Preşedintele Ungariei a vorbit la Lopadea Nouă despre sfinţirea, în cursul zilei de vineri, a zece biserici în zece localităţi diferite.
Ea a subliniat: nu este o întâmplare faptul că, în timp de război sau în timpul devastării ideologice, bisericile sunt primele care sunt distruse, deoarece se ştie că ele sunt bazele comunităţilor. Noi, când construim şi renovăm biserici peste tot în Bazinul Carpatic, o facem pentru că prin aceasta începe consolidarea comunităţilor noastre – a declarat preşedintele în aşezarea întemeiată cu aproximativ 1000 de ani în urmă, în 1030, fiind cunoscută atunci ca moşia reginei Gizella, soţia primului rege sfânt al Ungariei.
Prin faptul că sfinţim astăzi zece biserici, transmitem şi mesajul că noi vom fi aici şi peste 1000 de ani, printre fraţi şi surori, şi vom vorbi între noi limba maghiară – a adăugat Katalin Novák.
Preşedintele a donat bisericii din Lopadea Nouă o cruce calvină, simbol al unităţii reformate, realizată de un tâmplar budapestan, şi i-a îndemnat pe participanţi să resimtă responsabilitatea acestei zile, să umple biserica cu viaţă. După cum a spus, bisericile nu au fost reînnoite pentru a fi admirate, ci pentru ca spaţiile lor să fie din nou însufleţite.
Vineri după-amiază, cu ocazia Zilei Unităţii Reformaţilor Maghiari, enoriaşii au adus mulţumiri, în acelaşi timp, pentru renovarea a zece biserici din sudul Transilvaniei.
Katalin Novák s-a întâlnit vineri, la Cluj-Napoca, cu vicepremierul român Hunor Kelemen, iar la Aiud a dezvelit – împreună cu Béla Kató, episcopul Eparhiei Reformate Transilvane – placa memorială a casei episcopale, după care a vizitat clădirea Colegiului “Bethlen Gábor”.
MTI