Fantasy are mare nevoie de ajutor financiar deoarece performanța copiilor se face cu sacrificii și cu multe lipsuri…
Unde este muncă și pasiune, acolo sunt și rezultate. Astfel, se face că numeroși elevi de la Palatul Copiilor din Tîrgu Mureș, chiar dacă participă voluntar la cursurile de la această instituție de învățământ, ajung adesea să obțină premii la nivel național sau internațional.
Un bun exemplu în acest sens este trupa de dans sportiv Fantasy, coordonată de prof. Marius Belean, care anul trecut, a participat la World Dance Championship din Italia și a fost votată cea mai bună trupă de dans din lume.
Totuși, performanța și pasiunea implică și cheltuieli financiare. Deplasările costă, cazarea costă, participarea la concursuri costă, echipamentul de asemenea… Palatul Copiilor, fiind instituție de stat, asigură o parte din cheltuieli, după buget. Iar părinții, la rândul lor, trebuie să asigure cealaltă parte. De aceea, performanța copiilor se face cu sacrificii și, uneori, cu lipsuri… Adeseori, tinerii dansatori trebuie chiar să-și împrumute între ei pantofii de dans, deoarece sunt pantofi speciali care nu se găsesc în magazine și sunt asigurați prin intermediul Palatului Copiilor.
O speranță de a avea condiții mai bune ar fi găsirea unor sponsori care să contribuie, prin ajutorul lor financiar, la evoluția copiilor din trupa Fantasy.
În acest sens, profesorii de la Palat au realizat o asociație pentru ca donațiile să ajungă mai ușor la beneficiarii direcți – tinerii copii talentați. Firmele interesate să sprijine performanța târgumureșeană sunt rugate să contacteze reprezentanții Palatului Culturii sau pe domnul prof. Marius Belean.
„Familia” Fantasy
Trupa Fantasy de la Palatul Copiilor Tîrgu Mureș (cercul de dans de societate) a fost înființată în anul 2000. Copiii învață dans de societate, vals, tango, latino, samba, cha cha, rumba, rock and roll, lambada.
În decursul celor 18 ani de existență au fost foarte mulți copii care au venit și au încercat ce înseamnă de fapt dansul de societate – aproximativ 400 de elevi. Dintre aceștia, doar câțiva au descoperit magia adevărată care se ascunde în spatele fiecărei coreografii și a fiecărui pas de dans – aceștia au format Trupa Fantasy.
Despre ce însemnă Fantasy și despre realizările trupei, ne-a vorbit prof. Marius Belean:
„Numele trupei, sau mai bine spus numele micii noastre familii este Fantasy. În realitate, Fantasy este formată din trei trupe diferite, după categorii de vârstă: cei mici – clasele I-IV, mijlocii – clasele V-VIII și trupa mare – clasele IX-XII. Trupa mică are în componență 10 copii, trupa mijlocie – 12 copii, iar trupa mare – 12 copii.
Din anul 2013 am început să concurăm și în afara țării. Primul nostru concurs a fost în Ungaria, la Budapesta după care au urmat Serbia, Macedonia, Croația și Italia. În ultimii doi ani am fost prezenți la concursurile din Macedonia, de unde ne-am întors cu locurile fruntașe. Anul trecut am fost cu trupa mijlocie în Skopje, Macedonia, unde am obținut două locuri întâi. Cu elevii de liceu, adică trupa mare, am participat anul trecut la un concurs mai special, în Croația, la Zagreb, unde pe lângă faptul că am câștigat cu fiecare dans prezentat câte un loc I, totodată ne-am și calificat la Campionatul Mondial de Dans din Italia. A urmat cea mai răsunătoare realizare, și totodată, cea mai mare mândrie a noastră.
Fantasy, la World Dance Championship din Italia
World Dance Championship din Italia a însemnat cea mai mare provocare pentru trupa noastră. Concursul de la Roma ne-a adus locurile III, II și I. Spre marea noastră surprindere și mândrie am fost votați cea mai bună trupă de dans pe plan mondial, primind astfel și trofeul pentru premiu special”.
Pasiune
Olimpia Braic este mama uneia dintre fetițele care fac parte din grupa Fantasy. Dânsa ne-a vorbit despre pasiunea acestor copii minunați și despre implicarea și performanțele domnului profesor și ale trupei de dans. Astfel, am aflat că tinerii dansatori au antrenamente la Palatul Copiilor de două ori pe săptămână, câte două ore pe zi. Apoi, în fiecare vacanță de iarnă merg în cantonament. „Acești copii au fost săptămâna trecută la Onești și au luat locul I. Vor merge în 31 mai 2018 în Macedonia (anul trecut au luat locul I). În 8 iunie merg în Croația (anul trecut au luat locul I și s-au calificat pentru Roma unde au participat și au luat, la fel, locul I )”.
Necesitatea unor sponsori
Dar, Olimpia Braic ne-a vorbit și despre nevoile financiare ale unei trupe de dans care face performanță și despre necesitatea găsirii unor sponsori: „Este un oarecare efort financiar. Deplasările în străinătate se plătesc. Acum, în Macedonia, deplasarea costă 380 de lei, iar taxele de înscriere la concursuri costă 65 de euro. În preț e inclusă cazarea și micul dejun. În rest, le punem de acasă pachete sau merg să mănânce la restaurante. Deplasarea în Croația costă peste 160 de euro. Și cele două deplasări vor avea loc la interval de o săptămână.
Ar fi nevoie și de mai mulți pantofi de dans. Își dau pantofii între ei, din grupă în grupă, pentru că nu sunt destui. Papucii sunt speciali de dans și sunt oferiți de Palatul Culturii”.
De asemenea, cantonamentul de o săptămână din vacanța de iarnă mai costă câteva sute de lei per elev.
Asociație în sprijinul performanței
Detalii suplimentare despre cheltuielile echipei Fantasy am aflat și de la prof. Marius Belean. Deplasările (transportul) în țară sunt finanțate de Ministerul Învățământului, prin Palatul Copiilor. „În fiecare an efectuăm un cantonament cu toate cele trei grupe, unde se antrenează, socializează, se leagă prietenii noi. Costurile acestor cantonamente sunt suportate de către părinții elevilor.
La noi în țară participăm la foarte multe concursuri de dans organizate de Palate/Cluburi ale Copiilor. Câteva exemple: la Bârlad, Arad, Onești, Botoșani – costurile acestor concursuri sunt suportate de către Ministerul Educației Naționale. Echipamentul necesar – rochițe, pantaloni, pantofi și toate cele necesare sunt destul de costisitoare. Aceste lucruri ne sunt asigurate o parte de către Palatul Copiilor, iar restul prin sponsorizări sau le plătesc părinții elevilor implicați.
Deplasările în străinătate nu sunt decontate de Minister. Atunci apelăm la părinți, mai căutăm sponsori…
Pentru ca să putem încasa sponsorizările, am realizat o asociație. Aceasta deoarece dacă intră prin Palat, banii trebuie să meargă la București și de acolo îi trimit înapoi cu întârziere, fiind birocrație foarte mare. Și atunci ne-am organizat și am făcut o asociație a profesorilor și putem folosi mult mai ușor banii”.
Titi Dălălău
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.