Proba teoretică de verificare a cunoștințelor pentru obținerea permisului de conducere va putea fi susținută la orice autoritate competentă, nu doar la cea de domiciliu, conform unui proiect legislativ adoptat de Parlament, prin votul final al deputaților. Totodată, pregătirea teoretică și cea practică vor putea fi organizată pe module, respectiv separat, și vor fi recunoscute reciproc de către școlile de șoferi.
Pregătirea teoretică și cea practică în vederea obținerii permisului de conducere vor fi organizate pe module și vor fi recunoscute reciproc de unitățile autorizate cu atribuții în domeniu, respectiv de școlile de șoferi.
Conform inițiatorilor, organizarea pe module a pregătirii teoretice și practice în vederea obținerii permisului de conducere va permite unităților autorizate cu atribuții în domeniu o mai bună organizare a activității de pregătire a candidaților pentru obținerea permisului de conducere, dar și o mai bună planificare a pregătirii practice a candidaților. Prin această modificarea, susțin autorii proiectului, se vor îndeplini mai multe obiective, cum ar fi: – se vor elimina timpii mari de așteptare dintre examenul teoretic și examenul practic. (Potrivit autorilor proiectului, există județe cu peste 4 luni de așteptare între cele două probe.); – candidații pentru obținerea permisului de conducere vor putea face pregătirea practică până în ultima zi înainte de participarea la examenul organizat de autoritatea competentă, conform legii;
”În acest moment, din cauza timpilor mari de așteptare dintre examenul teoretic și examenul practic, și a faptului că elevii termină pregătirea practică odată cu depunerea dosarului, pentru examinarea teoretică se ajunge la situația când foarte mulți candidați își pierd o parte abilitățile de conducere.
De asemenea, prin această modificare se evită încălcarea legii, în sensul în care acum unii elevi, la înțelegere cu instructorul auto, își păstrează câteva ore din cele planificate pentru a putea conduce cu câteva zile înainte de examenul practic”, susțin inițiatorii. – o școală de șoferi va trebui să recunoască cursurile pentru obținerea permisului de conducere pe care candidații le-au parcurs la o altă școală de șoferi. ”De asemenea, prin aceste modificări, școlile de șoferi vor fi mult mai responsabile și atente la pregătirea cursanților, iar separarea celor două module va duce la creșterea competitivității între școlile de șoferi și a calității serviciilor oferite de acestea”, mai susțin autorii proiectului.
Proba teoretică va putea fi susținută oriunde, nu doar pe raza autorității unde solicitanții de permise își au domiciliul. ”Proba teoretică de verificare a cunoștințelor pentru obținerea permisului de conducere se poate susține la orice autoritate competentă de pe teritoriul României cu respectarea condițiilor de vârstă, potrivit legii. Proba practică pentru obținerea permisului de conducere șibeliberarea acestuia se realizează de către autoritatea competentă pe raza căreia solicitanții își au domiciliul ori reședința”, este noua prevedere adoptată. Persoanele care solicită participarea la examen pentru proba practică în vederea obținerii permisului de conducere sau a unor noi categorii trebuie să fie apte din punct de vedere medical, potrivit legii, să facă dovada pregătirii practice prin cursuri organizate de unități autorizate și că a fost declarat ”admis” de către autoritatea competentă la proba teoretică de verificare a cunoștințelor, potrivit formei adoptate a legii.
Category: Stirile Punctul