Cristina Hidoș, președinta Ligii Studenților Universității „George Emil Palade” din Tîrgu Mureș vorbește despre cea de-a 26-a ediție a Congresului Marisiensis ce are loc începând de astăzi, 4 mai, până duminică, 8 mai 2022.
Cristina: Marisiensis este un congres național cu participare internațională pentru studenți, tineri medici și farmaciști, însă nu doar atât; de anul trecut ne-am extins orizonturile și am făcut secțiune și de inginerie, de drept, iar anul acesta ni s-au alăturat și colegii noștri de la Facultatea de Științe și Litere.
Ce înseamnă mai exact tezele prezentate în cadrul congresului? Ce presupun ele?
Cristina: La medicină adesea aceste lucrări sunt prezentări de caz, case report-uri.La drept se face paper presentation, pe diferite ramuri, drept civil, drept penal, ș.a. Anii terminali sunt încurajați să prezinte o parte din lucrarea lor de licență. Oricine poate să susțină o lucrare. Studentul își caută o teză și o pregătește pentru congres. Noi îi numim pe cei care prezintă lucrări „participanți activi”, pentru că ei, pe lângă cursuri și workshop-uri se ocupă și de partea de lucrări. Ei pot să își publice lucrarea, dar publicarea este condiționată de prezentare. În cazul în care nu pot ajunge, trebuie să vină un co-autor.
Pentru cei care nu cunoșteau această informație, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Tîrgu Mureș are și o filială în Hamburg și cu prilejul acestui congres internațional rectorul universității, Leonard Azamfirei, încurajează și studenții de acolo să participe și să își susțină lucrările.
Care sunt țările europene care au participat preponderent la congres în edițiile anterioare?
Cristina: În momentul de față nu știu cu exactitate țările, dar din țară au participat aproape toate universitățile. Am avut participanți din București, Craiova, Constanța, Brașov, Cluj.
Cum sunt aleși invitații? Sunt aleși de către studenții organizatori?
Cristina: Coordonatorii departamentului științific își fac o listă cu subiectele pe care vor să se axeze. Da, sunt aleși exclusiv de studenți. Comitetul de organizare se întrunește și alege aria spre care vrea să se îndrepte. Oricum, ei încearcă să acopere, pe cât posibil, toate ariile de interes, să nu lase nimic pe din afară și încearcă să și răspundă la nevoile studenților. Noi am întrebat pe grupul de organizare studenții ce vor să vadă, dacă au un lector favori, astfel încât să fie interesul lor cât mai mare.
Invitații participă la eveniment pro bono? Sau sponsorii acoperă onorariul acestora?
Cristina: Da, toți lecturează gratis. Sponsorii acoperă celelalte necesități ale evenimentului. Partea de locații este susținută aproape integral de Universitate. Sponsorii ne ajută pentru achitarea cazării pentru lectorii internaționali și naționali, biletele de avion, welcome kit-urile care se dau fiecărui participant, materialele utile și consumabile.
De câți oameni e nevoie să pună pe picioare acest congres?
Cristina: Noi, anul acesta, în comitetul de organizare suntem 43. Voluntari avem undeva la 120. Call-ul pentru voluntari se dă cu câteva luni în avans și toată lumea este invitată să se înscrie. De regulă departamentele menționează numărul minim de voluntari de care au nevoie ca să își desfășoare activitatea.
Ce se întâmplă în afară prezentărilor și a seminariilor? Presupun că există și activități de socializare după programul academic.
Cristina: Da, sigur, există. În seara aceasta este deschiderea de la orele 18:00. După deschidere, de la orele 21:00 va avea loc Cocktail Party, în club Zambara & Rua. Acolo lumea se întâlnește într-un cadru semi-formal. De asemenea, joi seara va fi party în jazz la care sunt invitați cu toții; acela va fi un cadrul chiar informal. Vineri va fi Gala, gala va fi un cadru formal care va cuprinde momente artistice și sâmbătă va fi un alt eveniment, o seară socială relaxantă denumită Chill și Vinil ce va avea loc în curtea Universității.
Anamaria Luisa Marcu