Ungaria şi Emiratele Arabe Unite au încheiat un acord de cooperare economică în cadrul căruia la Budapesta, în zona gării de la Rákosrendező, ar putea fi construit un nou cartier cu o investiţie uriaşă care se ridică la cinci miliarde de euro, a anunţat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, miercuri, la Budapesta.
Într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu ministrul comerţului exterior din Emiratele Arabe Unite, Tani bin Ahmed al-Zejudi, după semnarea acordului de cooperare economică dintre cele două ţări, şeful diplomaţiei ungare a salutat dezvoltarea continuă a relaţiilor bilaterale, scrie în comunicatul Ministerului de Externe din Ungaria.
Péter Szijjártó a relatat că valoarea schimburilor comerciale dintre Ungaria şi Emiratele Arabe Unite a depăşit deja un miliard de dolari pe an, companiile maghiare fiind, şi ele, tot mai active în ţara din Orientul Mijlociu – în domeniul industriei alimentare, în IT şi în industriile digitale.
Politicianul maghiar a adăugat că în cooperarea economică dintre două state este întotdeauna important să existe un proiect emblematic; în acest caz, acesta ar putea fi construirea unui nou cartier la Budapesta, într-o zonă aflată în ruină avansată. De aceea, părţile au semnat acordul care oferă cadrul necesar pentru planul imobiliar complex al dezvoltatorului imobiliar gigant Eagle Hills, care se va desfăşura în vecinătatea gării de la Rákosrendező.
„Aceasta este o investiţie de cinci miliarde de euro. Prin urmare, în vecinătatea gării şi în zonele industriale din jur, abandonate şi dărăpănate, va apărea un nou cartier”, a declarat ministrul ungar de externe.
„Acest proiect uriaş de dezvoltare urbană conferă un nou impuls, nu doar cooperării dintre cele două ţări, ci şi dezvoltării Budapestei, deoarece nu numai că se construieşte un cartier nou şi modern, ci are loc o mare investiţie de dezvoltare urbană complexă, care include funcţii economice, de afaceri şi sportive”, a subliniat Szijjártó.
Ministrul ungar de externe a relatat, de asemenea, că atât Ungaria, cât şi Emiratele Arabe Unite sunt ţări împovărate de provocări serioase de securitate în vecinătatea lor imediată.
„Vorbim despre două state care susţin importanţa păcii, respectiv susţin şi libertatea comerţului mondial şi a economiei mondiale”, a spus Péter Szijjártó, potrivit căruia crizele de securitate reprezintă o ameninţare serioasă.
„Crearea păcii în întreaga lume şi încheierea conflictelor armate reprezintă şi un interes economic serios”, a subliniat politicianul maghiar, menţionând ca exemplu incertitudinea comerţului maritim de pe Marea Roşie.
MTI