Sfântu Gheorghe, luni, 25 iulie 2022 – Împreună cu partenerii săi din România, Fundaţia „Muzsikál az Erdő” (Cântă Pădurea) din Ungaria organizează concerte în pădure în trei locaţii din Transilvania: două din Secuime şi una din Ţara Bârsei.
Organizatorii au prezentat programul concertelor din pădure în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc luni la Sfântu Gheorghe. Primul concert va avea loc în 2 septembrie, în apropiere de Braşov, cel de-al doilea, în apropierea izvorului de apă minerală “Sütei” de la Bodoc (judeţul Covasna), iar în 4 septembrie, în “pusta Gesztena” din apropierea localităţii Sâncrăieni (judeţul Harghita). Evenimentului este organizat sub patronajul ministrului mediului, apelor şi pădurilor din România, Barna Tánczos.
Prezent la conferinţa de presă, Barna Tánczos a spus că pădurea a fost, întotdeauna, un loc în care omul îşi poate reîncărca bateriile şi un loc care a inspirat mulţi artişti, ca Mihai Eminescu sau Antonio Vivaldi. Evenimentul promovează pădurea într-un mod minim invaziv în natură, a declarat politicianul maghiar. Cu această ocazie, pe lângă concerte vor avea loc şi sesiuni de promovare a pădurii. Participanţii care vin la evenimente trebuie să îşi lase maşinile la depărtare şi să continue apoi drumul pe jos. Potrivit ministrului, acesta este singurul mod în care se vor putea bucura cu adevărat de liniştea şi calmul pădurii. Barna Tánczos a relatat, de asemenea, că nu va fi construită scenă pentru eveniment. Scopul este acela de a interfera cât mai puţin cu natura, chiar şi sonorizarea fiind una la nivel minim.
Sándor Tamás, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, a relatat că sub cupola copacilor, muzica sună într-un mod special. Cei care vor veni să participe la concertul din apropierea izvorului se vor îmbogăţi cu o experienţă deosebită. Politicianul a menţionat, de asemenea, că aceste concerte – care în Ungaria au loc încă din 2004 – au ajuns în România în 2014, întrucât în judeţul Bihor au avut deja loc evenimentele ale acestei fundaţii. De data aceasta, programul se extinde în Secuime şi în Ţara Bârsei.
Allen Coliban, primarul Braşovului, a spus că programul se potriveşte bine cu viziunea verde a administraţiei oraşului. În municipiul înconjurat de munţi şi păduri, o locaţie potrivită pentru organizarea concertului a fost identificată în apropierea grădinii zoologice.
Zoltán Szenner, vicepreşedintele din partea USR al Consiliului Judeţean Braşov, a menţionat că pe lângă concertul Filarmonicii Braşov, publicul va putea asculta şi concerte din folclorul românesc, săsesc şi maghiar – în spiritul multiculturalităţii, deoarece oraşul este mândru şi de diversitatea sa culturală.
Lajos Szabó, preşedintele fundaţiei, a declarat că aceste concerte în pădure sunt organizate de 19 ani. Epidemia de coronavirus a evidenţiat faptul că oamenii sunt fragili şi că sunt parte din marele sistem al naturii, a mai adăugat acesta. În opinia sa, evenimentul doreşte să motiveze societatea să funcţioneze într-un mod sustenabil şi să se bazeze pe cooperare.
“Suntem responsabili unul pentru celălalt, precum şi pentru mediul nostru natural”, a precizat iniţiatorul programului.
Întrebat de agenţia ungară de presă MTI, preşedintele fundaţiei a spus că potrivit experienţei din ultimii ani, au convingerea că nu există vreme nepotrivită pentru susţinerea programului, ci doar îmbrăcăminte neadecvată. Organizatorii se vor asigura că instrumentele interpreţilor vor fi în siguranţă, în caz de ploaie, a mai adăugat Szabó.
MTI