Succesele din ultima vreme ale echipei de fotbal Sepsi Sfântu-Gheorghe (două Cupe ale României şi două Supercupe la rând, plus calificarea de ieri în play-off-ul Conference League) n-au venit din senin. Ele au în spate nu doar o finanţare suplimentară, venită de la Budapesta, cum se vehiculează în presa sportivă de la noi, ci mai mult o muncă tenace de ani de zile, bine făcută, de oameni potriviţi la locurile potrivite. Vă invităm azi să-i cunoaşteţi mai îndeaproape pe oamenii din spatele succeselor lui Sepsi.
Liviu Ciobotariu, antrenor principal
Fost fundaş central cu peste 350 de meciuri în primele ligi din România (Progresul/FCNaţional şi Dinamo) şi Belgia (Standard Liege, RAEC Mons şi FC Anvers), selecţionat de 32 de ori la echipa naţională, Liviu Ciobotariu are în palmaresul de jucător un titlu de campion şi două Cupe, ambele cu Dinamo.
E genul de antrenor serios, foarte bine pregătit teoretic, căruia vasta experienţă de jucător îi e de mare folos în a lua deciziile optime la echipă. Pune mare preţ pe devotamentul şi dăruirea jucătorilor săi şi preferă oricând un fotbalist ambiţios, luptător (gen Florentin Petre sau Bănel Nicoliţă), unuia mai tehnic, dar mai delăsător, de tipul Adrian Cristea sau Denis Alibec.
Cătălin Munteanu, antrenor secund
Fost internaţional şi el, cel poreclit „Cap de Zmeu” a avut,de asemenea, o carieră prodigioasă ca fotbalist la Steaua şi Dinamo, dar şi la Espanyol Barcelona sau Real Murcia, între altele. Are în palmares trei titluri de campion al României (unul cu Dinamo, două cu Steaua), câte o Cupă cu ambele echipe şi o Supercupă cu Dinamo.
Ca fotbalist, a fost un mijlocaş cu gleznă fină şi cu excelentă intuiţie a jocului. La Sepsi se ocupă în principal de vizionarea jocurilor adversarilor şi cu disecarea jocului acestora. E o slujbă care i se potriveşte ca o mănuşă lui Munteanu.
Adrian Iordache, antrenor secund
Tehnicianul născut la Piteşti acum 43 de ani a fost tot fundaş central ca şi principalul Ciobotariu şi, la fel ca acesta, a petrecut sezoane bune la Dinamo,cu care a câştigat două titluri de campion şi două Cupe ale României. Mai are în palmares o Cupă a Azerbaijanului, cu Hazar Lankaran. A mai jucat la Rapid şi FC Argeş (între altele), dar şi la două echipe din prima ligă cipriotă.
La Sepsi i se datorează o bună parte din organizarea jocului defensiv al echipei. Un alt om potrivit la locul potrivit.
Sepsi mai are un secund, în persoana lui Kulcsar Laszlo, iar de pregătirea portarilor se ocupă fostul portar al Petrolului Ploieşti şi al Stelei, Cornel Cernea, fotbalist campion cu Steaua, alături de care a şi jucat în Liga Campionilor.
Attila Hadnagy, director general al clubului
Un alt fost fotbalist, dacă vreţi o glorie locală a lui Sepsi. Deşi ca jucător n-are un palmares la fel de bogat precum antrenorii Ciobotariu, Munteanu, Iordache sau Cernea (despre biografia lui Laszlo Kulcsar nu ştim nimic), Hadnagy a avut o carieră lungă – s-a retras de la Sepsi la aproape 39 de ani, după ce a contribuit decisiv la promovarea echipei în prima ligă – în primele două ligi, la Oltul Sfântu-Gheorghe, FC Braşov şi FC Botoşani.
Tip cerebral, calculat, echilibrat, lui Attila Hadnagy i se potriveşte de minune funcţia pe care a primit-o la club îndată după încheierea carierei de jucător.
Laszlo Dioszegi, preşedintele clubului
Unul dintre cei patru fondatori ai clubului Sepsi, omul de afaceri Laszlo Dioszegi e proprietarul unor brutării, magazine de panificaţie şi a unei cofetării. „Treaba mea e să aduc sponsori şi să pun banii pe masă. De restul se ocupă antrenorii. Au mână liberă la echipă”; cam aşa rezuma Dioszegi implicarea sa la club. Nici Leo Grozavu, nici Cristiano Bergodi şi niciun alt antrenor care a pregătit pe Sepsi nu s-a plâns vreodată de imixtiuni la echipă.
” Bugetul nostru e de 6-7 milioane de euro anual. FCSB sau CFR au cel puţin dublu… Nu putem plăti salarii mari, dar am plătit mereu la timp salariile jucătorilor”, declara acesta, toamna trecută.
Şi mai e ceva deosebit în ceea ce face Laszlo Dioszegi la Sepsi: jucătorii sunt aduşi la Sepsi nu doar în funcţie de valoare şi de necesităţile echipei, ci şi de caracter.
„Încercăm să vorbim cu alte echipe la care a jucat. Fiecare jucător are un trecut. Cât de vast e acum internetul, putem să vedem ce a făcut. E foarte important să aduci jucători care au dragoste de fotbal și care nu vin numai pentru bani. Trebuie să fie dedicați fotbalului sută la sută. Nu contează că sunt români sau străini, e important să fie jucători cu un caracter pe care să te poţi baza”, explica dl Dioszegi la un post TV felul în care Sepsi îşi alege jucătorii.
Şi mai are ceva preşedintele Sepsi pe care mulţi conducători din fotbalul nostru nu au: n-o să-l vedeţi niciodată pe Dioszegi că-şi critică jucătorii sau antrenorii la televizor sau în public, n-o să-l auziţi niciodată spunând antrenorului că mai bine îl băga în teren pe X în locul lui Y, nici că arbitrul Z a tras cu adversarul şi nici n-o să-l vedeţi deschizând buletinele de ştiri de la Pro TV cu vreo declaraţie incendiară. La Sepsi, cuvintele de ordine sunt decenţa, cumpătarea şi bunul simţ în toate.
Fostul fotbalist Alexandru Pelici, acum antrenor la FC Argeş, spunea recent că „Întâi pui seminţele în pământ, după aia uzi şi abia la urmă culegi roadele. Ăsta e ciclul firesc. Însă, din păcate, în vocabularul fotbalului românesc nu există cuvântul răbdare”. La Sfântu-Gheorghe a existat, însă, răbdarea parcurgerii acestui ciclu natural, firesc, aşa că acolo a început deja „culesul”.
Şi nu e vorba aici că Sepsi ar fi echipă „ungurească”, aşa cum se spune. Majoritatea jucătorilor sunt români, plus câţiva străini (doi slovaci, un albanez, un venezuelean şi un singur ungur). La fel şi stafful tehnic. Nu de etnie e vorba la Sepsi, ci despre profesionalism şi calitate umană. Comparaţi cu ce e la FCSB, la CFR sau la oricare altă echipă românească. După părerea noastră, după două Cupe ale României şi două Supercupe, e doar o chestiune de timp – nu mult – până ce la Sfântu-Gheorghe va veni şi primul titlu de campioană.
Sorin Simion
sursa foto: Facebook/Sepsi OSK
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.