Într-o perioadă destul de dificilă financiar pentru o parte a populației investițiile sociale au rolul de a diminua o parte din neajunsurile populației.
De aceea, săptămânalul Punctul și-a propus să prezinte principalele investiții sociale din județul Mureș din ultimii ani. Dacă în numerele trecute ale săptămânalului nostru am prezentat investițiile sociale din municipiile Tîrgu-Mureș, Reghin și Tîrnăveni, precum și din orașele Sărmașu și Miercurea Nirajului, în numărul acesta vom prezenta un foarte generos proiect social din Sighișoara.
Fundaţia – Centrul Creştin Social Medical de Zi – Sighişoara
Din preocuparea faţă de cei mai puţin favorizaţi, la Sighișoara funcționează, sub auspiciul Bisericii Ortodoxe Române şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei – Fundaţia Centrul Creştin Social Medical de Zi. Aflat sub directa supraveghere a PC Preot Ovidiu Dan, Protopopul Sighişoarei, Centrul s-a constituit cu ajutorul unei finanţări nerambursabile obţinute prin Proiectul PHARE 2004, Coeziune Economică şi Socială, Schema de investiţii şi servicii sociale şi funcţionează pe baza unui parteneriat între Asociaţia Filantropia Ortodoxă Sighişoara, Protopopiatul Ortodox Român Sighişoara, Asociaţia Pro-Sighişoara Elveţia, Primăria municipiului Sighişoara şi Consiliul Judeţean Mureş. Centrul oferă îngrijire pentru aproximativ 126 vârstnici.
„Contextul dificil al vremurilor în care ne desfăşurăm activitatea impune imperios existenţa unei astfel de instituţii de ajutorare a celor vârstnici indiferent de naţionalitate şi religie (lacrimile oamenilor nevoiaşi sunt la fel de fierbinţi pentru toţi)”, a menționat preotul protopop Ovidiu Dan.
În 2013, Centrul a beneficiat de serviciile a 15 angajați (manager, doi asistenți sociali, contabil, bucătar, kinetoterapeut, portar, doi lucrători-social, trei lucrători la bucătărie, șofer, asistent medical, spălătoreasă) și a 40 de voluntari activi. Tot în 2013, Centrul a fost sponsorizat cu bani în valoare de 6.500 de lei, cu îmbrăcăminte în valoare de 2.200 de lei și cu produse igienico – sanitare în valoare de 1.100 de lei. În plus, din donații, centrul a primit în bani 20.300 de lei, iar alimente în valoare de 32.100 de lei.
Servicii ample
Informații despre serviciile oferite de Centrul de Zi ne-au fost oferite de preotul protopop Ovidiu Dan. Astfel, serviciile de are beneficiază cele 126 de persoane sunt:
a) igienizare (Sighişoara nu are o baie publică) şi de aceea persoanele nevoiaşe beneficiază de acest serviciu, care include: tuns, bărbierit, tratament de deparazitare, igienizarea şi schimbarea lenjeriei;
b) asistenţa religioasă (programul zilnic cuprinde rugăciunea de dimineaţă, serviciile religioase-Acatistele Sfinţilor, Paraclise, consiliere duhovnicească);
c) consiliere socială – psihologul şi asistenţii sociali, cu multă răbdare şi dăruire încearcă să-i ajute să depăşească problemele dificile prin care trec;
d) asistenţa medicală gratuită – Centrul are în cadrul său un cabinet medical deservit de un medic şi un asistent medical, ajutaţi sistematic de un mare număr de medici voluntari, care îşi oferă cu dăruire serviciile, un cabinet de kinetoterapie, unde vin zilnic la recuperare locomotorie aproximativ 20 de persoane şi recent s-a deschis un cabinet de protezare auditivă pentru oamenii vârstnici.
e) tot în cadrul serviciilor de asistenţă a fost dezvoltată o reţea de servicii de asistenţă socială şi medicală la domiciliu – igienizarea locuinţei şi a persoanelor imobilizate la pat, mici cumpărături, achitarea facturilor, consultaţii medicale;
f) hrana zilnică pentru cei 40 de asistaţi în cadrul Centrului şi pentru încă 66 de persoane la domiciliu – hrana, constă din 3 feluri de mâncare zilnic, inclusiv sâmbăta şi duminica;
g) celor ce Îl mai au doar pe Dumnezeu şi sunt în faze terminale le oferim posibilitatea de a-şi trăi ultimele zile, decent, în cele 10 paturi ale Centrului şi de a pleca din viaţă cu demnitate.
Impactul lucrării
Despre importanța lucrării și despre implicarea populației în acest proiect, ne-a transmis câteva gânduri tot preotul protopop Ovidiu Dan: „Este o lucrare Sfântă care va face cinste Sfintei noastre Biserici şi tuturor creştinilor indiferent de confesiune, care prin porunca lui Dumnezeu avem obligaţia expresă de a sluji pe cei ce sunt întru aşteptarea dragostei noastre.
Impactul lucrării este deosebit de puternic, fiind şi un liant între cetăţenii oraşului, care cu tare multă dragoste şi mărinimie oferă ajutor în alimente, haine şi bani, având certitudinea că ele ajung acolo unde trebuie.
Lucrarea fiind de amploare, am încercat să sensibilizăm şi localităţile din jurul Sighişoarei şi în acest context toate parohiile arondate protopopiatului nostru, ne-au sprijinit cu tare multă dăruire. Preoţii şi credincioşii sunt conştienţi că Centrul de Zi este al nostru al tuturor şi a-l sprijini este un titlu de nobleţe”.
Scopul proiectului…
…conform preotului protopop Ovidiu Dan, este următorul: „reducerea sărăciei grupului ţintă, a excluderii şi marginalizării sociale a oamenilor nevoiaşi, realizarea unui ambient social pentru aceste persoane, care să inducă siguranţa şi confortul, contribuind direct la creşterea gradului de incluziune socială.
Implementarea proiectului contribuie la reducerea morbidităţii şi mortalităţii în rândurile populaţiei, astfel se vor economisi o serie de cheltuieli de spitalizare pentru persoanele care vor fi preluate în centru şi care altfel ar fi trebuit spitalizate.
Proiectul contribuie şi la educarea comunităţii în spiritul evitării excluderii sociale a persoanelor aflate în dificultate şi se va urmări permanent nivelul pregătirii şi experienţei în domeniul asistenţei sociale a personalului angajat pentru implementarea proiectului.
Cu ajutorul lui Dumnezeu, şi a oamenilor buni, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Arhiepiscop Andrei al Alba Iuliei, intenţionăm să dezvoltăm reţeaua de servicii sociale prin amenajarea spaţiului generos aflat în mansarda clădirii, pe care dorim să o amenajăm”.
Titi DÃLÃLÃU