Muzeul Cinegetic din Sfântu Gheorghe şi-a îmbogăţit colecţia cu câteva trofee de vânătoare aduse din Spania, printre acestea numărându-se un bivol african, un leopard, o impala, un urs grizzly şi un urs polar, au anunţat, joi, reprezentanţii instituţiei.
Potrivit acestora, trofeele au ajuns la Sfântu Gheorghe datorită preşedintelui de onoare al Asociaţiei Vadon, Sarkany Arpad, care a contribuit la realizarea acestui muzeu.
„Asociaţia Vadon vă informează cu bucurie că au sosit noi trofee de vânătoare impresionante în cadrul Colecţiei Publice Cinegetice a Ţinutului Secuiesc. De data aceasta, trofeele provin dintr-un atelier de preparare din Spania şi au ajuns în colecţia noastră mulţumită domnului Sarkany Arpad, preşedintele de onoare a Asociaţiei Vadon şi prietenilor săi de vânătoare. Aceste trofee deosebite îmbogăţesc şi mai mult colecţia noastră de vânătoare existentă şi permit vizitatorilor să pătrundă şi mai adânc în lumea cinegetică. Printre noile trofee se regăsesc numeroase specii rare, inclusiv civeta africană, bivolul african, leopardul, impala, ursul grizzly şi ursul polar, precum şi alte trofee şi obiecte unice. Aceste trofee preparate în Madrid, reflectă frumuseţea, diversitatea şi bogăţia naturii”, a menţionat directorul executiv al Asociaţiei Vadon, Demeter Janos, într-un comunicat de presă, remis AGERPRES.
Trofeele vor fi prezentate publicului începând de luna viitoare.
„Colecţia Publică Cinegetică a Ţinutului Secuiesc a fost întotdeauna dedicată conservării culturii şi a tradiţiilor vânătoreşti. Prin urmare, suntem foarte bucuroşi să putem prezenta aceste trofee deosebite vizitatorilor noştri. Expoziţia oferă o oportunitate pentru cei interesaţi de cultura vânătorească şi iubitorii naturii să descopere şi să admire aceste specii impresionante din cadrul colecţiei. Prezentarea noilor trofee din cadrul colecţiei va începe în luna decembrie”, se mai arată în comunicat.
Muzeul Cinegetic din Sfântu Gheorghe, care a aniversat în primăvara acestui an un deceniu de existenţă, funcţionează în Casa Bene, o clădire monument istoric din centrul municipiului, reabilitată de Primăria oraşului cu fonduri europene. Acesta cuprinde o bogată colecţie de trofee, arme de vânătoare, documente şi fotografii, majoritatea provenind din colecţiile particulare ale unor vânători din zonă.
Cea mai mare donaţie, în valoare de circa 100.000 de euro, constând în trofee şi animale sălbatice împăiate, a fost făcută de Sarkany Arpad, patronul unei firme de turism cinegetic din Sfântu Gheorghe.
Printre exponate pot fi văzute cel mai mare trofeu de cerb din România, vânat în anul 2011, un urs capturat de Nicolae Ceauşescu în judeţul Covasna, un trofeu de râs medaliat cu aur, expus în 1971 la Expoziţia mondială de la Budapesta şi un crocodil de Nil, în lungime de peste patru metri.
Potrivit conducerii muzeului, peste 80.000 de persoane, majoritatea copii, au trecut pragul acestuia în cei zece ani de existenţă. Numărul mare de vizitatori se datorează în bună parte şi diversificării ofertei, în cadrul muzeului fiind organizate periodic proiecţii de filme, expoziţii de pictură şi fotografie, seminarii şi cursuri de ştiinţele naturii, etc.
Muzeul cuprinde şi o zonă interactivă unde vizitatorii pot obţine informaţii de pe touchscreen-uri despre speciile de animale şi pot „vâna” cu o puşcă cu laser.
Muzeul Cinegetic din Sfântu Gheorghe poate fi vizitat de marţi până sâmbătă, între orele 10,00 şi 17,00 şi duminică, între orele 10,00 şi 14,00, iar preţul biletelor este de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru elevi şi pensionari. AGERPRES