Clubul Rotary din Reghin a inițiat o nouă acțiune umanitară. De data aceasta este vorba despre pachete cu îmbrăcăminte şi încălţăminte pentru femei, bărbaţi şi copii, dar şi jucării, care au ajuns la Reghin cu un transport umanitar făcut de reprezentanții fundației olandeze „Contacten Roemenie Vianen”. Prin intermediul clubului Rotary, pachetele umanitare au ajuns la grădiniţe, şcoli, case de tip familial, Casa Maria 1 şi Casa Maria 2, muzeu, bibliotecă și câteva mănăstiri din zonă fiind vorba în total de 43 de amplasamente.
Tradiția din Vianen
Peter Schuller, preşedintele actual Rotary Reghin, spune că pachetele au fost atent pregătite şi special-concepute pentru familii. Olandezii din Vianen vin la Reghin încă din 1992 și fac asta în fiecare an. Dacă la început a fost vorba doar despre ajutoare, între timp cele două oraşe s-au înfrăţit, aceasta fiind la ora actuală una dintre cele mai strânse relaţii de înfrăţire pe care o are municipiul Reghin. De fiecare dată, olandezii aduc bunuri de care este nevoie în diferite instituţii, atât pentru copii, cât şi pentru vârstnici. Se pare că bunurile se adună de la localnici din Vianen, sunt atent selectate şi apoi trimise în 3 localități românești: Reghin, Cluj Napoca şi Gilău. Valoarea pachetelor ajunge anual la 10 mii de euro, iar costurile de transport sunt suportate, de regulă, de Consiliul Local al oraşului Vianen.
Pentru moldovenii din Fetești
Peter Schuller spune că 19 cutii de îmbrăcăminte pentru femei, bărbaţi şi copii, dar și două cutii cu jucării, provenite din transportul adus de la Vianen vor ajunge în raionul Edineț din republica Moldova. Acestora li se alătură două chitare şi două viori oferite de societatea comercială HORA SA din Reghin. Toate aceste cadouri sunt trimise prin intermediul delegaţiei municipiului Reghin care a fost invitată să ia parte la Ziua oraşului Feteşti – marcată odată cu sărbătoarea Rusaliilor.
Delegaţia include și reprezentanţi ai Muzeului Etnografic Reghin care duc cu ei broşuri şi obiecte de artă populară. De asemenea, Biblioteca „Petru Maior” trimite cărţi, iar Casa de Cultură „Eugen Nicoară” va oferi moldovenilor un spectacol folcloric pus în scenă de orchestra dirijată de Ioan Conţiu împreună cu rapsozii şi grupul de dansuri populare al instituției.
Emeşe ARDELEAN