Aeroportul Transilvania Târgu Mureş a participat în calitate de partener, alături de renumitul Aeroport Schiphol Amsterdam la proiectul pilot de cercetare ATOM, cu o finanţare europeană de peste 5 milioane de euro. Proiectul ATOM (Airport detection and Tracking Of dangerous Materials by passive and active sensors arrays) reprezintă un proiect de cercetare şi dezvoltare a unui prototip de sistem de supraveghere, detecţie şi urmărire a obiectelor periculoase în transportul aerian, în perimetrul aeroportului prin intermediul unui sistem de senzori radar activi şi pasivi. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană prin Seventh Framework Programme, secţiunea de transporturi aeronautice având o durată de 3 ani (1 iulie 2009 – 30 iunie 2012). Prototipul sistemului ATOM va fi un sistem de securitate non-intruziune dar cu putere de pătrundere mare, pentru care nu va fi necesară alocarea de puncte specifice de control de securitate. Acest lucru va permite ca sistemul ATOM să nu interfereze fluxul normal de pasageri si să fie greu de localizat si evitat de către persoanele rău intentionate ce vor să introducă bunuri periculoase în zonele aeroportuare. Sistemul va fi capabil să supravegheze atât zonele publice cât si cele sterile în care pasagerii sau însotitorii sunt prezenti, să detecteze eventualele bunuri periculoase si să efectueze monitorizarea acestora, concomitent cu transmiterea informatiilor către centrele de securitate aeroportuară pentru luarea măsurilor necesare.
Consortiul desemnat prin proiect va initia, dezvolta si finaliza acest prototip, fiind format din 11 membri din domeniile necesare desfăsurării acestei activităti (cercetare tehnică, universităti de profil, consultantă aeronautică si aeroporturi). Aeroportul Transilvania Târgu Mures, ca membru în consortiu, alături de Aeroportul Schiphol Amsterdam îsi aduce contributia în acest proiect prin definirea cerintelor operationale de sistem, analiza impactului cu celelalte sisteme de securitate existente, influenta asupra pasagerilor si testele finale ale prototipului. Echipa de reprezentare a Aeroportului Transilvania Târgu Mures privind acest proiect de cercetare s-a constituit din dl. Runcan Petru Stefan, directorul general al Aeroportului Transilvania Târgu Mures, dl. Kolozsvary Zoltan, membru al Consiliului de Administratie, expert fonduri europene, dl. Băceanu Toni responsabil coordonare proiect si dna. Hang Mărioara, responsabil financiar.
Noi discuții cu operatorul aerian Wizzair
Presedintele Consiliului de Administraţie al Regiei Autonome Aeroportul Transilvania Târgu Mureş, dl Mihail Porutiu împreună cu vicepreşedintele Consiliului de Administraţie dl. Peti Andrei s-au întâlnit joi, 7 iunie 2012 cu reprezentantii Wizz Air, cea mai importantă companie aeriană care operează pe Aeroportul din Târgu Mures. Discutiile au vizat tarifele aeroportuare aplicate de Aeroportul Transilvania Târgu Mures, în conditiile suspendării tarifelor aplicate în 2012 prin Hotărârea Tribunalului Cluj si necesitătii punerii în aplicare a Ordinului Ministerului Transporturilor si Infrastructurii 744 din 23 septembrie 2011 (Ordinul 744/2011) pentru stabilirea conditiilor care pot fi asociate tarifelor de aeroport si a criteriilor care pot fi aplicate la diferentierea tarifelor de aeroport.
În decurs de maxim o săptămână, pe baza prevederilor Ordinului 744/2011 Conducerea Aeroportului Transilvania Târgu Mures va fundamenta si va înainta spre aprobare Consiliului Judetean Mures, noile tarife propuse să fie aplicate de către Aeroportul Transilvania. Mentionăm că operatorul aerian low-cost Wizz Air a încheiat un contractat de cinci ani cu Aeroportul Transilvania Târgu Mures care este în vigoare pentru o perioadă de încă trei ani. Conducerea Aeroportului Transilvania Târgu Mures împreună cu conducerea Consiliului Judeţean Mureş au asigurat reprezentantii Wizz Air că vor fi depuse toate eforturile pentru întretinerea infrastructurii la un nivel optim pentru desfăsurarea traficului în conditii de deplină sigurantă.
Noua Conducere a Aeroportului a initiat discutii cu reprezentantii operatorului aerian low-cost privind posibilitatea introducerii unor destinatii noi operate de la Târgu Mures de compania aeriană Wizz Air. Reamintim că la începutul lunii mai 2011 operatorul aerian Wizz Air si-a stabilit cea de-a cincisprezecea bază aeriană pe Aeroportul Transilvania Târgu Mureş, operând initial 19 zboruri internationale pe săptămână. Prezenta operatorului aerian la Aeroportul Transilvania Târgu Mures a contribuit în mod semnificativ la cresterea traficului aerian pe Aeroportul din Târgu Mures, acesta înregistrând anul trecut un trafic fără precedent de la înfiintarea sa si pâna în prezent, deservind un număr de 3.148 mişcări aeriene şi 257.403 pasageri.
Începând cu data de 25 martie 2012, odată cu trecerea la programul de vară aplicat aviatiei civile operatorul aerian Wizz Air şi-a mărit frecvenţa de operare de la 15 curse săptămânale la 21 de curse pe săptămână (Londra patru zboruri pe săptămână, Barcelona, Dortmund si Budapesta câte trei zboruri pe săptămână si câte două zboruri săptămânale pe destinatiile Madrid, Paris, Roma si Milano).