Conferinţele Liceului „Lucian Blaga” sunt un program educaţional iniţiat de profesoara Cristina Drescan în 2015 şi care are drept motto cuvintele lui Nicolae Iorga: „Poţi învăţa în patru feluri: pentru şcoală, pentru viaţă, pentru tine şi pentru orişicine”.
În cadrul Conferinţelor, Cristina Drescan împreună cu un grup de liceeni, voluntarii şcolii, organizează întâlniri cu oaspeţi de seamă ai liceului, specialişti, gânditori, artişti, activişti de renume care să împărtăşească din meseriile pe care le-au ales, domeniile de care sunt pasionaţi şi experienţele pe care le-au trăit. Invitaţii prezintă câteva gânduri, lecţii de viaţă şi interacţionează cu elevii.
A zecea ediţie
Luni, 29 mai 2017, s-a desfăşurat a zecea ediţie a Conferinţelor Liceului „Lucian Blaga”. La această ediţie a participat un fost elev al liceului, Şerban Borda. Moderatorul evenimentului a fost profesoara Andreea Dumitrache.
Şerban Borda este absolvent al Universității de Arte din Tîrgu Mureș, e actor la Teatrul „Regina Maria” și manager la Teatrul de Copii din Oradea. Discuțiile au avut loc într-un cadru prietenos, tinerii au interacționat cu dezinvoltură și au pus multe întrebări. Şerban le-a vorbit tinerilor despre meseria lui, despre anii petrecuți la acest liceu, despre importanța familiei, despre faptul că toți trebuie să încerce să își descopere pasiunea și să lupte pentru a ajunge acolo unde își doresc. Le-a explicat că poate în viață nu vor ajunge să lucreze într-un loc foarte bine plătit, dar dacă acest loc de muncă are legătură cu pasiunea lor, atunci merită orice efort și orice sacrificiu. Tinerii erau curioși cum se învață textele, cum se montează scena, după ce criterii se aleg personajele, dacă se uită replicile pe scenă, care a fost cel mai greu personaj jucat vreodată, în ce țări a ajuns să joace actorul, precum şi în legătură cu părțile pozitive și negative ale meseriei.
Succes
„Invitația m-a surprins în mod plăcut și m-am bucurat că am revăzut fețe cunoscute cum a fost cea al domnului diriginte. Am fost încântat să cunosc actualii profesori, care acum au grijă de elevi așa cum alții au avut grijă de noi. Și noi chiar am avut profesori faini. Iar voi, cei de acum, musai să aveți grijă de ei. Nu decalat, dar ei sunt cei care ne vor plăti pensia. Și la cum i-am văzut și am discutat cu ei, cred că pot sta liniștit, că vor fi oameni faini”, a declarat, la sfârșitul evenimentului, Șerban Borda.
Conferințele Lucian Blaga sunt de mare interes pentru elevii şi profesorii liceului. În decursul anilor au avut invitați din foarte multe domenii și au abordat teme diferite. Tinerii sunt inteligenţi, curajoşi, creativi şi cu personalităţi puternice, deschiși spre învățare. Iar atunci când cadrul și modalitatea în care se întâmplă acest proces de învățare este pe placul lor, lucrurile funcționează bine.
„Invitaţii reuşesc să inspire, să pună pe gânduri, să producă schimbări neaşteptate sau să ofere soluţii ingenioase. După doi ani şcolari de când se desfăşoară Conferinţele Liceului „Blaga”, putem spune că ele îşi ating scopul, mai precis promovarea comunicării elevilor cu reprezentanţii instituţiilor de stat şi private locale, judeţene şi naţionale şi oferă o alternativă culturală şi educaţională”, a spus profesor Cristina Drescan.
Imola Grama