Conducerea Centrului de Transfuzie Sanguină Mureş a făcut, joi, un apel către toate persoanele sănătoase să vină să doneze sânge, pentru a ajuta pacienţii din spitale, după ce numărul donatorilor înregistraţi în ultima perioadă a scăzut drastic, la 25-30 pe zi, comparativ cu săptămâna trecută când au fost şi peste 100 zilnic, în urma evenimentului de la Crevedia.
„Spre deosebire de săptămâna trecută, când am avut, din fericire, mulţi donatori, pentru că au fost anumite evenimentele în ţară, săptămâna aceasta sunt mult, mult mai puţini. Astăzi, de exemplu, sunt extrem de puţini donatori şi asta înseamnă că stocurile noastre pe care le avem de săptămâna trecută şi cu o săptămână înainte o să înceapă să se reducă. De aceea apelăm la toate persoanele sănătoase care doresc să ajute pacienţii din spitale să vină să doneze. Donarea durează puţin, iar toate informaţiile despre condiţii, despre cum se derulează donarea se găsesc pe site-ul nostru. Media săptămânii trecute cred a fost la 80-90 de donări, dar astăzi au fost extrem de puţini, până la orele amiezii au fost puţin peste 20 de donatori. Ideal ar fi să vină zilnic la donare circa 60 de persoane”, a declarat presei şefa Centrului de Transfuzie Sanguină Mureş, dr Dana Florea.
Ea a arătat că oamenii care ajung în spitale au mereu nevoie de sânge, că în prezent există stocuri de sânge, însă anumite componentele sanguine au un termen redus de valabilitate.
„Dintr-o pungă de sânge se obţin mai multe produse sanguine, unele dintre acestea au perioada de valabilitate redusă, cum este concentratul trombocitar, care are o perioadă de valabilitate de maximum 5 zile. Pentru cazurile acestea avem nevoie tot timpul de un număr suficient de donatori ca să acoperim cererea de trombocite”, a arătat dr Dana Florea.
Conducerea Centrului de Transfuzie Sanguină Mureş susţine că donarea de sânge este un gest de solidaritate simplu şi generos care permite ca în fiecare an milioane de bolnavi să primească o şansă la sănătate şi viaţă.
„Donatorul oferă din prinosul său de sănătate o mică parte pentru pacienţii din spitale, componentele sanguine fiind indispensabile pentru supravieţuirea bolnavilor cu leucemie, cancer, naşteri dificile, operaţii, accidente, hemoragii, arsuri grave. În fiecare an, Centrul de Transfuzie Sanguină Mureş promovează donarea, recoltează, testează, produce şi distribuie în jur de 40.000 de componente sanguine. Din păcate, donările nu sunt niciodată suficiente pentru a acoperi toate cererile, la Centrul de Transfuzie Sanguină Mureş nevoile de componente sanguine pot fi satisfăcute prin cel puţin 80 de donări pe zi, iar necesarul creşte în fiecare an”, se precizează pe site-ul Centrului de Transfuzii Sanguine Mureş.
După recoltare, sângele este testat, prelucrat şi separat în mai multe tipuri de componente sanguine, conform cu necesităţile pacienţilor.
„Cu ocazia fiecărei donări, beneficiaţi de un set gratuit de analize de laborator, iar odată pe an de un cotrol biologic extins (rezultatele sunt confidenţiale şi supuse secretului medical). După ce se efectuează analizele, componentele sanguine sunt conservate până vor fi distribuite spitalelor şi administrate bolnavilor care au nevoie de ele”, mai precizează site-ul Centrului de Transfuzie Sanguină Mureş. AGERPRES