Producătorii de legume și fructe care doresc să comercializeze în pieţe şi târguri și produse prelucrate precum zacuscă sau gemuri, în limita a 800 de kilograme pe an, vor fi obligați să notifice DSVSA-urile județene și să dea informații legate de activitățile desfășurate sau locurile unde vând marfa. În plus, vor fi obligați să respecte anumite condiții de igienă atunci când produc și vând și vor putea merge cu marfa doar în județele unde este unitatea de producție sau în județele limitrofe, ANSVSA va monitoriza atât producția cât și modul în care vând produsele putînd da amenzi sau opri activitatea.
Producătorii primari de legume şi fructe care deţin o gospodărie ţărănească de legume şi fructe, adică nu sunt înscriși în vreo formă juridică de organizare, dar obţin din producţia proprie și produse prelucrate pe care le comercializează, trebuie să se inregistreze la direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București, prin notificarea activităţilor lor, potrivit unui proiect de Ordin al ANSVSA aflat în dezbatere publică. De asemenea, ei își pot comercializa marfa în acest mod doar în limita a 800 de kilograme pe an.
Pentru notificare, ei trebuie să depună la DSV următoarele documente:
- o notificare în care se înscriu activitățile desfășurate și locurile de valorificare a produselor obţinute,
- copie de pe actul de identitate al producătorului primar;
- documentul din care să rezulte starea de sănătate a producătorului și a membrilor
familiei sale; - copia atestatului de producător și o copie a carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol, eliberat de primării sau după caz, copia atestatului de gospodărie țărănească şi o copie a carnetului de comercializare, eliberate de Cooperativa Agricolă, în baza Legii nr. 566/2004 a cooperației agricole;
- dovada care atestă că au fost achitate tarifele prevăzute în legislația specifică în vigoare.
Activitățile gospodăriilor ţărăneşti de legume şi fructe vor fi înregistrate într-un registru special de către direcțiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București și postate pe site-ul ANSVSA, în termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentației complete.
Ce reguli trebuie să respecte producătorii
Potrivit proiectului, producătorii primari de legume și fructe care deţin o gospodărie ţărănească sunt obligați să respecte anumite condiții de igiena a produselor alimentare, respectiv pe cele prevăzute în Regulamentul Parlamentului European și al Consiliului nr. 852/2004/CE privind igiena produselor alimentare, cu amendamentele ulterioare şi ghidurile de bune practici de igienă elaborate de asociațiile profesionale și avizate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
Spre exemplu, conform Regulamentului, incintele trebuie să fie, în măsura în care este posibil, amplasate, concepute, construite, curăţate și menţinute în bună stare pentru a se evita riscul de contaminare, în special de către animale și dăunători.