Luni s-a dat startul la sediul IPJ Mureş activităţilor de prevenire ale poliţiei sub denumirea Săptămâna Prevenirii Criminalităţii, aflându-se deja la cea de-a IX-a ediţie. La eveniment au participat: comisar şef de poliţie Câmpeanu Alexandru – ajunct al şefului IPJ Mureş, comisar şef de poliţie Archiudean Lucian – şeful Serviciului Rutier, comisar şef de poliţie Alexa Alexandru – şeful Serviciului de Ordine Publică, comisar de poliţie Stoica Gabriela – coordonator Compartiment Analiza şi Prevenirea Criminalităţii.
În România, prevenirea şi combaterea criminalităţii constituie atributele esenţiale ale activităţii Poliţiei. Transformarea societăţii româneşti a cuprins şi orientarea rolului Poliţiei către reducerea cauzelor şi a condiţiilor care duc la creşterea fenomenului infracţional. Este vorba despre activitatea de PREVENIRE. Această activitate reprezintă ansamblul măsurilor adoptate de societate pentru împiedicarea comiterii de fapte antisociale şi reducerea prejudiciilor cauzate de acestea.
Rolul Poliţiei în orice comunitate este deosebit de important, dar ea nu-şi poate atribui singură meritele rezolvării problemelor legate de siguranţa cetăţeanului, după cum nu este singura responsabilă de existenţa şi gravitatea acestora.
Prevenirea criminalităţii trebuie să devină o preocupare a fiecărui cetăţean. Aceasta este o necesitate, întrucât criminalitatea afectează viaţa tuturor, de la dreptul fiecăruia de a umbla pe stradă în siguranţă până la cota de asigurare care o plătesc pentru maşini şi case. Mai mult de atât, Poliţia şi cei care şi-au luat responsabilitatea de pază şi protecţie, nu mai puţin fiecare persoană – ca individ sau membru al unei organizaţii – trebuie să-şi unească eforturile pentru a proteja cu succes viaţa şi proprietatea.
Este simplu să vorbeşti despre prevenirea criminalităţii, însă aplicarea devine dificilă deoarece tendinţa obişnuită a omului este aceea de a tărăgăna şi neglija conştientizarea problemelor de siguranţă. Modul de a gândi „Mie nu mi se va întâmpla una ca asta!”, este încă foarte des întâlnit.
Tocmai pentru a atrage atenţia oamenilor asupra riscurilor care ne pândesc la tot pasul în viaţa de zi cu zi, se derulează activităţile de informare, în scopul prevenirii criminalităţii. Pentru a atrage şi mai mult atenţia asupra importanţei acestor activităţi, la nivel naţional se organizează SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂŢII. Astfel, în toată ţara, au loc diverse activităţi , în fiecare zi pe o altă temă: prevenirea delincvenţei juvenile, prevenirea victimizării minorilor, prevenirea furturilor din locuinţe, din autoturisme şi buzunare şi siguranţa rutieră.
Această campanie – simbol al activităţii preventive – urmăreşte sublinierea importanţei acestei componente a activităţii Poliţiei şi totodată a parteneriatului cu alte autorităţi/instituţii/ONG-uri/mass media.
Activităţile din această săptămână sunt organizate şi coordonate de POLIŢIE, dar foarte important este sprijinul colaboratorilor.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.