Într-o perioadă destul de dificilă financiar pentru o parte a populației investițiile sociale au rolul de a diminua o parte din neajunsurile populației.
De aceea, săptămânalul Punctul și-a propus să prezinte principalele investiții sociale din județul Mureș din ultimii ani. Având în vedere că majoritatea primăriilor din județ nu au reușit încă să ne trimită lista principalelor investiții sociale, în numărul acesta vă vom prezenta investițiile din municipiul Tîrgu-Mureș și alte câteva investiții din județ, rămânând ca într-un număr viitor să prezentăm celelalte investiții sociale din restul județului.
Modernizarea căminului de vârstnici din Tîrgu-Mureș
Detalii referitoare la principalele investiţii sociale realizate în municipiul Tîrgu-Mureş în ultimii doi ani am obținut de la Aurel Trif, director executiv adjunct la Direcția Comunicare, Proiecte cu Finanțare Internațională şi Resurse Umane din cadrul Primăriei Tîrgu-Mureș.
Amintim, mai întâi, proiectul „Modernizarea căminului pentru vârstnici Tîrgu-Mureş”, proiect finanţat din fondurile UE prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, Axa prioritară 3 „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”, Domeniul major de intervenţie 3.2 „Reabilitarea/ modernizarea/ dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale”, în baza Contractului de finanţare Nr. 988 din 20. 10. 2010.
Valoarea totală a proiectului este de 3.647.057,29 lei din care valoare totală eligibilă 2.821.043,73 lei (finanţare nerambursabilă şi contribuţia Beneficiarului).
„Primăria Municipiului Tîrgu-Mureş a reabilitat, modernizat şi extins căminul pentru vârstnici situat în str. Evreilor Martiri, nr. 29 – 31, în vederea corectării uzurii fizice, îmbunătăţirii funcţionalităţii şi aducerea lui la standardele europene de confort, igienă şi siguranţă în exploatare.
Obiectivul general al proiectului a fost, în primul rând, reabilitarea clădirilor vechi de 100 de ani ale căminului, prin modernizarea unei suprafeţe de 1.248,6 m², mansardarea unei suprafeţe de 180 m² şi construirea unui corp nou, cu o suprafaţă de 165 m², precum şi refacerea instalaţiei sanitare, electrice, termice şi a izolaţiei, regândirea compartimentării bucătăriei, pentru respectarea fluxurilor şi depozitării alimentelor şi îmbunătăţirea condiţiilor de trai pentru beneficiarii acestuia”, ne-a transmis Aurel Trif.
Lucrarea a fost începută în luna mai 2011 şi s-a finalizat în luna iunie 2012.
Centrul de zi Rozmarin, Tîrgu-Mureș
O altă investiție socială importantă din Tîrgu-Mureș a fost: „Mansardare, extindere și modernizare imobil str. Luduşului, nr. 29, Centru de zi Rozmarin, Corp A, Tîrgu-Mureș”, cu valoare totală (inclusiv TVA) de 641.086,87 de lei finanţată de la bugetul local.
„Obiectivul general al proiectului a fost recondiţionarea şi reorganizarea spaţiului existent pentru crearea unui spaţiu de funcţionare adecvat Centrului de zi „Rozmarin”, în vederea rezolvării separării şi fluidizării circuitelor. Suplimentarea spaţiului existent se obţine prin mansardarea corpului A de clădire şi etajarea şi mansardarea garajului existent”, ne-a transmis Aurel Trif.
Lucrarea a fost începută în luna octombrie 2011 şi s-a finalizat în luna august 2013.
Investiții de viitor, la Tîrgu-Mureș
Investiţiile sociale programate a se realiza de către Primăria Tîrgu-Mureş în următorii ani se referă la construirea de blocuri ANL. Astfel, Aurel Trif ne-a informat că Primăria a transmis Agenției Naționale pentru Locuințe studii de fezabilitate pentru construirea în viitorul apropiat a mai multe blocuri, astfel: pe strada 8 Martie – 4 blocuri cu 80 de apartamente; pe strada Depozitelor, etapa I, 3 blocuri cu un total de 60 de apartamente; pe strada Depozitelor, etapa II, 3 blocuri cu un total de 60 de apartamente. „Pentru aceste locuinţe din bugetul local se vor finanţa extinderile de reţele de utilităţi aferente şi amenajările exterioare (spaţii de parcare, spaţii verzi, alei)”, a spus Aurel Trif.
În plus, „în cadrul Programului de construcţii locuinţe sociale destinate chiriaşilor evacuaţi din locuinţele retrocedate foştilor proprietari s-a solicitat Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului cuprinderea unui bloc cu 20 de apartamente în Cartierul Rovinari, etapa a II-a”, a completat Aurel Trif.
Extinderea Centrului de îngrijire Miercurea Nirajului
În urmă cu aproximativ o lună, Primăria oraşului Miercurea Nirajului a atribuit societăţii Building Invest SRL Ernei un contract în valoare de 1.892.355 lei, fără TVA, pentru execuţia lucrărilor pentru proiectul „Extinderea Centrului de îngrijire medico-social Niraj”. Proiectul constă într-o construcţie cu parter şi mansardă, cu dimensiunile în plan de 9,0 x 18,6 metri. Potrivit portalului licitatiapublica.ro, la licitaţie au participat patru oferte.
O altă investiție socială a fost demarată în 2013 de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mureş, instituție care și-a propus realizarea unor lucrări de amenajare şi dotare teren de joacă la Complexul de Case de tip familial din Sâncraiu de Mureş.
Modernizare Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Reghin
Consilierii judeţeni au aprobat marţi, 27 mai, într-o şedinţă ordinară de lucru, documentaţia tehnică pentru investiţia „Amenajare acces principal şi secundar” la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă nr. 3 SAM Reghin, cu indicatorii tehnico-economici în valoare totală de 163.921 lei, cu TVA inclus.
„Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă nr. 3 SAM Reghin funcţionează în aceeaşi incintă cu Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Reghin, ambele fiind în subordinea Consiliului Judeţean Mureş, precum şi cu castelul „Huszár”, imobilul fiind situat în Reghin, strada Castelului nr. 12. Datorită reorganizării sistemului de protecţia socială şi în urma retrocedării castelului foştilor proprietari, s-au stabilit suprafeţele de teren aferente fiecărui obiectiv”, a precizat Ovidiu Dancu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Mureş.
Vasile DANCEA