La Clinica de Chirurgie Cardiovasculară Adulţi şi Copii din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, condusă de conf. dr. Horaţiu Suciu, s-a efectuat o operaţie, în premieră naţională, la o pacientă însărcinată care suferea de insuficienţă aortică severă postendocardită acută, aflată în stare septică, ce a necesitat şi o cezariană, şi o intervenţie pe cord deschis.
‘A fost o intervenţie care a presupus o abordare multidisciplinară. Era vorba de o pacientă în vârstă de 28 de ani, din judeţul Hunedoara, o pacientă gravidă în 36 de săptămâni care s-a prezentat, adusă de Serviciul SMURD, într-o stare avansată de insuficienţă cardiacă, cu o sarcină la risc, evident fiind la risc şi viaţa mamei şi a copilului, fiind vorba de o afecţiune infecţioasă, o endocardită acută de valvă aortică. Marea provocare în aceste cazuri o reprezintă decizia, care, aşa cum am menţionat, s-a luat în cadrul unui Consiliu medical (…) Pentru că era vorba de a salva, prioritatea era de a salva ambele vieţi, atât mama, cât şi copilul fiind foarte importanţi’, a spus dr. Horaţiu Suciu.
El a afirmat că în 20 de minute specialiştii au luat decizia de a interveni, mai ales că viaţa mamei şi copilului erau în pericol.
‘S-a decis ca intervenţia să se facă de urgenţă, atât operaţia de extragere a copilului prin cezariană şi, având în vedere că urma imediat o operaţie pe cord deschis, s-a decis să se efectueze şi o intervenţie de histerectomie, după care imediat a avut loc intervenţia chirurgicală pe cord deschis, de înlocuire a valvei şi plastia valvei aorte ascendente, pentru mamă, vă repet, fiind într-o stare avansată de insuficienţă cardiacă, cu risc de deces iminent. Din fericire, operaţia a decurs cu succes, ambele intervenţii s-au încheiat cu bine, iar acum, la şapte zile după, putem fi bucuroşi că atât mama cât şi copilul sunt cu evoluţie bună, evoluţia lor e de recuperare favorabilă şi noi suntem optimişti’, a arătat dr. Suciu.
Medicul a subliniat că pacienta s-a prezentat în stare generală gravă cu fenomene de insuficienţă ventriculară stângă în stadiu avansat, datorită unei afecţiuni infecţioase care a afectat funcţionalitatea valvei aortice, diagnosticul fiind de insuficienţă aortică severă postendocardită acută, stare septică.
‘Din cauza afecţiunii cardiace la care s-a adăugat starea de infecţie generalizată caracteristica acestei patologii, viaţa pacientei, cât şi a fătului erau în pericol. În cadrul Consiliului medical, s-a decis intervenţia chirurgicală de urgenţă pentru a se încerca salvarea vieţii mamei şi a copilului prematur’, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, dr. Horaţiu Suciu.
El a precizat că intervenţia chirurgicală a presupus o abordare multidisciplinară şi s-a efectuat în colaborare cu Clinica de Ginecologie I, condusă de prof. dr. Szabo Bela şi Clinica de Neonatologie, condusă de conf. dr. Manuela Cucerea, din cadrul SCJU Târgu Mureş.
Dr. Szabo Bela a spus că intervenţia s-a efectuat în Blocul Operator al Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, unde iniţial s-a efectuat intervenţia de extragere a nou-născutului prematur prin cezariană şi unde s-a efectuat o histerectomie subtotală – extragerea uterului femeii pentru a se preveni o hemoragie pe parcursul intervenţiei pe cord deschis – urmată imediat de intervenţia de înlocuire a valvei aortice şi plasticizare a aortei ascendente în circulaţie extracorporeală.
Medicii au afirmat că ambele intervenţii s-au desfăşurat în condiţii bune şi s-au încheiat cu succes, atât mama, cât şi copilul fiind în afara oricărui pericol.
‘Au fost necesare măsuri specifice de reanimare a nou-născutului prematur, care, după o iniţială detresă respiratorie necesitând intubare şi ventilaţie artificială, a recuperat funcţiile vitale, părăsind Blocul Operator Chirurgie Cardiovasculară în condiţii stabile, în afara oricărui pericol’, a spus dr. Szabo Bela.
Medicii au susţinut că pacienta a părăsit în ziua a 5-a postoperator salonul de Terapie Intensivă Chirurgie Cardiovasculară şi se află acum pe Secţia Clinică de Chirurgie Cardiovasculară în condiţii stabile, recuperarea decurgând în condiţii normale, în timp ce copilul este la Clinica de Neonatologie.
Dr. Horaţiu Suciu a susţinut că nu sunt raportate în literatura de specialitate prea multe cazuri de acest gen şi că Centre de Boli Cardiovasculare cu experienţă din Japonia şi Statele Unite ale Americii subliniază dificultatea deosebită a intervenţiilor de acest fel pe fond de infecţie generalizată a mamei şi fătului, dificultatea stabilirii momentului operator optim şi a strategiei chirurgicale şi anestezice optime.
‘Şansa de supravieţuire în astfel de cazuri este de 30% pentru supravieţuirea celor doi, 50% pentru supravieţuirea unuia dintre cei doi şi evident 50% probabilitate pentru decesul ambilor pacienţi’, a explicat dr. Horaţiu Suciu.
Intervenţia a durat circa patru ore, iar la şapte zile după efectuarea acesteia mama şi copilul au o evoluţie bună de recuperare.
Managerul SCJU Târgu Mureş, dr. Ovidiu Butuc, a afirmat că medicii din Deva au decis trimiterea pacientei la Târgu Mureş, ca urmare a profesionalismului personalului de aici.
AGERPRES