Nu mai puțin de 14 ori au fost alertate detașamentele de pompieri duminică, pentru stingerea unor incendii de vegetație uscată. Nu m-ar fi mirat numărul mare de incendii provocate prin arderea resturilor vegetale, dacă ar fi fost pentru prima oară în istorie, că niște inconștienți dau foc vegetației uscate și pleacă fără să respecte nici cele mai elementare măsuri de prevenire și stingerea incendiilor.
Nu e pentru prima oară, a ținut să precizeze și cpt. Virag Cristian Petrică, purtătorul de cuvânt al Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureș. Dincolo de pericolul propagării incendiului de vegetație uscată la păduri, plantații, anexe gospodărești, locuințe, dincolo de afectarea circulației rutiere, intervenția specializată pentru stingerea acestor arderi presupune costuri semnificative și utilizarea unui volum apreciabil de resurse.
”Din 2004, de când lucrez la ISU nu am auzit să fi fost amendat cineva pentru incendiul vegetației uscate. Sunt niște inconștienți, dau foc la iarba uscată și pleacă. Cei aflați în trafic ne semnalează pe unde au văzut focuri pe dealuri, pe unde mai trec ciobanii…Nu au fost prinși ca să fie trași la răspundere.,” explică Virag.
Și mai repetăm odată : pentru igienizarea terenurilor prin ardere cetățenii au obligația de a solicita și obține permis de lucru cu focul. Emiterea permisiului se face prin grija primarului de către șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență. Nerespectarea normelor de prevenire și stingerea incendiilor se pedepsește cu amendă între 1000 și 25000 de lei, conform HGR537/2007.
Duminică au fost trei incendii la un adăpost de animale la Târnăveni, unul la o casă și anexe gospodărești în Bistra Mureșului, la care au intervenit pompierii de la secția din Târnăveni și ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din Deda, iar la Gălești a ars un acoperiș, incendiu la care a intervenit gruparea de pompieri de la Miercurea Nirajului.
Toate celelalte incendii au fost incendii de vegetație uscată ! La Bistra Mureșului, a intervenit detașamentul de la Reghin cu o autospecială cu apă și spumă, la Suseni, la Bobohalma, la Ogra, la Șăulia, la Sângeorgiu de Mureș pe strada Cimitirului. Să nu credeți că doar în afara orașului se arde vegetația uscată ! Ieri a fost un incendiu de vegetație uscată pe strada Gării din Reghin ! La Luduș ! Chiar și în municipiul nostru, aseară, pe strada Livezeni a fost semnalat un astfel de incendiu, după un altul de pe strada Mureșului, unde ardeau și câțiva stupi de albine.
Săptămâna a început cu un nou incediu de vegetație, la Sânmărtinu de Câmpie și altul în Sighișoara, pe strada Viorelelor !Chiar în aceste momente intervine o autospecială cu spumă și apă cu patru subofițeri de la Detașamentul din Sighișoara.
Nu putem posta câte un paznic pe lângă fiecare lot de vegetație uscată ca să prevenim incendiile, dar s-ar putea căuta proprietarul terenului, s-ar putea identifica primăria de care aparține și după ce ar fi amendați doi- trei inconștienți conform legii, cu siguranță ar scădea numărul acestor incendii nu doar poluatoare dar și costisitoare ! (EM)