente la care să vină toată familia, nu numai părinţii, ci şi copiii. Vrem să fim cât mai deschişi către oameni. Avem inscripţii trilingve şi ghidaj trilingv, deci putem să primim vizitatori din toată ţara, dar şi din străinătate”, a mai spus Vargha Mihaly. AGERPRES
Foto RRA
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.