Raportul de sustenabilitate 2020 al Ameropa România acoperă o mare parte a activităților implementate și prezintă informații despre progresul companiei și rezultatele privind sănătatea și siguranța mediului.
Acest raport este o actualizare a raportului din anul precedent, axat pe acțiunile și performanțele din 2020. Pentru alte informații, accesați www.ameropa.com sau site-ul web al entității respective.
În 2019 Ameropa România a câștigat titlul de „Cel mai bun raport din lume” la categoria C07 Europa de Est și Centrală de către Premiile Hallbars.
Azomureș din Târgu Mureș face parte din lanțul de aprovizionare care asigură securitatea alimentară, fiind principalul producător român de îngrășăminte minerale pentru agricultură. Capacitatea anuală de producție este de 1,8 milioane de tone, din care 70% este destinată fermelor locale. Produsele variază de la nitrat de amoniu (calciu) și uree, până la îngrășăminte complexe de tip NP, NPK și melamină. Distribuția se face în vrac sau în saci, iar transportul cu camioane, vagoane sau nave.
„Azomureș, Ameropa Grains și Chimpex depun eforturi continue pentru o cooperare și o integrare sporită, astfel încât să contribuie la o mai bună comunicare, la o eficiență mai mare a întregului lanț de aprovizionare și, în cele din urmă, la o organizație mai durabilă.”
Ameropa România își propune să contribuie la un sistem agricol durabil.
Azomureș a dezvoltat un nou ghid care detaliază cele mai bune practici pentru depozitarea în siguranță a îngrășămintelor în ferme. Ghidul a fost redactat în 2020 cu aprobarea și participarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
La Azomureș, inovația face parte din obiectivele strategice ale companiei.
„Am stabilit un model bazat pe etape și porți pentru procesul de dezvoltare a produsului, incluzând o analiză economică și de piață, testare operațională și producție, sprijin pentru marketing și lanțul de aprovizionare pentru clienți. În acest demers, luăm în considerare și parametrii de sustenabilitate, subliniind faptul că multe produse care pot aborda inițiativele de sustenabilitate europene și românești (de exemplu, „De la Fermă la Consumator”) vor fi supuse analizei și testării în cadrul aceluiași proces.”
Strategia „De la Fermă la Consumator” se află în centrul Pactului verde european, urmărind să abordeze provocările Europei de a produce și a consuma alimente într-un mod durabil. Până în 2030, Comisia Europeană își propune să reducă consumul de îngrășăminte cu cel puțin 20% și să reducă pierderile de nutrienți cu cel puțin 50%, asigurând în același timp că nu există deteriorări ale fertilității solului. Ameropa România rămâne fidelă misiunii declarate de a produce îngrășăminte în mod eficient și responsabil și tratează cu seriozitate angajamentul industriei de îngrășăminte de a oferi soluții pentru culturile agricole și pentru îmbunătățirea practicilor agricole.
„Împreună cu Asociația Producătorilor de Îngrășăminte din Europa (Fertilizers Europe) promovăm eficiența utilizării nutrienților și fertilizarea echilibrată a culturilor prin principiile 4C pentru aplicarea corectă a îngrășămintelor: tipul fertilizanților, doza de fertilizant, momentul aplicării și modul de aplicare. Ne concentrăm pe culturi specifice și pe dezvoltarea de noi game de produse ușor de utilizat.”
În 2020, inovația Azomureș s-a axat pe mai multe proiecte, în special pe introducerea produselor AzoGrow NPK, sub formă de granule, cu conținut ridicat de azot plus elemente secundare (sulf, calciu și magneziu) și micronutrienți (zinc și bor).
Azomureș
Obiective și programe în derulare privind mediul înconjurător:
– a îmbunătățit sistemul de achiziție a datelor de mediu care permite achiziționarea mai ușoară și mai precisă a datelor de la analizoarele automate de mediu;
– a organizat o dezbatere interactivă cu departamentele de producție și inginerie pentru a reduce impactul activităților operaționale asupra mediului înconjurător;
– a introdus sistemul „Alertă de mediu” pentru a comunica, analiza și a evalua efectele negative ale emisiilor necontrolate de poluanți în mediul înconjurător. În 2020, au fost emise cinci alerte de mediu;
– a introdus un sistem de evaluare pentru noile investiții și produse pentru a estima posibilul impact al acestora asupra mediului înconjurător.
Proiecte de creștere a eficienței energetice în Azomureș
Eficiența energetică este importantă atât în cadrul activităților zilnice ale Azomureș, cât și ca element important în strategia pe termen lung „Pașii către excelență 2025”. În acest sens, în fiecare an sunt implementate o serie de proiecte de eficiență energetică, care vizează reducerea consumului specific de energie/tona de produs finit, reducând astfel amprenta de carbon a platformei industriale.
În cursul anului 2020, o serie de proiecte de creștere a eficienței energetice au fost implementate cu succes ca parte a strategiei „Pașii către excelență 2025”:
– instalarea unui convertizor de frecvență pentru pompele de alimentare cu acid azotic în instalația NPK. Convertizorul de frecvență reduce cantitatea de energie electrică consumată cu 25 MWh/ an și crește siguranța în alimentarea cu acid azotic în cadrul procesului de producție a NPK;
– instalarea unei stații pilot pentru reducerea fluctuațiilor de tensiune în alimentarea cu energie electrică a stației de epurare, rezultând o reducere de 3-5% a consumului de energie electrică, respectiv o reducere a energiei electrice cu 40 MWh/an;
– modernizarea în etape a iluminatului exterior a întregii platforme, urmărind reducerea vizibilă a consumului de energie electrică cu 93 MWh/an și o vizibilitate mai bună pe timp de noapte pe drumurile interioare.
În 2020 s-a dat startul unui proiect important și anume instalarea unei turbine cu condensație,alimentată cu aburul în exces din instalațiile de amoniac, cu scopul de a produce energie electrică. După implementarea acestui proiect, producția internă de energie electrică va crește cu 14.000 MWh/an, ceea ce reprezintă 3,3% din consumul anual. Astfel, energia electrică importată din sistemul energetic național va scădea cu 4%, iar amprenta de carbon a Azomureș va fi redusă cu 4.400 t CO2/an.
„Azomureș a făcut progrese importante în ultimii ani, în ceea ce privește protecția mediului încounjurător, datorită investițiilor pe care le-a realizat în perioada 2012-2016, respectând normele și reglementările europene în vigoare. Rezultatele sunt deja foarte vizibile, iar comuniatea locală începe să înțeleagă mai bine efectul acestor investiții. Raportul de sustenabilitate este unul dintre mijloacele prin care comunicăm către comunitatea locală performanțele pe care le-am atins. Studiind toate rapoartele se poate observa evoluția din ultimii ani. De asemenea există câteva poiecții pentru viitor, unde vrem să ajungem, cum țintim să devină platforma Azomureș peste 10 – 20 de ani. Raportul de sustenabilitate este un instrument extraordinar prin care reușim să facem un rezumat a activității noastre și să explicăm acest lucru publicului larg, folosind un limbaj nu foarte tehnic. Evident, datele pe care le avem pentru componenta de mediul înconjurător sunt mult mai complexe. Azomureș – o companie prietenoasă cu mediul înconjurător, implicit cu comunitatea locală.
Ne-am propus să realizăm o serie de proiecte în cursul anului 2021, dar și să continuăm pe cele care se află deja în derulare.
În urmă cu 3 ani, Azomureș a dat startul unui amplu program ambițios de dezvoltare pe termen lung ”Pașii către Excelență 2025” care presupune prioritizarea aspectelor de siguranță și securitate, implementarea proiectelor de eficientă energetică, respectiv reducerea corespunzătoare a emisiilor. În anul 2021, Azomureș continuă cu implementarea proiectelor de eficiență energetică în cadrul cărora colegii mei au reușit să atragă fonduri externe în vederea implementării acestor proiecte, astfel încât să atingem ținta programului Green Deal al Comisiei Europene de reducere a gazelor cu efect de seră cu 55% până în 2030. Azomureș a redus deja gazele cu efect de seră cu 50% și suntem tot mai aproape de atingerea obiectivului Green Deal. Tot în cadrul programului strategic ”Pașii către Excelență 2025”, ne concentrăm eforturile să contribuim la dezvoltarea unui sistem agricol durabil, prin implementarea unui proces de inovare, care se bazează pe diverse etape, astfel încât colegii mei din zona de cercetare și dezvoltare de produse noi continuă să inoveze acest proces prin îmbunătațirea celor existente sau crearea de bune practici pentru aplicarea corectă a fertilizanților. Un alt obiectiv strategic al Azomureș pe termen lung este să devenim un angajator preferat. Continuăm să fim puternic implicați ca și angajator local iar în acest an ne concentrăm pe consolidarea pe termen lung a programelor noastre existente de atragere noi talente, retenția angajaților și dezvoltarea competențelor profesionale pe termen lung.”, a declarat Monica Căbuț – Manager Comunicare și Relații Publice Azomureș.
Cristina Ciulei
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.