Datorită (sau din cauza) situaţiei geo-politice extrem de speciale, România a luptat pe două fronturi în cel de-al Doilea Război Mondial. Mai întâi, a înaintat în Est împotriva Uniunii Sovietice, apoi după 23 august 1944 rolurile de pe scena istoriei s-au schimbat. Foştii inamici au devenit amici, tovarăşi de arme, iar primii aliaţi au devenit duşmani. Aşa se face că faptele de arme din prima perioadă au fost uitate şi trimise la arhivele istoriei, contând ca realizări doar victoriile de pe frontul de Vest. Unul dintre aceşti eroi care au luptat doar în campania din Est a fost şi Vasile Moga, un veteran care a fost descoperit în documente de arhivistul Teofil Petrovan. Descoperirea a fost comunicată Col. (r) Sever Popovici de la Subfiliala Luduş a ANVR, cel care a raportat cazul preşedintelui Filialei Mureş a ANRR, Gen. (r) Gheorghe Popa.
Arhivele militare au consemnat faptul că Vasile Moga s-a născut în apropiere de Luduş la 18 noiembrie 1910 şi după parcurgerea studiilor a devenit învăţător. A participat în război ca vânător de munte şi a fost decorat cu Ordinele „Coroana României”, „Steaua României”, „Crucea de Fier Germană” şi „Ordinul Mihai Viteazul”.
A fost rănit de două ori şi din această cauză pentru el războiul s-a încheiat odată cu campania din Est. După război a fost învăţător la Luduş şi apoi la Turda, acolo unde îşi doarme somnul de veci. După anul 1990, Vasile Moga a fost înaintat succesiv până la gradul de General de Brigadă. Pentru activitatea sa, pentru faptele sale de arme, ANVR a propus Consiliului local Luduş să atribuie numele de Gen. Vasile Moga unei străzi din oraş. Comisiile de specialitate ale Consiliului local au dat avize favorabile propunerii făcute şi urmează ca prima stradă din oraş care se va înfiinţa să poarte numele Generalului (r) Vasile Moga.
Casetă
Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război (ANVR) este cunoscută ca una dintre cele mai active şi bine organizate asocieri profesionale din ţară. Unul dintre scopurile cele mai importante pe care le urmăreşte este cunoaşterea şi perpetuarea numelor militarilor care au luptat în războaiele de apărare sau de reîntregire a României, precum şi activitatea celor care au supravieţuit luptelor din teatrele de operaţiuni. Datorită ANVR, cultul eroilor are un loc bine determinat în educarea patriotică a copiilor şi tineretului.
Ioan A. Borgovan
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.