Noile analize DSP ne spun…  De unde putem bea apă de izvor în Tîrgu Mureș? 

Noile analize DSP ne spun…  De unde putem bea apă de izvor în Tîrgu Mureș? 

 

Conform ultimelor analize date publicității de către DSP în urmă cu câteva zile, în prezent în Tîrgu Mureș există doar două izvoare potabile, dintr-un total de șapte. 

De fapt, în Tîrgu Mureș au existat nouă izvoare, dar în prezent două sunt secate: izvorul de pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, nr. 86 și izvorul „Constantin Romanu Vivu”. 

Cele două izvoare potabile sunt următoarele:  cel de pe strada Predeal și cel de pe strada Moldovei. Aceste două izvoare se încadrează în limitele admise de lege în privința parametrilor chimici și ai celor bacteriologici. 

 

De ce nu sunt bune unele izvoare? 

 

Izvorul de pe Bulevardul 1848 se încadrează în parametrii chimici necesari, nu însă și în cei bacteriologici. În apă sunt prezente bacterii coliforme și enterococi. „În apa de băut nu sunt acceptate deloc bacterii”, spun specialiștii. Apele de adâncime și apele de izvor, ar trebui să nu conțină bacterii coliforme, dacă sursele de apă au fost construite bine. Se poate întâmpla totuși că apa contaminată cu coliformi să ajungă în foraje/puțuri, izvoare, atunci când plouă, în perioadele de dezgheț, prin fisuri ale pământului. În plus insecte, șoareci, șerpi sau alte creaturi pot ajunge în unele cazuri în sursa de apă, contaminând-o. Cea mai cunoscută bacterie coliformă este Escherichia coli (E. Coli), de origine fecală care trăiește în intestinele umane și în intestinele animalelor cu sânge cald, evident și în deșeurile lor. Iar enterococul este un microb intestinal care poate provoca boli infecțioase interne. 

Izvorul de pe strada Mestecăniș nu are probleme legate de bacterii, dar depășește nivelul de nitrați. Nitrații în apă sunt un pericol ucigaș după cum s-a constatat de-a lungul anilor. Cea mai periculoasă acțiune este asupra sugarilor, care mor subit. La moarte au un aspect de culoare albastră, de aici și numele de „moartea albastră” sau „sufocare albastră”. Iar fierberea apei nu este o soluție: prin fierbere crește concentrația de nitrați și automat riscurile potențiale. În aceeași situație se află și izvorul de pe strada Secuilor Martiri. 

Izvoarele de pe Calea Sighișoarei și de pe strada Budiului conțin bacterii coliforme, astfel nu sunt potabile deși parametrii chimici sunt în regulă. 

Situația izvoarelor nu este pozitivă nici în alte orașe. De exemplu, la testele din Reghin efectuate anul acesta a reieșit că izvoarele nu sunt potabile, mai ales izvorul situat pe strada Grădinarilor, în fața imobilului cu nr. 30, caz în care  parametrii bacteriologici (Baterii Coliforme, Escherichia coli, Enterococi) nu se încadrează în valorile prevăzute de Lege. În cazul izvoarelor situate pe străzile: Liliacului în fața imobilului cu nr. 10, Izvorului  nr. 3, Grădinarilor FN,  parametrii fizico – chimici (Nitrați) nu se încadrează în valorile prevăzute de lege privind calitatea apei potabile; astfel apa nu este bună de folosit pentru sugari și copiii mici. 

 

Titi Dălălău