AMoS ED este un ONG din Turda format în mare parte din elevi de liceu. Scopul lor este să învioreze comunitatea din care fac parte și să-i convingă pe tineri să se întoarcă după facultate acasă. Astfel, dezvoltă tot felul de proiecte despre sănătatea mentală, știință, management și le dă o voce tinerilor, ajutându-i să-și implementeze propriile politici în școală și în comunitate.
Turda a devenit în ultimii ani o destinație pentru turiști în drumul lor spre salina care apare tot mai des în pozele străinilor. Mai fac un popas la muzeul Fabrica de știință și pe la casa memorială Ion Rațiu. Adolescenții care au crescut acolo au o altă viziune despre orașul lor, preferând să meargă în Cluj pentru a-și ocupa timpul liber. „Cinema nu avem. Piese de teatru încă se fac, se mai fac uneori și diverse mici concerte sau acțiuni publice, dar în multe situații, tinerii noștri sunt obligați să meargă mai departe în Cluj să exploreze oportunitățile de divertisment de acolo”, spune cu regret Leonard.
Din păcate, drumul până în Cluj este costisitor pentru un copil de clasa a noua, „un elev, ca să poată să meargă să aibă parte de o experiență de divertisment în Cluj-Napoca, are nevoie cam de 100 de lei. 32 de lei transport, 20 de lei un bilet la film, ceva de mâncare, o apă și deja ajungi cam pe-acolo cu suma respectivă”, calculează el. Tinerii au nevoie, pur și simplu, de o „evadare” din rutină, au nevoie să descopere ceva nou. „Și simplul fapt că au parte de un KFC poate să fie mult pentru decizia pe care o iau ei”, spune președintele. Turda nu are decât niște fast food-uri locale, care nu îi încântă însă pe adolescenți. De aceea, Leonard crede că ajutorul cel mai important pe care îl pot oferi oamenii din comunitate tinerilor este sprijinul pentru inițiativele noi. Tocmai această lipsă de sprijin este principalul factor pentru care mulți aleg să se mute.
Citeşte întreaga ştire: O asociație din Turda încearcă să-i aducă pe tineri acasă după facultate. „Contează evoluția și mentalitatea din oraș”