Noile provocări ale ortopediei mureşene

Noile provocări ale ortopediei mureşene

 

 

 

 

Sursa:
Zi de zi
Denisa Morar

 

De fiecare dată când întâlneşti un om cu o viziune asupra dezvoltării medicinei care depăşeşte limitele orizontului din toate punctele de vedere, atât la propriu, cât şi la figurat, ai un tremur interior greu de descris, parcă nu ştii cum să faci să captezi cât mai bine esenţa a ceea ce vrea să-ţi dezvăluie din propria experienţă ca să ai tu ce învăţa şi pune în practică. E suficient doar să-ţi povestească cum anume se pot dezvolta nişte idei medicale strălucite prin dedicaţie şi perseverenţă pentru a te face să crezi că şi ţara ta poate ajunge printre cele mai mari centre medicale din lume, nu doar din punct de vedere al profesioniştilor pe care îi avem, ci şi din perspectiva infrastructurii medicale.

M-am întâlnit ieri cu şeful Clinicii de Ortopedie şi Traumatologie Tîrgu Mureş, prof. dr. Tiberiu Băţagă, de departe unul dintre cei mai de nepreţuit vizionari ai domeniului medical pe care îi avem la Tîrgu Mureş. Şi da, am simţit că-mi cresc aripi când i-am remarcat pozitivitatea din voce şi dorinţa de a se dedica în continuare pacienţilor şi bunăstării acestora, indiferent de poziţia pe care o ocupă în ierarhia Universităţii de Medicină şi Farmacie sau în cea a Spitalului Clinic Judeţean.

„Sunt cel mai mulţumit când văd o sclipire în colegii mei mai tineri”

Am stat de vorbă cu un om pentru care plenitudinea spirituală atinge apogeul atunci când medicii ortopezi mai tineri pe care îi susţine şi îi ajută să se perfecţioneze, trimiţându-i la diferite cursuri de specialitate, se întorc la spital mai bine pregătiţi şi cu idei inovatoare pentru a ajuta sistemul medical românesc să-şi dezvolte ramurile armonios şi să evolueze la cele mai înalte standarde posibile.

„Mulţi dintre noi se cred veşnic tineri şi înfloritori, dar patina timpului nu iartă pe nimeni, aşadar, sunt cel mai mulţumit când văd o sclipire în colegii mei mai tineri, ştiu că ei sunt viitorul şi pentru ca acesta să fie unul de care să fim mândri cu toţii, trebuie să le deschidem orizonturile şi să îi ajutăm cu tot ce putem noi, cei cu experienţă mai bogată. Trebuie să le lăsăm cale liberă să evolueze frumos, să le cedăm locul atunci când simţim că nu mai facem faţă cerinţelor, nu să stăm pe-o funcţie de conducere până la adânci bătrâneţi şi să ne întrebăm apoi de ce ne pleacă medicii să lucreze în străinătate”, subliniază Tiberiu Băţagă, uşor îngrijorat, dar optimist în privinţa stopării migraţiei tinerilor absolvenţi către alte ţări.

Problema principală: dotările şi infrastructura

Am vrut să ştiu care sunt lacunele din dotările Clinicii de Ortopedie şi Traumatologie a Spitalului Clinic Judeţean, ce se poate face în vederea soluţionării problemelor şi am aflat care este ajutorul financiar pe care îl primeşte din partea managementului spitalului, dar şi ce ajutor ar putea aduce oamenii politici din oraş.

„Pentru asigurarea dotărilor necesare clinicii noastre, am beneficiat de tot ajutorul conducerii spitalului, am primit nişte sume de bani consistente. Urmează partea a doua legată de recondiţionarea şi renovarea secţiei şi a blocului operator, care deja implică sume de bani pe care ar trebui să le vedem, noi având finanţare din partea Ministrului Sănătăţii. Pe de altă parte, cred că autorităţile locale şi judeţene, oamenii politici ai judeţului, ar trebui să încerce pe cât posibil să concentreze influenţe pozitive prin care să ne putem rezolva anumite aspecte de infrastructură. În Mureş, nu pregătirea profesională a oamenilor este problema, ci partea legată de dotări şi infrastructură, chiar dacă cei din managementul spitalului au făcut tot ce le-a stat în puteri din punct de vedere financiar, la limita imposibilului aş putea spune, sunt condiţionaţi la un moment dat de nişte aspecte bugetare. Momentan, se reface camera de gardă a Clinicii de Ortopedie, iar modificările de pe secţie necesită o sumă de 400.000 de lei”, mi-a explicat.

Tiberiu Băţagă vrea să aducă îmbunătăţiri considerabile clinicii şi are încredere că va primi finanţarea necesară. Se gândeşte că oamenii care au dubii atunci când au nevoie de o intervenţie chirurgicală şi nu ştiu dacă să vină aici, unde valoarea profesională este una deosebită, dar condiţiile hoteliere sunt de 4 stele, nu de 5, nu vor fi sceptici şi vor alege din start să vină la una dintre clinicile din Mureş.

Tîrgu Mureş va deveni un centru de reper mondial în domeniul ortopediei şi artroscopiei

În cadrul Congresului Academiei Europene de Chirurgie Artroscopică şi a Genunchiului ESSKA(European Society of Sports Traumatology, Knee Surgery & Arthroscopy) la care a participat anul trecut, prof. dr. Tiberiu Băţagă a depus un document în care a solicitat ca cele două clinici de ortopedie din Tîrgu Mureş să devină centre de training european în domeniul chirurgiei artroscopice şi artroplastiei genunchiului, dar şi în alte tehnici de genul acesta.

„Spre marea mea surpriză, am fost acceptaţi, noi având deja o colaborare cu ESSKA, ţinem deja cursuri sub patronajul lor, anul acesta am organizat ediţia a 3-a, suntem în pregătire pentru ediţia a 4-a din luna mai a anului viitor. S-a bucurat de o foarte mare popularitate acest congres. Lectorii internaţonali care au venit, dar şi cei din România, au rămas plăcut impresionaţi de nivelul ştiinţific şi de pregătire profesională de aici, dar şi de modul în care a fost organizat acest curs în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie. Am avut simulatoare pentru chirurgia artroscopică, participanţii au constat că se poate face o treabă bună la Tîrgu Mureş.

Am avut parte de un mare privilegiu din partea compartimentului de relaţii al universităţii, condus de către Cătălin Dogar, Andrei Gereb şi Cristi Teodorescu, care au făcut o treabă extraordinară din punct de vedere al organizării.

Unii mi-au spus să am grijă că am devenit o ţintă pentru că vreau să fac ceva pentru Tîrgu Mureş şi sigur mi se va găsi nod în papură şi le-am zis că nu mă încurcă acest lucru, nimeni nu este perfect. Eu cred că datorez multe celor două clinici la care activez şi în al doilea rând, datorez o anumită loialitate şi un respect necondiţionat facultăţii în care m-am format şi care îmi creează condiţiile academice pentru a putea acoperi aceste colaborări. Îmi impun să ridic standardele şi vreau să trecem de la stadiul în care ne plimbăm peste tot să învăţăm la un stadiu în care să vină alţii să înveţe aici, împreună cu noi. Se fac operaţii deosebit de frumoase la Tîrgu Mureş şi ar fi păcat să se piardă acest pilon. Mereu va fi aşa, dacă vrei să faci ceva, eşti acuzat că ceva nu e bine, dacă nu faci nimic, eşti acuzat că nu te interesează, aşa sunt oamenii, dar nu mă împiedică să realizez ce mi-am propus.”

“Din 2018, avem toate speranţele că vom deveni centru european de pregătire ESSKA”

Cu mult curaj şi putere de muncă, Tiberiu Băţagă îşi doreşte să ne aducă pe podiumul european în ceea ce priveşte domeniul ortopediei. „Nu mă interesează nici o poziţie de conducere în spital sau în facultate, aş vrea să începem să avem colaborări prin proiecte, să îmbunătăţim infrastructura şi condiţiile spitaliceşti. Marea mea satisfacţie a fost că atunci când am avut nevoie de o recomandare pentru a deveni centru de pregătire europeană ESSKA, am primit-o, iar din 75 de centre din toată Europa care au depus cererile, au primit aprobări doar 2 centre pentru a primi scrisoare de recomandare, una dintre ele fiind cea pentru noi, scrisă de către profesorul Pietro Randelli, de la Universitatea din Milano, Italia, care este şi secretarul general al academiei ESSKA. Dacă vom primi acreditarea, va trebui să îndeplinim anumite condiţii în ceea ce priveşte partea de infrastructură şi condiţii hoteliere. Fac tot posibilul pentru a îndeplini aceste condiţii până anul viitor când va veni comisia de evaluare chiar în timpul celei de-a 4-a ediţie a cursuluiorganizat sub egida lor, mi-au spus că dacă lucrurile merg în ritmul acesta, cursurile nu vor mai fi sub directa lor supraveghere, ci vor fi introduse în programul ESSKA internaţional de pregătire, ceea ce este extraordinar pentru Tîrgu Mureş, abia aştept să aud că începând cu data X, Tîrgu Mureş este inclus în programul de pregătire al Academiei Europene.

De asemenea, ne-am pus de acord împreună cu domnul profesor Azamfirei, rectorul UMF şi cu domnul decan Cotoi să facem un centru departamental de chirurgie simulatorie şi robotică, în aşa fel încât să putem oferi tot ce înseamnă partea de atestat în domeniul chirurgiei endoscopice”, a adăugat şeful Clinicii de Ortopedie şi Traumatologie din Tîrgu Mureş.

Vicepreşedinte al Societăţii Române de Ortopedie şi Traumatologie

Recent, ortopedul Tiberiu Băţagă a fost ales vicepreşedinte al Societăţii Române de Ortopedie şi Traumatologie – SOROT

Deşi nu şi-a dorit să-şi depună candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte SOROT, s-a gândit că nu ar mai face faţă solicitărilor şi cerinţelor la acel nivel, dar până la urmă s-a lăsat convins de către colegii de breaslă să candideze şi a şi câştigat această titulatură care, spune el, îl ajută să dezvolte centrul universitar medical din Mureş. Cum i-au spus şi alţi medici, Tiberiu este genul de om atipic, căruia îi place să se zbată pentru binele pacienţilor, dar şi al viitorilor medici şi colegi: “ Această nominalizare şi faptul că sunt eu exponent, mă îndeamnă să fac tot posibilul pentru a pune în valoare şi mai mult profesionalismul celor două colective de ortopedie din Mureş. Azi-mâine, vom avea 100 de ani de când  s-a înfiinţat prima clinică de ortopedie din România, la Cluj Napoca şi societatea noastră profesională SOROT este în plină dezvoltare. Avem istoric deja şi este o mândrie că am reuşit şi la SCJU  Tîrgu Mureş să creştem paleta de intervenţii chirurgicale, în două săli de operaţii avem între 2800-3000 de intervenţii pe an, ceea ce a necesitat un efort extraordinar de mare din partea tuturor de aici. Pe mine mă încântă că avem un colectiv unit şi sunt mândru de toţi”, a conchis prof. dr. Tiberiu Băţagă.

Cu ocazia acestei întâlniri, mi-am amintit de o lecţie de viaţă importantă, cea care spune că prin modestie, comportament adecvat, inteligenţă şi profesionalism se remarcă adevăratele valori ale societăţii, iar Tiberiu Băţagă este dovada vie a acestui tip de caracter, implicarea lui în îmbunăţirea sistemului medical ortopedic este una care va dăinui multă vreme şi pentru aceasta îi mulţumim.

sursa zi de zi
Denisa MORAR

Lasă un răspuns