În Târgu Mureș hrănitul păsărilor pe domeniul public este interzis și se sancționează. Cei care o fac riscă amenzi. Mulți însă dintre cei care totuși o fac,o fac greșit oferind, mai ales porumbeilor, pâine. Conform Hotărârii Consiliul Local nr. 302 din 30 septembrie 2021 privind actualizarea măsurilor pe linia bunei gospodăriri, păstrarea curăţeniei, respectarea normelor de igienă şi înfrumuseţarea Municipiului Târgu Mureş la articolul 11, litera g) este prevăzută următoarea interdicție: “hrănirea porumbeilor sau a altor păsări sălbatice pe domeniul public al Municipiului Târgu Mureş în balcoane sau pe pervazul ferestrelor, dacă prin aceasta se afectează starea de curăţenie a imobilului şi a domeniului public”. Încălcarea acestei prevederi este sancționată cu amendă cuprinsă între 500 și 1.000 de lei. Nu demult, în cursul lunii trecute Poliția Locală Târgu Mureș, transmitea, prin intermediul buletinului zilnic de activități, publicat pe pagina sa de Facebook, faptul că “un cetățean a sesizat că o persoană hrănește porumbei pe strada Muncii din Târgu Mureș, producându-se mizerie pe jos și pe pervazurile geamurilor”. Patrula deplasată la fața locului l-a identificat pe acesta și l-a sancționat cu 500 de lei.
Foarte mulți dintre cei care hrănesc păsările o fac greșit oferindu-le pâine, aliment care le fac mai mult rău decât bine. Nu mai punem la socoteală mizeria și faptul că acest obicei este sancționat așa cum arătam mai sus ci ne referim doar la faptul că pâinea nu ajută păsările. Specialiștii susțin că hrana oferită păsărilor trebuie să fie cât mai apropiată de dieta naturală a acestora și anume: semințe, legume (morcovi, coji de cartofi, frunze de varză sau de salată), boboase (mazăre), fructe (mere uscate, struguri, pomușoare, stafide și alte fructe uscate/deshidratate), nuci, arahide, alune (nesărate și neprăjite), fulgi de porumb, orz, ovăz (nefierte și nesărate).Sunt foarte bune și insectele uscate (viermi, râme, greieri) sau slănină nesărată și neprăjită, mai ales în condițiile unei ierni geroase și cu temperaturi foarte mici. Toată hrana trebuie tăiată sau feliată pentru a putea fi cu ușurință consumată de către păsări.
Pâinea, în special cea albă, nu are valoare nutritivă esențială: este plină de calorii și nimic mai mult. Nu oferă păsărilor elemente necesare funcționării organismului lor oferindu-le doar o falsă senzație de sațietate.
Aveți grijă să nu încălcați normele în vigoare pentru că riscați amenzi.