Spre sfârșitul săptămânii trecute, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, prin Direcția de Antreprenoriat și Programe pentru IMM (DAPIMM), a publicat lista aplicanților admiși la finanțare în cadrul Programului Comerț 2017 (denumirea completă: Programul de dezvoltare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă). Din județul Mureș a fost admisă o singură firmă! Aceasta deși 200 de firme au fost admise pentru finanțare. Din județul Cluj au obținut finanțare 24 de firme, din Brașov trei firme, din Sibiu trei firme, din Alba două firme…
Doar una-i norocoasă
Un număr de 200 de firme mici și mijlocii românești vor obține finanțări nerambursabile de maximum 250.000 de lei (aprox. 55.000 euro) de la stat, pentru investiții, în programul Comerț 2017, potrivit listei intermediare cu solicitanții admiși la finanțare, publicate vineri, 13 octombrie, de Ministerul pentru Mediul de Afaceri.
„După expirarea perioadei de contestații și soluționarea acestora, lista va fi actualizată în funcție de contestațiile soluționate pozitiv și în funcție de încadrarea în bugetul alocat programului. De asemenea, după perioada menționata, aplicanții admiși în buget vor primi scrisori de invitație la contractare”, a precizat DAPIMM.
Mai departe, firmele beneficiare vor trebuie să facă investiții cu resurse proprii sau credite, după care statul va trebui să le deconteze cheltuielile eligibile în program.
Dar, după cum spuneam, județul Mureș nu a fost prea competitiv. O singură firmă a fost selectată pentru finanțare: SC Dovira SRL, care a solicitat 250.000 de lei, iar suma a fost aprobată (aproximativ 55.000 de euro).
Dovira SRL e din Târnăveni și are domeniul de activitate Baruri și alte activități de servire a băuturilor.
Casetă
Programul Comerț 2017 a fost lansat în luna august. Firmele mici și mijlocii (IMM) din toată țara, cu vechime de cel puțin un an, au putut obține fonduri nerambursabile de maximum 250.000 de lei (circa 55.000 euro) de la stat, pentru o serie întreagă de activități CAEN. Prin Programul de dezvoltare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă, beneficiarii eligibili vor primi un ajutor financiar nerambursabil de maximum 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (fără TVA), dar nu mai mult de 250.000 lei pentru fiecare beneficiar.
Aceasta înseamnă că la final beneficiarul va trebui să suporte restul de minimum 10% din valoarea investiției eligibile, plus întreaga TVA (deductibilă pentru firmele cu cod de TVA).
Partea de ajutor nerambursabil, de maximum 250.000 de lei va fi decontată de stat după ce antreprenorul efectuează cheltuielile din resursele sale.
Prin implementarea programului în perioada 2017-2020 Guvernul estimează acordarea de ajutor de minimis unui număr de maxim 800 de beneficiari, din care 200 de beneficiari în anul 2017.
Titi Dălălău
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.