În cadrul Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară, în fiecare an are loc Concursul Național de Dans „Împreună pentru viitor”. Acest concurs este adresat elevilor cu CES (beneficiari) care împreună cu elevi din școlile de masă (voluntari) prezintă în fața unui juriu un moment de dans dovedind că împreună pot fi competitivi, frumoși și puternici. Concursul are trei etape: județeană, regională și națională.
Anul acesta, în 6 aprilie s-a desfășurat faza județeană a concursului, în organizarea IȘJ Mureș și CJRAE Mureș.
Concursul are două secțiuni, dans modern și tradițional.
Echipele și câștigătorii reghineni
Din Reghin au participat două echipe. La dans tradițional: păstrătorii tradiției, care au câștigat locul I. La dans modern – STAMINA, locul I.
În componența primei echipe sunt elevi de la CSEI Nr. 3, Reghin și Școala Gimnazială „Florea Bogdan” Reghin. În cea de-a doua echipă sunt elevii beneficiari de la CSEI Nr. 3 Reghin și voluntari de la Liceul Tehnologic „Lucian Blaga”, Reghin.
Anti-bullying
Tema dansului modern prezentat de adolescenții reghineni a fost anti-bullying. Bullying înseamnă folosirea unei forțe superioare pentru a influența sau intimida pe cineva. Este un comportament repetat și intenționat prin care agresorul își persecută, rănește, intimidează victima verbal, relațional și/sau fizic. Comportamentul poate fi învățat în familie sau în alte medii și este favorizat de diferențele sociale, de etnie, religie, gen, comportament, putere, caracteristici fizice etc. Efectele asupra victimei sunt adesea devastatoare din punct de vedere emoțional și comportamental.
Dansul a fost pregătit în exclusivitate de cei 8 elevi (4 fete de la Lucian Blaga și 4 băieți de la CSEI Nr. 3). Coregrafia concepută de ei a inclus elemente de dans contemporan și de street-dance care au spus o poveste despre bullying și despre puterea interioară numită stamina, putere care ajută la depășirea tristeții și disconfortului generat de atitudinea negativă a celor din jur. Coordonatorii grupului spun că și muzica a fost aleasă cu mare grijă, fiind vorba despre două piese interpretate de SIA, o artistă în mare vogă la această ora și care are cântece cu un puternic mesaj de dezvoltare personală.
Costumele lor de dans au sugerat o uniformă școlară, iar povestea dansantă s-a încheiat într-o explozie de mișcare, energie și bucurie deoarece cei 8 elevi au conceput un final fericit în care prietenia învinge.
Număratul oilor
Tema dansului tradițional a fost număratul oilor. Un obicei vechi din Ardeal spune că, după Paște, gospodarii satului se adună pentru a face măsura oilor. Sărbătoarea marchează momentul în care ciobanii încep să urce cu turmele la munte.
Deși au avut la dispoziție doar două săptămâni pentru a se pregăti, cele două grupuri de elevi din Reghin au reușit să realizeze două momente emoționante care au stârnit ropote de aplauze. Păstrătorii tradiției, copii de la școala specială și de la Gimnaziul Florea Bogdan au urcat pe scenă în costume tradiționale și cu decoruri și recuzită specifică zonelor folclorice din jurul Reghinului. Până și oile au fost reprezentate în momentul lor, acestea fiind confecționate din polistiren și pictate în atelierul școlar de la CSEI Nr. 3 Reghin.
Coordonatori:
Dans modern – prof. Bőjte Kinga, prof. Cota Cristina Anca, prof. Emeșe Ardelean.
Dans tradițional – prof. Moldovan Dănuț, prof. Moldovan Camelia, prof. Pușcaș Alina, prof. Sattler Anamaria.
Din nou la concurs după vacanță
Etapa regională a concursului va avea loc în prima săptămână de după vacanța de primăvară și se va desfășura în județul Covasna. Mureșul va fi reprezentat de cele două echipe din Reghin care au început deja pregătirile pentru concursul regional SNAC și se gândesc serios la etapa națională care anul acesta la avea loc la Tîrgu-Mureș.
Imola Grama