În istoria modernă a jocurilor olimpice, județul Mureș a dat până acum cinci sportivi care au reușit să câștige medalii. În ordine cronologică, fac referire la: Hazai Kálmán care în 1936 la Jocurile Olimpice de la Berlin a obținut medalia de aur cu echipa de polo a Ungariei; Simon Ladislau care în 1976 la Jocurile Olimpice de la Montreal a obținut pentru România o medalie de bronz la lupte; Nicolae Pop care în 1980 a câștigat o medalie de bronz la Jocurile Olimpice de la Moscova, cu echipa de volei masculin; Radu Gelu care la Jocurile Olimpice de la Los Angeles din 1984, ne-a reprezentat la competiția de haltere și a luat medalia de argint și Enikő Barabás Mironcic, care acum patru ani la Jocurile Olimpice de la Beijing a obținut o medalie de bronz alături de echipa de canotaj 8+1. „Surpriză”, nici un fotbalist.
Anul acesta Enikő Barabás a participat din nou, dar a ieșit din competiție fără să câștige vreo medalie. Norbert Trandafir n-a prins nici o finală în care să înoate după vreo medalie olimpică, iar Cristian Bățagă aflat în delegația României n-a reușit să facă mare brânză la probele de gimnastică.
Iar acum vă întreb: unde credeți că poate face Enikő, Norbert sau Cristian antrenamente? Că-n Tîrgu-Mureș sigur nu. Cine le plătește? Dar cazarea, masa, transportul? Detalii… în fond avem loturi naționale pe fiecare sport, ele se reunesc, intră în cantonamente de pregătire etc. Și până atunci Norbert de exemplu unde înoată? Câte ore pe zi i se oferă acces la un bazin și la ce costuri?
Dar acesta e doar vârful aisbergului care s-a proptit în sportul românesc și-l scufundă pe zi ce trece tot mai tare. Problema nu e că România încheie una din cele mai slabe prestații olimpice din istoria participărilor ei, ci e că acasă dăm de o realitate usturătoare. Într-un oraș de talie mică, Tîrgu-Mureș, care a dat totuși patru olimpici remarcabili, nu există sport de masă în adevăratul sens al cuvântului. Preferăm să finanțăm o jenantă echipă FCM, cu milioane de euro anual, dar clubul de kaiac canoe s-a desființat (da da, am avut inclusiv sportivi mureșeni campioni naționali), iar dacă practici sportul și locuiești la bloc, nici măcar nu mai ai unde să-ți lași barca peste iarnă. Dar ne bosumflăm că delegația de kaiac canoe a dezamăgit la Londra. Nu, n-a dezamăgit, ci țara i-a dezamăgit pe ei.
Cătălin Hegheș
Stimabile, inca de la inceput vreau sa te CONTRAZIC cu desavarsire si chiar sa te judec ca fiind un jurnalist rauvoitor, nepregatit si fara o judecata obiectiva asupra fenomenului sportiv muresean. Punctat iti dau cateva argumente:
1. Cristian Bataga n-a facut mare branza in conditiile in care tu nu cunosti ce presupune acest sport si eforturile sale. In plus esti o persoana foarte rea si nedocumentata, deoarece nu cunosti faptul ca inainte cu foarte putin timp de olimpiada a murit tatal acestui sportiv. La acest capitol te cataloghez foarte slab.
2. Norbert si Cristian – nici nu se pune problema sa faca antrenamente la Tg Mures deoarece sunt cooptati mereu in lotul national, iar pregatirea se face organizat in cadrul lotului. Autoritatile locale Primaria, Prefectura, DJS, CSM au sprijinit in cadrul diverselor evenimente acesti sportivi prin diverse moduri, poate pentru tine putin (adica vad din alte comentarii ca faci politica pe bani, sprijini diverse proiecte pe bani, etc. un mercenar sa inteleg da !?)
3. Ai o problema continua cu FOTBALUL, motiv pentru care iti readuc aminte ca suntem in primele divizii dupa foarte multi ani, si printre altele este sportul care a adus alaturi de altele un mare renume orasului. Din nou denigrezi sportul muresean.
4. Faci afirmatii si mai rau ca nu stiu cine iti mai da si voie sa le publici, afirmatii care denigreaza munca unor sportivi la nivel national. Sa stii ca nu vei deveni iubit in randul acestora chiar daca ai incercat sa fii obiectiv, ai dat o tenta de mare critic in acest articol – un critic care nu este deloc interesant.
In concluzie articolul tau in sine este O SLABA PRESTATIE, in loc sa remarci faptul ca in ultimul an se dezvolta multe baze sportive, sali de sport, ramuri sportive, baschet, hadbal, etc., cluburi de junior prin eforturi private si cei drept spre marea ta DISPERARE si din bani publici.
Cred ca nu ai mai fi zis nimic daca acei bani publici ajungeau in prestatiile tale din campanii electorale pentru diversi candidati PDL, PSD, Briscaru si altii asa cum vezi te acuza multa lume vad.
Eu sa fiu jurnalist sincer ti-as da o replica si chiar ti-as face un protest public pentru raul pe care il emani.
NU ESTI VREDNIC SA FI MURESEAN !
Doamna draga fara sa sar in apararea lui Heghes cred ca ati dorit sa scrieti „NU ESTI VREDNIC SA FII MURESEAN!”.
In al doilea rand trrbuie sa recunosc ca nu va inteleg frustrarea. Sunteti dvs cumva o sportiva locala sprijinita intens de autoritati spre dezvoltarea performantelor dvs. si v-au ofensat criticile autorului asa profund incat era necesar sa faceti afirmatii (pana una alta nedovedite) despre modul in care dansul isi castiga banii? In al treilea rand in loc sa ocupati atata text poate era mai bine sa asteptati dreptul la replica al sportivilor vizati care mai mult ca sigur ca daca s-ar fi simtit ofensati ar fi solicitat acest lucru. In ultimul rand este evident ca n-ati inteles nimic din ce a incercat autorul sa spuna dar poate ca ati avansa mai mult in intelegerea textelor daca ati citi mai multa literatura si mai putine barfe locale despre cine sprijina pe cine prin campanii. Seara buna!