Numele meu este Imola Lidia Máté, am 21 de ani, locuiesc în comuna Papiu Ilarian, județul Mureș și sunt studentă la Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. Din dorința de a-mi ajuta comunitatea, m-am înscris în Acceleratorul de Implicare Civică pentru tineri, proiect desfășurat de Societatea Academică din România în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare Activă.
Comuna din care provin, Papiu Ilarian este una foarte frumoasă,cu mari posibilități, cu o comunitate prietenoasă și o conducere foarte bună. Tinerii sunt încurajați să rămână în localitate, iar o bună metodă prin care pot fi susținuți este sprijinirea specificului local: susținerea activităților agricole, fiind o comunitate plină de oameni harnici.
De ce agricultura?
Fiind și muzician, muzica mereu a făcut parte din viața mea. Muzica și natura se împletesc într-un mod aparte, deoarece natura este inspirație absolută pentru muzică și celelalte ramuri ale artei, iar natura în sine este sunet, melodie, ritm. Fiind pasionată și curioasă să aflu despre tainele naturii și agriculturii, de mic copil mi-am însoțit părinții în diferite activități din acest domeniu. Am descoperit cât de importantă și prețioasă este agricultura, atât pentru noi, cei din Papiu Ilarian, cât și pentru țara noastră. Agricultura din țara noastră are un potențial enorm. Cel mai important pas ar fi apropierea tinerilor din acest domeniu, susținerea lor, încurajarea lor și asigurarea unui viitor cât mai bun pentru aceștia.
Mereu mi-am dorit să îmi susțin și să îmi ajut comunitatea. Ajutată de liderii Acceleratorului de Implicare civică pentru tineri, am găsit o posibilitate și o idee prin care aș putea fi de folos. După o perioadă de informare, împreună cu administrația locală, am reușit să găsim posibilitatea finanțării drumurilor de acces agricol din comună, iar în curând voi depune o petiție privind susținerea agricultorilor din comunitatea noastră. Ideea a fost bine primită de către primărie, iar proiectul a fost depus curând, aflându-se la un pas mai aproape de reușită. Demersul nu se va opri aici. Consider că este important să fie cât mai vizibil, pentru ca să încurajez și alți tineri să participe activ la susținerea comunităților, atât în domeniul agriculturii, cât și în alte domenii valorase țării noastre.
Drept concluzie, am să îl citez pe tatăl meu, care mereu îmi spunea că „pământul este aur curat și bogăția viitorului” și îmi doresc ca pe viitor tinerii sa conștientizeze importanța acestui domeniu și să susțină la rândul lor diferite inițiative similare din județul Mureș.