La sfârșitul verii, Inspectoratul Școlar Județean Mureș a prezentat Raportul intitulat „Stadiul de pregătire al unităților școlare din învățământ preuniversitar pentru deschiderea anului școlar 2018-2019”.
Din păcate, încă în multe școli se efectuează lucrări de reabilitare, iar altele întâmpină diferite probleme. Se pare că primăriilor le este greu să se mobilizeze pentru a realiza investițiile pe perioada verii. Dar, să vedem mai exact despre ce fel de probleme este vorba…
Autorizații de funcționare
În județul Mureș doar două unități de învățământ nu au primit autorizație sanitară de funcționare: Grădinița cu Program Normal Hetiur, str. Principală nr. 230 (Şcoala Gimnazială „Radu Popa” Sighişoara) și Şcoala Gimnazială Viișoara, str. Principală nr. 123. În ambele situații, clădirile în care funcționează instituțiile au fost retrocedate și astfel nu mai pot fi efectuate investiții.
Chiar dacă situația pare a fi una foarte bună, totuși lucrurile nu stau chiar așa.
Alte 46 de unități școlare mureșene au primit doar autorizație cu plan de conformare. Adică, trebuie să remedieze problemele… Iar problemele sunt multe.
Majoritatea școlilor cu plan de conformare sunt din mediul rural și nu sunt conectate la sistemul de apă curentă. Multe dintre acestea nu au grup sanitar la interior. Câteva nu au nici măcar gard la curtea școlii. Dintre aceste școli cu probleme amintim pe cele din: Valea Mare, Târnăveni – Școala Gimnazială „Traian”, Bobohalma, Gălești, Viișoara, Gănești, Subpădure, Coroisânmărtin, Băgaciu, Apold, Grebenișu de Câmpie etc.
38 de microbuze uzate
O altă problemă urgentă este uzura avansată a unor microbuze școlare cu care sunt transportați elevii din unele localități rurale către școala unde aceștia învață. Astfel, 38 de microbuze ar trebui înlocuite deoarece prezintă un grad ridicat de uzură, deși în anul trecut școlar nici un microbuz nou nu a fost achiziționat. De exemplu, la Școala Gimnazială din Cristești este nevoie de microbuz nou deoarece vechiul microbuz are 30 de locuri, iar școala transportă zilnic vreo 80 de elevi.
La Școala Gimnazială „Gheorghe Șincai” se impune achiziționarea unui microbuz de capacitate mai mare, deoarece microbuzul vechi este uzat şi nu este dotat cu centuri de siguranță.
La școala din Saschiz, la microbuzul existent, frânele trebuie reparate mereu, se strică, caroseria este uzată de rugină, centurile de siguranță sunt deteriorate, stricate, astfel încât microbuzul necesită reparații de întreținere constante.
La Nadeș se impune achiziţionarea unui alt microbuz, deoarece microbuzul este într-o stare de deteriorare avansată: cutia de viteza foarte uzată, uşile nu se închid, probleme tehnice cu direcţia, sistem de ventilație defect.
La Crăiești gradul de uzură al microbuzului este de 80%, tahograful nu a funcționat cel puțin 4 ani, caroseria este degradată, ușile sunt blocate și apar defecțiuni repetate la direcție și la frână. Iar probleme asemănătoare există și în numeroase alte comune mureșene.
Solicitări de reabilitare
Vestea bună este că foarte multe unități școlare din Mureș au început să fie modernizate sau vor fi modernizate în viitorul apropiat ca urmare a faptului că primăriile au solicitat finanțare în acest scop.
Mai exact, este vorba despre 73 de proiecte de modernizare, dintre care amintim: mansardare și reabilitare Școală Gimnazială „dr. Nyulas Ferenc” Eremitu; reabilitare și extindere grădiniță cu două săli de clasă pentru funcționarea de școală clasele I-IV în satul Viforoasa, comuna Fântânele, județul Mureș; modernizarea, respectiv dotarea cu echipamente și mobilier specific didactic și pentru sala de sport, în vederea menținerii autorizației sanitare de funcționare și pentru funcționarea în bune condiții a procesului educațional a Liceului Tehnologic Iernut; dotarea unităților de învățământ preuniversitar cu echipamente și mobilier specific didactic și de laborator – Școala Gimnazială Iernut, județul Mureș; dotarea cu echipamente și mobilier specific didactic și de laborator pentru Colegiul Agricol „Traian Săvulescu”, Tîrgu Mureș; dotarea cu echipamente și mobilier specific didactic și de laborator pentru Liceul Tehnologic „Electromureș”, Tîrgu Mureș; construire și dotare grădiniță cu program prelungit în comuna Vărgata, județul Mureș etc.
Învățământul profesional – promovat, dar cu succes scăzut
În urma admiterii în licee, cele mai multe locuri libere au rămas la învățământul profesional. Toate unitățile de învățământ au ca parteneri educaționali agenți economici din domeniu cu care au încheiat acorduri de parteneriat pentru o perioadă de 3 ani, pe baza cărora se vor încheia contractele individuale de pregătire practică pentru fiecare elev. De fapt, aceasta este noutatea învățământului dual: parteneriat încheiat direct cu elevul, pentru ca acesta să poată beneficia de facilitățile oferite de stat și de agentul economic. Exemplu, oferta deosebită a Companiei AZOMUREȘ SA. Elevii din învățământul profesional cu durata de 3 ani beneficiază de susținere financiară, în conformitate cu prevederile legale, prin Programul național de protecție socială „Bursa profesională”, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1.062/2012 privind modalitatea de subvenționare de către stat a costurilor pentru elevii care frecventează învățământul profesional – astfel, ei primesc 200 de lei lunar, cu condiția să nu înregistreze absențe peste o anumită limită.
Meseriile ce se regăsesc în unităţile școlare care și-au propus clase și unde resursa umană este calificată și baza materială este pe deplin asigurată cuprind domenii de pregătire profesională diverse, căutate pe piața forței de muncă: bucătar-ospătar-vânzător; mecanic auto-tinichigiu vopsitor auto; brutar patiser-preparator produse, carne, pește, lapte; mecanic utilaje și instalații industriale-tâmplar; cosmetică-frizerie-manichiură-pedichiură; croitori-cusători-cizmari; frizer-mecanic auto-electrician-bucătar etc.
Vasile Dancea
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.