Deși subiectul regionalizării revine constant în atenția publică și se nasc adevărate dezbateri, ele se poartă cel mai adesea într-un pur stil românesc – fără vreun proiect pe masă, fără studii de impact și fără ca măcar parlamentarii care urmează să-l adopte să știe cum arată efectiv. Am pus două întrebări parlamentarilor de Mureș care se află la putere, însă n-am reușit să obținem vreun răspuns lămuritor. Cele două întrebări erau 1. Ați văzut până acum pe hârtie, concret vreun proiect privind regionalizarea României? și 2. Există discuții în interiorul U.S.L. pe tema asta și dacă în ce direcție?
Am obținut răspunsuri concrete de la 3 parlamentari – senatorul Akos Mora (PNL) și deputații Cristian Chirteș (PNL) și Florin Buicu (PSD). I-am contactat de asemenea și pe Vasile Gliga, care a spus că nu face deocamdată comentarii pe această temă și Alexandru Petru Frătean care ne-a promis că revine cu o declarație pe această temă, care încă nu ne-a parvenit. Iată răspunsurile la cele două întrebări:
Akos Mora
1. Nu.
2. Nu, la nivelul grupurilor parlamentare încă n-a ajuns această discuție. Probabil e la nivel de Guvern, dar nici ei nu s-au hotărât cu care variantă să vină. În momentul când niște propuneri vor ajunge și pe masa noastră.
Cristian Chirteș
1. Personal nu avem cum să avem proiecte de regionalizare, dar avem principiile regionalizării, pe care le susținem. Respectiv regionalizarea pe criterii administrative și economice, în niciun caz pe criterii politice sau etnice.
2. Nu, încă nu a intrat în dezbatere, dar probabil se va merge pe regiunile existente. Pe cele opt.
Florin Buicu
1. Nu.
2. În cadrul grupului parlamentar PSD, premierul Victor Ponta a prezentat intenția de a utiliza actuala împărțire teritorială pe euroregiuni în vederea regionalizării.
C.H.