Infrastructura de electricitate trebuie reabilitată, ca să facă față solicitărilor, prefectul de Mureș, Mircea Dușa, exprimându-și într-o ședință de Colegiu prefectural nemulțumirea față de întreruperile aproape zilnice ale alimentării cu energie electrică și precizând că a avut o “discuție serioasă” cu reprezentanții Electrica, referitoare la nevoia de investiții în acest sens.
Prefectul a arătat că la acest moment sunt peste 1.700 de gospodării din Mureș care nu sunt racordate la rețeaua de electricitate și a punctat că primarii vor putea accesa bani pentru proiecte prin noul Fond de Dezvoltare Rurală, care va apărea în curând și care pune la dispoziție peste 10 miliarde de euo pentru investiții la sate.
“Prin acest program se finanțează și electrificarea zonelor neelectrificate. Sunt peste 1.700 de gospodării care nu beneficiază de alimentare cu energie electrică. Sunt zone izolate, sate, cartiere sau zone din localități care nu sunt alimentate cu energie electică. Am avut cu Electrica o discuție serioasă, care după cum știți este o societate comercială, se finanțează și banii îi alocă din profit, să aloce bani mai mulți pentru reabilitarea infrastructurii din județul Mureș. Infrastructura e una veche și sunt foarte multe întreruperi în alimentarea cu energie electrică”, a declarat prefectul.
Mircea Dușa a arătat că, în ce privește Fondul de Dezvoltare Rurală, Guvern a aprobat zilele trecute metodologia și urmează să apară și în Monitorul oficial detaliile acestui program nou, prin care sunt puse la dispoziția unităților administrativ-teritoriale din mediul rural peste 10 miliarde de euro.
“Fiecare primar, fiecare unitate administrativ-teritorială va avea posibilitatea să acceseze aceste fonduri pentru derularea – dar o să vedem normele, când apar – a 2 proiecte principale și, sigur, pe măsura derulării acestora, și a unor proiecte secundare, cu precizarea că nu poate să existe dublă finanțare – adică dacă au lansat un proiect și e finanțat, știu eu, pe PNDL, pe fonduri europene, nu poate să fie finanțat și din acest fond. Este vorba de proiecte noi, proiecte care se referă tot la infrastructură – drumuri, canalizare, extindere de rețele de canalizare și apă, reabilitare școli, reabilitare cămine culturale, dispensare, extinderea rețelelor sau distribuțiilor de gaz, extinderea și electificarea zonelor care sunt neelectrificate. În Mureș, nevoie de investiții este una mare, când vorbesc de rețeaua de apă și canalizare m-aș referi la localitățile de pe câmpie, când vorbesc de distribuțiile de gaz metan m-aș gândi la localitățile din nordul județului, începând de la Suseni până la Stânceni, și, sigur și alte zone ale județului”, a mai precizat Dușa.