O nouă apariție editorială la Luduș

O nouă apariție editorială la Luduș

 

De curând, la Editura Mega din Cluj-Napoca a apărut cea mai recentă carte, „Premise fizico-geografice în dezvoltarea orașului Luduș”, care poartă semnătura profesorului Antoniu-Ioan Berar având alături, la fel ca și în alte două apariții editoriale, pe soția sa, Marcela.
Dar, de această dată, Antoniu-Ioan Berar a apelat la doi maeștri ai artei fotografice Levente Bagy și Daniel Hădărig care ilustrează în mod fericit o lucrare „care s-a dorit a fi un material destinat informării profesorilor de geografie, dar prin conținutul ei, prin bogăția de date și informații, riguros și științific prezentate, depășește un simplu material didactic” scrie conf. univ. dr. Ramona Flavia Rațiu, decan al Facultății de Geografie de la Universitatea „Dimitrie Cantemir” din Tîrgu Mureș în prefața lucrării.

O lucrare utilă

După o prefață consistentă și competentă, autorii cărții, „doi profesori de geografie și doi pasionați de arta fotografică, cu toții iubitori ai acestor locuri în care ne-am născut, am introdus în pagini informații, imagini, hărți, grafice și tabele cu privire la cadrul natural”. Într-adevăr, în cele șase capitole, autorii prezintă poziția geografică a orașului; Relieful cu formarea și evoluția sa, substratul geologic, subunitățile de relief și geomorfologia; Clima cu caracterele generale, evoluția în ultimii o sută de ani și factorii climatogenetici; Hidrografia râului Mureș cu afluenții tributari din zonă, debitul râurilor din zona Luduș, inundațiile din anul 1970, calitatea apei râului Mureș și apele subterane; Elemente biopedogeografice, adică vegetația, starea pădurilor, fauna, solurile, probleme privind protecția mediului, riscuri naturale și disfuncționalități observate pe teritoriul orașului Luduș; Resursele naturale.
În elaborarea lucrării, autorii au folosit „lucrări de specialitate cu referire la subiect, apărute în ultimii ani, dar și rezultate ale propriilor noastre cercetări, pe care le-am publicat sub forma unor articole sau lucrări de specialitate” se scrie în introducere.
Textul competent, fotografiile artistice, editura de înaltă clasă se întâlnesc în mod fericit într-o carte de referință pentru Luduș, o lucrare importantă pentru cei care iubesc orașul. Cartea va fi prezentată la toamnă, la cercul pedagogic al profesorilor de geografie din zona Luduș.
Și, dat fiind tema dezvoltată, de ce nu și o prezentare mai largă în fața cetățenilor orașului?

Ioan A. Borgovan