Noua centrală termoelectrică a SNGN Romgaz de la Iernut, a cărei construcţie este estimată la peste 269 milioane de euro, fără TVA, va fi pusă în funcţiune până la sfârşitul acestui an, a anunţat, vineri, la Târgu Mureş, ministrul Economiei, Virgil Popescu.
„Am prelungit programul naţional de investiţii în aşa fel încât vă pot spune, şi vom veni să verificăm şi stadiul lucrărilor la faţa locului, Centrala de la Iernut va putea fi pusă în funcţiune anul acesta, spre sfârşitul anului”, a declarat Virgil Popescu.
Termocentrala Iernut, construită în urmă cu 50 de ani, a trecut la data de 30 martie 2012 în proprietatea Romgaz, în contul datoriei de 150 de milioane de euro pe care compania Electrocentrale Bucureşti o avea către compania de gaz.
După preluarea Termocentralei Iernut, Romgaz a decis să îşi extindă activitatea şi în domeniul producerii de energie electrică prin construcţia unei centrale termoelectrice noi, într-o variantă constructivă ciclu combinat cu turbine cu gaz, la o putere instalată de maximum 430 MW şi eficienţă electrică brută la sarcina nominală de peste 56%.
Conducerea Romgaz a precizat că, în anul 2016, SNGN a desfăşurat o procedură de atribuire prin licitaţie deschisă în urma căreia a încheiat cu ofertantul câştigător, asocierea formată din Duro Felguera Spania şi Romelectro România, un contract de lucrări ce are ca obiectiv realizarea „la cheie” a proiectului de dezvoltare şi modernizarea termocentralei Iernut, respectiv proiectarea, livrarea echipamentelor, execuţia lucrărilor necesare şi punerea în funcţiune.
Centrala utilizează drept combustibil gazele naturale, având şase grupuri şi o putere instalată totală de 800 MW, este încă în funcţiune şi va funcţiona în paralel cu noua centrală.
Termenul iniţial de finalizare a noii centrale termoelectrice a SNGN Romgaz de la Iernut era 31 ianuarie 2020.
Investiţia în valoare de circa 269 milioane de euro, fără TVA, era prevăzută ca 75% din sumă să provină din fondul Romgaz, iar 25% reprezenta o finanţare nerambursabilă din Planul Naţional de Investiţii.
Prin noua centrală, conducerea Romgaz susţine că eficienţa producerii energiei electrice va creşte la 56,42%, faţă de randamentul actual de circa 35% – 39%, va scădea consumul de combustibil gaze naturale şi implicit emisiile. În plus, se vor reduce costurile de producere a energiei electrice şi va creşte siguranţa în exploatare.
Sursa AGERPRES