În România, numărul elevilor afectați de obezitate este în creștere, arată un raport al Institutului Național de Sănătate Publică.
Un program de viață dezordonat, orele puține de somn și mâncarea nesănătoasă și stresul sunt de vină pentru problemele cu greutatea ale adolescenților. În plus, spun specialiștii, programul multor copii a fost bulversat de pandemie.
În România, conform Institutului Național de Sănătate Publică, numărul cazurilor noi de obezitate înregistrate în anul școlar 2019-2020 la copiii cu vârste cuprinse între 0 și 9 ani reprezintă aproape 20 la sută din totalul cazurilor pe țară.
Iar la adolescenți, situația rămâne îngrijorătoare. Județele cu cel mai mare număr de cazuri sunt Timiș, Argeș, Hunedoara și Maramureș.
Pe de altă parte, într-un studiu publicat în Sleep Research Society, cercetătorii americani arată că nevoia de zahăr și de carbohidrați crește, în cazul adolescenților, cu cât dorm mai puțin. Tendința de a consuma mâncare de proastă calitate, procesată, care conține mult zahăr, apare mai ales seara, după ora 21.00, tocmai pentru a stoca noi resurse de energie.
Potrivit specialiștilor, adolescenții trebuie să doarmă între opt și 10 ore pe noapte, iar copiii mai mici de 13 ani, între nouă și 11 ore.
Pro TV