E știut faptul că bibliotecile școlare sunt cenușăresele sistemului de învățământ. Fondul de carte nu a fost reînnoit de ani și ani de zile, asta în condițiile în care, bibliografia școlară este invadată de noua literatură motivațională.
Să aștepți ajutor de la cei care ar fi în măsură să investească în această formă de cultură, e inutil.
Așa se face că școlarii de la Gimnaziul ,,Alexandru Ioan Cuza” din Tg. Mureș au preluat controlul.
Înarmați cu chef, talent și inițiativă, s-au pus pe confecționat sute de semne de carte care de care mai creative și viu colorate. Fie acasă, fie în orele de Abilități practice sau de Educație tehnologică, cu mic cu mare, copiii au lucrat mai bine de o lună pentru ca tarabele să fie pline.
Miercuri, ei au ieșit în curtea școlii unde s-au pus pe vândut produsele muncii lor. Au cumpărat unii de la alții cu entuziasmul vârstei și pauzele au căpătat dintr-o dată un alt sens. Nu a contat deloc vârsta: începând de la grupa pregătitoare până la clasa a opta, toți s-au transformat în megieși pricepuți și s-au străduit să umple pușculițele cu bani. Cadrele didactice și personalul auxiliar nu au scăpat. S-au lăsat ademenite de buna reclamă, prețul extrem de accesibil (un leu bucata) și inventivitatea produselor scoase la tarabă.
Astfel, Ziua Copilului le va aduce elevilor din această școală un cadou câștigat cu sudoare: rafturi de cări noi în biblioteca școlară.
Însă, dincolo de îndemânarea cu care au confecționat semne de carte, dincolo de distracția cu care au vândut și au cumpărat, dincolo de plăcerea cu care au numărat banii, dincolo de intenția nobilă cu care au preluat frâiele, e de apreciat lecția vie de antreprenoriat pe care au învățat-o într-o frumoasă zi de mai. Au aflat ,,ce pot face, două mâini dibace” și au învățat că munca făcută cu sudoare are preț. Cine știe, poate într-o zi vor da un nou sens ideii de hand made.
Ar mai fi de spus doar că, entuziasmul cu care au participat la o astfel de lecție transdisciplinară, le face pe cadrele didactice să pună deja la cale o nouă acțiune de acest gen. Educația antreprenorială e imperios necesară într-o societate care se dorește a fi capitalistă. Cine poate spune că ești prea mic pentru o treabă atât de mare? Noi suntem gata să le demonstrăm că se înșeală!
Prof. înv. primar
Emilia Moldovan, Șc. Gimn. ,,Al. I. Cuza”
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.