În subordinea Consiliului Județean Mureș intră cele mai prestigioase instituții de cultură din județ: Biblioteca Județeană Mureș, Filarmonica de Stat Tîrgu Mureș, Muzeul Județean Mureș și Palatul Culturii din Tîrgu Mureș, Ansamblul Artistic Mureșul și Centrul de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale.
În continuare, vă prezentăm o imagine a culturii mureșene în anul 2017, prin prezentarea a câte două evenimente majore găzduite de aceste instituții de cultură în anul care se apropie de final.
Tinerii ne (în)cântă: Centrul Județean pentru Cultură Tradițională
Duminică, 17 decembrie, a avut loc la Palatul Culturii a 37-a ediție a Festivalului de colinde „Florile Dalbe”. „Acesta este un festival de datini și obiceiuri tradiționale autentice cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Au fost invitate grupuri din tot județul, care au prezentat obiceiuri autentice din zonele reprezentate: Grupurile de colindători „Dor” și „Doruleț” al Școlii Populare de Arte din Tîrgu Mureș; Grupul de colindători al Liceului Tehnologic „Vasile Netea” din Deda; Grupul de colindători „Brădulețul” din Tîrgu Mureș; Grupul de colindători din Luduș; Corala „Teofania” a parohiei ortodoxe din Vidrasău; Grupul de colindători „Vestitorii bucuriei Nașterii Domnului” din Tîrgu Mureș; Grupul de colindători „Ibășteana” din Ibănești; Grupul de colindători „Amintiri din strămoși” din Idicel Pădure; Grupul de colindători „Maris” din Tîrgu Mureș”, a precizat Iulian Prajă, directorul Centrului Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş. Această manifestare a fost iniţiată în anul 1980 de regretatul Vasile Conţiu, statornic slujitor al culturii mureşene, cel care a slujit zeci de ani cu modestie şi dragoste, pentru a aduna, a pune în valoare şi a transmite urmaşilor, comori inestimabile ale spiritului creator românesc, aplecându-se cu pioşenie asupra colindului.
Tot duminică, 17 decembrie, s-a desfășurat Spectacolul de Gală al Școlii de Artă Populară, ediția a IV-a, la Ansamblul Profesionist „Mureșul”. Această școală este una dintre secțiile Centrului Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş și are 109 ani de funcționare. Este o instituție de învățământ non-formal, cursurile au loc după-masa, iar elevii au vârste cuprinse între 6 și 76 de ani (în prezent o doamnă de 76 de ani participă la cursurile de pictură).
„La acest Spectacol de Gală au urcat pe scenă elevii care s-au evidențiat de-a lungul anului, obținând premii la spectacole de gen din țară. La spectacol au cântat live elevii alături de profesorii lor, în trei genuri de muzică: clasică, ușoară și populară (vocal și instrumental). A fost un show de varietăți – lumină, sunet, culoare și armonie muzicală. Spectacolul are ca scop motivarea elevilor să se autodepășească pentru a-și dori să ajungă, la finalul anului, pe scena acestui Spectacol unde urcă elevi alături de profesori. Astfel, vizăm îmbunătățirea relațiilor dintre profesori și elevi, între profesori și profesori, dar și între elevi, fiindcă lucrând împreună aceștia ajung să se cunoască mai bine. Astfel, întărim ideea unei mari familii artistice”, a menționat Iulian Prajă.
Școala Populară de Artă are în prezent 46 de elevi și aproape 40 de profesori. La Gală au urcat pe scenă aproximativ 20 de elevi, alături de profesori. Intrarea a fost liberă. În deschiderea Spectacolului, în foaier, a fost o expoziție de pictură a claselor de pictură de la Școala Populară de Arte.
Călătorie în timp, cu Ansamblul „Mureșul”
Un moment deosebit în activitatea Ansamblului Artistic „Mureșul” a fost spectacolul „Să cinstim glia străbună” din data de 8 decembrie 2017.
„Spectacolul premieră se doreşte a fi un joc continuu în care elementul comun este bâta sau bota parcurgând coregrafic jocurile de botă din Deda, Ruşii Munţi, Hodac, Căluşerul transilvan din Hunedoara, Căluşul oltenesc, Vlăscencuţa, Brâuleţul fetelor, Fecioreasca fetelor de la Crihalma şi jocul de la Haidău cu bâtă şi fete”, a precizat directorul Ansamblului „Mureșul”, Barabási Attila-Csaba.
Acest spectacol a fost completat de cântece patriotice oferite de solistele Ansamblului Artistic Profesionist „Mureşul”: Leontina Pop, Dorina Oprea, Dorina Grad şi Maria Sântean Faghiura, acompaniate de orchestra condusă de maestrul dirijor Zoly Bambo. Regizorul acestui spectacol, maestrul coregraf Marin Barbu, împreună cu corpul de balet condus de coregraful Florin Cerghedi sunt cei care ne-au purtat prin toate aceste zone oferindu-ne un spectacol aparte care s-a dorit a fi o călătorie în timp nu numai prin regiunile de unde provin aceste jocuri, dar şi un omagiu adus Centenarului Marii Uniri.
„Szep Palko”
Un alt spectacol în premieră a fost realizat de secția maghiară a Ansamblului „Mureșul”: un spectacol pentru copii şi tineret „Szep Palko”, în regia şi coregrafia lui Varga Janos. Este adaptarea unei poveşti populare secuieşti. Cele mai interesante personaje din acest spectacol sunt: uriaşul, mieii, gâştele, răţuşca de aur, caii, șoimul şi vulturul, care se alătură personajelor principale regele, regina şi cele trei prinţese. Aceste personaje deliciul micilor spectatori, care sunt cei mai încântaţi de acest spectacol de teatru-dans. Spectacolul a fost prezentat atât pe scena sălii Ansamblului „Mureşul”, cât şi la întâlnirea Ansamblurilor Profesioniste de la Oradea, unde a avut un mare succes şi colectivul ansamblului a fost felicitat de specialiştii în domeniu prezenţi la această întâlnire.
Concerte aniversare, la Filarmonică
În toamna aceasta, Filarmonica de Stat Tîrgu Mureș a găzduit două concerte extraordinare aniversare.
În septembrie 2017 a avut loc concertul dedicat aniversării a 80 de ani de viață a dirijorului Ilarion Ionescu-Galați, care se numără printre cele mai importante baghete românești contemporane. Domnia sa a fost „o prezență activă pe scena Filarmonicii din Tîrgu Mureș”, a precizat Vasile Cazan, directorul Filarmonicii Tîrgu Mureș. La concertul festiv, Ilarion Ionescu-Galați a dirijat orchestra. Consiliul Județean Mureș i-a acordat sărbătoritului o diplomă de excelență.
Un alt eveniment deosebit a avut loc în luna octombrie, când a fost aniversat, tot la împlinirea a 80 de ani de viață, compozitorul Csíky Boldizsár, fost director al Filarmonicii Tîrgu Mureș până în 1997. Cu această ocazie, „i-a fost interpretată în premieră absolută o lucrare simfonică compusă chiar de acesta. Uniunea Compozitorilor i-a pregătit o diplomă de onoare pe care eu i-am înmânat-o”, a precizat Vasile Cazan.
De asemenea, Consiliul Județean i-a înmânat lui Csíky Boldizsár o diplomă de excelență pentru toată activitatea artistică desfășurată.
Csíky Boldizsár a fost aproape patru decenii secretar artistic şi în ultimii şapte ani, până la pensionare, director al Filarmonicii Tîrgu Mureș.
Pasionați de lectură și de limbi străine, la Biblioteca Județeană
Evenimente deosebite au avut loc anul acesta și la Biblioteca Județeană Mureș. De exemplu, finala concursului „Bătălia Cărților”. „Noi am organizat în 30 martie finala pe țară în cadrul căreia am ales cititorul anului în România. Au fost două categorii: 11 – 13 ani și 14 – 18 ani. Au participat nouă județe la etapa pe țară: Caraș Severin, Cluj, Dolj, Harghita, Maramureș, Suceava, Teleorman și Mureș”, a menționat Monica Avram, director al Bibliotecii Județene. Scopul concursului este de a stimula lectura în rândul copiilor şi adolescenţilor, de a promova cărţile de valoare destinate acestor categorii de vârstă. Participantul care a prezentat cel mai frumos şi argumentat cartea preferată şi a răspuns cel mai bine la întrebările juriului a devenit cititorul anului.
Apoi, o altă activitate deosebită și cu impact asupra formării unor tineri a fost organizarea unor cursuri de aprofundare a limbii engleze sub denumirea „Get involved! Stay assertive!”. Cursurile au fost dedicate adolescenților, liceenilor și s-au axat pe dezvoltarea vocabularului și pe exersarea comunicării în limba engleză. Cursurile au fost organizate la American Corner și au participat 15 elevi. Tematicile discuțiilor au fost legate de istoria, cultura, geografia americană.
Muzeul și Palatul Culturii
În 2017, Muzeul Județean Mureș a reușit să ofere programe de înaltă calitate și expoziții de talie mondială pentru publicul mureșean, dar și-a făcut prezența și pe plan național.
Palatul Culturii a găzduit unul dintre cele mai importante evenimente de artă din țară, Licitația duplex sub titulatura „Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești”, organizat de Casa de Licitație Artmark având scopul de a extinde patrimoniul cultural mobil al Muzeului Județean Mureș. În noiembrie, Sala Mare a Palatului Culturii s-a transformat într-un uriaș ring de dans de gală cu ocazia primei ediții a Balului Palatului, un eveniment și spectacol de neuitat pentru iubitorii valsului.
Cu scopul de a promova cultura, artele și valorile muzeale pe lângă numeroase expoziții și programe de pedagogie muzeală Muzeul a organizat cea de a 12-a ediție a programului Noaptea Muzeelor, trei zile pline de diverse programe la fiecare clădire a Muzeului (Etnografie, Științele Naturii, Palatul Culturii, Artă, Cetate) și la cei 15 parteneri ale celui mai îndrăgit eveniment cultural din oraș. Vedeta programului din 2017 a fost expoziția „Culorile Arcadiei” – capodopere din Colecția Zichy ale Muzeului de Arte Frumoase din Budapesta care a atras mii de vizitatori și după noaptea Muzeelor.
Începând din 2018 Palatul Culturii și Muzeul de Științele Naturii vor întra în reabilitate din fonduri europene și din sursele proprii ale Consiliului Județean Mureș.
Titi Dălălău
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.