Numărul turiştilor din Republica Moldova care au ales să petreacă sărbătoarea Crăciunului pe rit vechi în Staţiunea Balneoclimaterică Sovata este în scădere, iar din acest motiv petrecerea tradiţională va fi mai restrânsă.
„De obicei este o perioadă foarte aglomerată. Noi suntem obişnuiţi cu oaspeţii din Republica Moldova, fiindcă foarte mulţi vin pentru Crăciunul de rit vechi. Anul acesta a fost mai neobişnuit, în sensul că am avut din partea lor o cerere mai mică, care ne-a surprins, deşi, de exemplu, anul trecut, cu aceleaşi tarife, am reuşit să vindem aproape tot hotelul. Din acest motiv, anul acesta avem mai mulţi turişti din România. Cred că un motiv ar fi că nu mai există restricţii deloc după pandemie, pentru că anul trecut în această perioadă în destinaţii cum ar fi Egipt sau Grecia mai erau anumite restricţii. Anul acesta deja nu este nimic şi toată lumea a plecat afară, mai departe, în locuri mai exotice decât Sovata. Şi eu cred că acesta a fost cauza cererii mai mici. De obicei, ei umpleau hotelul, făceau întotdeauna şi petrecerea de Crăciun. Anul acesta o să aibă una mai mică şi în rest o să fie turiştii noştri din România”, a declarat presei, vineri, directorul de vânzări al hotelurilor ENSANA din Sovata, Martha Kacso.
Majoritatea turiştilor care vin de Crăciunul pe rit vechi, susţine reprezentanta grupului, o fac prin agenţii, iar acestea organizează cina festivă şi petrecerea, aduc muzicanţi şi animatoare.
În aceste condiţii, în cele trei hoteluri deţinute de acest grup, gradul de ocupare este în jur de 85-90%.
„Anul Nou pe rit vechi la noi, împreună cu turiştii din Moldova, n-a fost niciodată foarte important. Noi deja după ce trecem de Crăciunul pe rit vechi, ne orientăm spre weekendul lung din 24 ianuarie, când este Mica Unire, care este a doua perioadă mai solicitată din luna ianuarie. Anul acesta cade chiar miercuri, iar lumea vine de miercuri până sâmbătă sau până duminică. Deci este o perioadă mai aglomerată decât în restul lunii. Ofertele sunt foarte liberale, adică toată lumea rezervă cum doreşte. Având în vedere că a fost şi vacanţa, am încercat să vindem pentru patru-cinci nopţi, dar cine a vrut doar să vină pentru una sau două nopţi, am acceptat şi acele persoane, iar ca şi tarife, întotdeauna pornim de la tarife mai mici şi aşa cum creşte gradul de ocupare, cresc şi tarifele. Asta înseamnă că acele persoane care s-au gândit din timp, au prins o ofertă mai bună. Cine s-a trezit un pic mai târziu, a plătit un pic mai mult”, a precizat Martha Kacso.
Pe lângă serviciile de SPA şi cele din baza de tratament, turiştii mai pot accesa pârtiile de schi din Sovata şi de pe Bucin, pe care încă există zăpadă, drumeţiile pe Drumul Sării, dar şi Salina Praid, aflată la 10 kilometri distanţă. AGERPRES