Primarul Ioan Nicoară a remarcat, încă odată, că în condiţiile actuale, Primăria nu are fonduri băneşti pentru reparaţiile necesare la Castelul medieval de la Iernut şi, mai mult, situaţia administrativă este incertă, fiind în proces de retrocedare. După incendiul din 18 martie 2012, când a ars parţial acoperişul clădirii a intrat în scenă Fundaţia Statusul Romano – Catolică din Transilvania, cu sediul în Cluj-Napoca reprezentată legal de conferenţiar dr. Holló László în calitate de preşedinte al Consiliului director care spune că până în anul 1958, Castelul a făcut parte din averea ecleziastică a Bisericii Romano–Catolice.
După naţionalizare, imobilul a trecut în proprietatea Statului Român. Acum, Arhiepiscopia Romano-Catolică a revendicat imobilul în cauză printr-o cerere de revendicare înregistrată la Comisia Specială de Retrocedare în anul 2003.
Având aceste date, Fundaţia a propus Primăriei oraşului Iernut încheierea unui contract de colaborare. „Noi o să ne ocupăm de documentaţie, de autorizaţiile de construire pentru reparaţiile efectuate”, spune primarul Nicoară. Proiectul prevede repararea acoperişului deteriorat cu respectarea stilului arhitectural.
Prin contract, Fundaţia se obligă să contracteze arhitecţi şi specialişti în vederea elaborării planurilor şi memoriilor tehnice; să contracteze executanţii, să asigure materialele necesare şi să suporte financiar toate costurile legate de refacerea acoperişului. Consilierii au aprobat semnarea contractului de colaborare în ultima şedinţă de CL.
Impunător şi măreţ în alte vremuri, castelul priveşte cu tristeţe şi îngrijorare la neputinţa legislativă şi pecuniară care l-ar putea pierde.
Prăbuşirea unui turnuleţ la poarta de intrare, pe lângă mai vechile distrugeri şi un incendiu recent au tras un semnal de alarmă pentru autorităţi şi pentru posibilii viitori proprietari.
Prezenţa castelului medieval de la Iernut este cunoscută, potrivit atestărilor documentare, de aproape o jumătate de mileniu, adică din anul 1545. Ştiind că localitatea Iernut este cunoscută din anul 1257, este evident că pe locul actualului castel a existat o altă construcţie fortificată, modificată şi completată ulterior. În anul 1553, Banffi Magdalena consolidează fortificaţiile, apoi în deceniile următoare construcţia a avut mai multe stăpâni care au deţinut atât castelul, cât şi terenurile din jur. În anul 1621, Gabriel Bethlen începe o serie de lucrări pentru a-şi stabili domiciliul la Iernut, după care în istoria castelului sunt consemnate multe vânzări şi donaţii între nobilii vremii. În anul 1947, castelul intră în posesia statului român care l-a folosit după cum a crezut de cuviinţă. După anul 1989, lipsa fondurilor pentru întreţinere şi o cerere de retrocedare au făcut ca procesul de degradare a construcţiei să se accelereze.
Ioan A. Borgovan