O contabilă din Târgu Mureş, Izabella Gyarmati, a devenit un artist plastic recunoscut după ce a lansat pe piaţă o serie de produse realizate după tehnici învăţate din tutoriale de pe Internet, în special tablouri realizate în tehnici powertex şi decoupage, cu tematică inspirată de muzica pe care o ascultă.
„Ascult foarte multă muzică, inspiraţia îmi vine în funcţie de muzica pe care o ascult. Dacă ascult AC/DC am mai multă energie, dacă ascult muzică de dragoste, lucrările sunt mai romantice. Am început în urmă cu mai bine de un an când am cusut o gentuţă pentru cosmetice. Apoi am început să fac bijuterii şi am ajuns la tablouri. Am început cu tehnica decupajului să fac nişte cutii de bijuterii, după aceea am luat sticlele, le-am îmbrăcat frumos şi de la sticle, la tablouri (…) Lucrez pe orice, pânză, lemn, sticlă, dacă văd o ramă şi îmi place, am o idee, până la urmă iese altceva. De multe ori stăm la masă, cu fetele mele, şi remarc tricoul de pe fiica mea sau văd ceva pe stradă. Orice mă poate inspira, dar muzica e primul medicament pentru inspiraţie. Pur şi simplu încep şi mă întreb ‘oare cum să fie?’. Lipesc una aici, alta acolo şi tot aşa. Folosesc culori acrilice, la unele şi spray-uri acrilice”, a arătat Izabella Gyarmati.
Foto: (c) Dorina Matiş / AGERPRES
Artista susţine că din tablouri a învăţat cel mai mult, aplicând tehnici precum powertex, steampunk sau decoupage, creaţiile sale fiind sută la sută originale, fără vreun model sau reproducere după un obiect.
„Primesc comenzi, dar nu putem trăi din această pasiune (…) Când primesc comenzi întreb clienţii ce culori au în casă, cum e zugrăveala, le fac şi în funcţie de pasiunile lor, dacă le place marea sau muntele. Nu pot să reproduc nimic, eu nu sunt pictor, eu creez, nu pictez. Eu iau catarama de la curea, o desfac, pun un material textil, o inimioară de metal şi încep să construiesc. Au fost nopţi în care mi-au venit idei şi m-am trezit şi am pornit lucrarea. Lucrez după job, uneori mă trezesc dimineaţa devreme, când e linişte în casă, dar şi în weekend-uri”, a susţinut Izabella Gyarmati.
Foto: (c) Dorina Matiş / AGERPRES
Artista a subliniat că nu dă nume tablourilor sale şi nici nu încearcă să se ataşeze de lucrările pe care le creează, fiindcă altfel i-ar fi greu să se despartă de ele.
„Nu dau nume la tablouri, doar unul are nume – Galaxy – în rest nu are niciunul. Galaxy este din mărgele, sârmă, catarame, flori din plastic, nisip şi pietricele decorative, perle. Fiecare lucrare e preferată până o termin, apoi următoarea este preferata. Încerc să nu mă leg de ele, fiindcă altfel nu poţi să le vinzi. Am avut un client care mi-a trimis o fotografie cu tabloul realizat de mine şi mi-au dat lacrimile, e o senzaţie superbă când vezi lucrarea ta pusă în casa omului”, a arătat artista.
Foto: (c) Dorina Matiş / AGERPRES
Potrivit acesteia, lucrul la un tablou durează în funcţie de ritmul de uscare, întrucât fiecare tehnică folosită presupune mai multe etape de uscare.
În tehnica Powertex artista foloseşte un întăritor pe bază de apă, un produs biologic, cu ajutorul căruia poate prelucra orice material absorbant, textile, hârtie, carton, piele.
Foto: (c) Dorina Matiş / AGERPRES
Accesoriile şi bijuteriile în stil steampunk sunt o apariţie destul de recentă, acestea fiind tot mai prezente în special printre participanţii la festivalurile de muzică, precum Electric Castle sau Awake. Acesta bijuterii sunt confecţionate manual din absolut orice material, inclusiv piese de computer, bucăţi de mecanisme de ceas, şuruburi, piuliţe, sârmă.
Cât despre tehnica decoupage sau tehnica şerveţelului cum mai este cunoscută, aceasta nu este una chiar atât de simplă precum pare, fiind necesar de urmat o serie de paşi concreţi şi multă migală.
Foto: (c) Dorina Matiş / AGERPRES
În prima fază se aplică un strat de adeziv special pe suportul ce urmează să fie împodobit, apoi se colorează suprafaţa, de regulă într-o nuanţă deschisă, se decupează motivul de hârtie sau de şerveţel, după care întreaga lucrare este lăcuită. Totuşi tehnica nu înseamnă doar lipirea unui motiv colorat pe un suport, ci necesită aplicarea unor umbre, astfel încât lucrarea să arate ca o pictură, apoi e necesar un procedeu de antichizare şi, eventual, aplicarea unor efecte. AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.