Începând cu 1 ianuarie 2024, persoanele juridice care închiriază spații sau bunuri de la persoane fizice trebuie să calculeze lunar și să rețină la sursă impozitul aferent chiriei pe care trebuie să îl achite, de fapt, proprietarul. Formula de calcul este diferită față de anii anteriori.
Cota impozitului pe chirii este de 10% raportat la venitul net ce se stabileste prin deducerea din venitul brut a unei cote de 20%, reprezentând cheltuieli forfetare.
Cât despre venitul brut, acesta se calculează prin însumarea chiriei datorate conform contractului dintre părți cu orice alte cheltuieli în legătură cu spațiul respectiv pe care le suportă chiriașul persoană juridică dar care sunt de fapt în sarcina proprietarului.
Spre exemplu, într-o lună în care chiriașul are cheltuieli zero în legătură cu spațiul închiriat, va calcula impozitul proprietarului aplicând cota de impozit de 10% la rezultatul diferenței dintre valoarea chiriei ( venit brut) și 20% din valoarea chiriei (cheltuieli forfetare).
La o valoare a chiriei de 1.000 de lei, să spunem, calculul ar arăta așa:
[1.000 ( venit brut) – 200 (20% din 1. 000 – cheltuieli forfetare)] x 10% (cota de impozit) = 80 lei
În schimb, dacă într-o lună chiriașul va avea, să spunem, 500 de lei cheltuieli cu spațiul respectiv care ar intra în mod normal în sarcina proprietarului, atunci va calcula impozit dupa cum urmează:
[1.000 (chirie) + 500 cheltuieli – 300 (20% din 1500 reprezentând chirie plus cheltuieli)] x 10% (cota impozit) = 120 lei
Chiria plătita efectiv proprietarului persoana fizica va fi, în situațiile ipotetice descrise, de 80 și respectiv 120 de lei, adică chiria lunară stabilită prin contract minus valoarea impozitului calculat. De asemenea, se va întocmi o dispoziție de plata semnată obligatoriu de proprietar.