Nou născut cu o malformaţie congenitală gravă operat la IUBCvT

Nou născut cu o malformaţie congenitală gravă operat la IUBCvT

Specialiştii Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, conduşi de doctor Horaţiu Suciu, au operat un nou-născut cu o malformaţie cardiacă congenitală gravă, transpoziţia vaselor mari.

„Aceste intervenţii sunt esenţiale pentru ca aceşti copii să trăiască. La aceste patologii, cum este transpoziţia de vase mari, supravieţuirea este imposibilă fără intervenţie. Din totalul intervenţiilor, 10% sunt intervenţii de urgenţă la vârsta de nou-născut. Aceştia sunt copiii care se pierd în absenţa operaţiei şi a tratamentului de specialitate. Există şi o patologie care permite o dezvoltare aproape normală sau mai puţin normală din punct de vedere fizic şi psihic, dar şi acestea afectează grav calitatea vieţii, dacă nu sunt rezolvare la timp. Sunt peste 100 de tipuri de malformaţii cardiace, dar cele care într-adevăr dau nota unui sistem medical este acest segment al nou-născuţilor şi al sugarilor mici, care sunt pacienţi critici şi care decedează în absenţa unei intervenţii. Aici e segmentul pe care suntem foarte sensibili la nivel naţional, fiindcă aici trebuie lucrat. Patologia care omoară dă nota unui serviciu de chirurgie cardiovasculară şi acesta este patologia nou-născutului care reclamă urgenţă. Înseamnă operaţie în primele patru săptămâni de viaţă”, a declarat presei, joi, dr. Horaţiu Suciu.

El a ţinut să menţioneze că această operaţie a avut loc la împlinirea a 45 de ani de la prima intervenţie pe cord deschis din România, care s-a realizat la Târgu Mureş.

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din IUBCvT Târgu Mureş a mai precizat că în cei 13 ani de când s-a deschis centrul cardiovascular pediatric la Târgu Mureş au fost operaţi peste 3.500 de copii din toată ţara, majoritatea fiind urgenţe şi patologii foarte grave.

„Peste 3.500 de copii au trecut prin mâinile noastre. Conform logisticii pe care o avem, facem 300-350 de operaţii la copii pe an, însă în continuare numeroşi copii trebuie să plece din ţară pentru intervenţii în străinătate. Intervenţiile noastre sunt peste media europeană, dar cu resursele pe care le avem nu putem acoperi tot necesarul”, a afirmat dr. Suciu.

Agerpres