Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Tîrgu-Mureş derulează proiectul cofinanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013(POSDRU) intitulat „Crearea de noi oportunităţi de învăţare pentru studenţi pentru dezvoltarea abilităţilor practice folosind simulatoare medicale”. Proiectul ce se derulează începând din 14.05.2014, în parteneriat cu Universitatea Semmelweis Budapesta, având perioada de implementare de 18 luni, mai exactpână la 13 octombrie 2015, are o valoare a asistenţei financiare nerambursabile de 1.637.482 lei.
„Acest proiect se înscrie în Axa prioritară 1 “Educaţia şi formarea profesională în sprijinul creşterii economice şi dezvoltării societăţii bazate pe cunoaştere”.
Domeniul major de intervenţie „Calitate în învăţământul superior” vizează dezvoltarea curriculei aferente calificării de doctor-medic în cadrul UMF Tîrgu-Mures prin implementarea unor noi tehnici educaţionale, bazate pe simulatoare medicale, pe dezvoltarea abilităţilor practice a studenţilor. Implementarea acestor noi tehnici presupune dezvoltarea materialelor didactice şi a protocoalelor de simulare, precum şi validarea acestora prin utilizarea lor de către membrii grupului ţintă al proiectului. Prin includerea rezultatelor proiectului în curricula de studiu a specializării “medicină generală”, proiectul va genera un efect pozitiv pe termen lung, oferind astfel beneficii şi generaţiilor viitoare de studenţi ai universităţii”, se arată într-un comunicat semnat de rectorul UMF Tîrgu Mureş, prof. dr. Leonard Azamfirei.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
– Extinderea curriculei pentru 10 discipline, includerea abilităţilor practice prin simulare
– Elaborarea suportului didactic pentru 24 de manopere medicale prin simulare
– Elaborarea testelor de evaluare pentru 24 de manopere medicale prin simulare
– Elaborarea a 24 de protocoale de simulare a manoperelor medicale
– Realizarea unui transfer de bune practici de la partenerul transnaţional
– Implementarea pilot a protocoalelor de simulare pe 600 de studenţi
– Gestionarea eficientă a proiectului
– Asigurarea unei vizibilităţi corespunzătoare a proiectului
„Prin obiectivele sale, acest proiect va contribui la îmbunătăţirea programelor de licenţă şi masterat în conformitate cu Cadrul Naţional al Calificărilor în Învăţământul Superior (CNCIS), la îmbunătăţirea programului de studiu de licenţa pentru calificarea de doctor-medic, la extinderea oportunităţilor de învăţare şi promovarea inovării în învăţământul superior. Componenta de simulare a manoperelor precum şi cea de e-learning vor oferi noi oportunităţi de învăţare studenţilor, vizând posibilităţi de învăţare pe care în prezent le au la un nivel redus şi în condiţii mult mai restrictive prin exersarea manoperelor la patul bolnavilor reali. Acest proiect se constituie într-o intervenţie la nivel de instituţie de învătământ superior, în vederea adaptării programelor de studii universitare la Cadrul Naţional al Calificărilor în Învăţământul Superior, inclusiv dezvoltarea de curriculum”, a arătat asist univ.dr. Olah Peter, proiect manager, înainte de lansarea proiectului în cadrul unei conferinţe de presă, marţi, 10 iunie 2014 la Centrul de simulare şi abilităţi practice din cadrul UMF Tîrgu Mureş.(EM)