A participat și ea la manifestările din stradă. Și-a exprimat nemulțumirea față de clasa politică și a strigat alături de tîrgumureșeni că vrea să fie respectată. Sorina Bota, jurnalista care a făcut să răsune de nenumărate ori numele Tîrgu-Mureșului, o ziaristă nominalizată și premiată de nenumărate ori de Clubul Român de presă, ne-a vorbit despre manifestările mureșenilor și a românilor din ultima perioadă…
Rep.: De ce crezi că au ieșit la început?
Sorina Bota: La primul protest, cel de la Tîrgu-Mureș, chiar am participat, deci pot vorbi în cunoștință de cauză despre ce era acolo. Inițial s-a pornit pentru susținerea doctorului Raed Arafat. Nu neapărat din cauză că oamenilor le era frică de desființarea SMURD, ci pur și simplu pentru a arăta că Raed Arafat este iubit, respectat și oamenii îl susțin într-un moment în care se afla într-o situație delicată. S-au vehiculat multe ipoteze, că oamenii sunt manipulați, că se desființează SMURD și din cauza asta oamenii au ieșit în stradă. Nu! „Respect pentru Arafat” era în foarte multe dintre lozinci. De fapt asta cereau oamenii.
Rep.: De ce crezi că mai ies acum oamenii în stradă? Ce îi mână?
Sorina Bota: Din anii ’90, manifestări de genul acesta, atât de perseverente, zile în șir să se manifeste în atâtea orașe din țară, noi n-am mai avut. Peste tot în lume se întâmplă lucruri de genul acesta pentru că oamenii sunt nemulțumiți în general de clasa politică, în general de sistem, în general de ceea ce li se întâmplă în acest moment. Și nu cred că se manifestă neapărat împotriva unui anume partid sau a altui partid, ci împotriva sistemului, împotriva clasei politice, cu tot ceea ce înseamnă ea. Pentru că niciunul nu e mai bun decât celălalt. Gata, s-au săturat. S-au convins că nu e o așa mare chestie să ieși în stradă, că poți să te organizezi foarte ușor. Tot se spunea că de la Revoluție nu s-a mai ieșit în stradă. Uite că nu mai e așa mare lucru să ieși, nu e un capăt de lume să ne adunăm și să manifestăm împotriva a ceea ce credem noi că nu merge bine, împotriva a ceea ce noi de atâta timp ne-am săturat să mai înghițim din partea tuturor.
Rep.: Ce ar trebui să se întâmple ca lumea să nu mai iasă în stradă pe termen scurt și pe termen lung?
S.B.: Pe termen lung în mod cert ceva trebuie să se schimbe în atitudinea clasei politice. Trebuie să se reformeze concret sistemul de stat cu tot ceea ce înseamnă el, fie că vorbim de sănătate sau de oricare alt domeniu.
Rep.: Reformat în ce sens?
S.B.: Într-un sens real, pentru că părerea mea e că tot ceea ce s-a făcut până în acest moment a fost doar un simulacru de reformă. Până la urmă, oamenii stau în continuare în fața ghișeelor, în continuare nu au un sistem de sănătate așa cum și-l doresc, un sistem de educație așa cum își doresc. Oamenii în general continuă să fie umiliți de sistem. Până la urmă ne întoarcem la respectul pe care l-au cerut primii manifestanți, pentru că la asta se rezumă. Oamenii vor să fie respectați. Nu mai e situația din anii ’90, când lumea cerea libertate. Libertate avem, dar nu avem respect. Statul nu ne respectă, politicienii nu ne respectă și ne-am săturat de chestia asta, nu o mai vrem. Eu așa văd lucrurile pe termen lung. Pe termen scurt nu cred că există o soluție. Oamenii trebuie să-și verse năduful, frustrările acumulate de foarte multă vreme. Până când nu și le vor revărsa pe toate nu se vor opri. Nu știu dacă există în acest moment o soluție pe termen scurt, pentru că să zicem că acest guvern își va da demisia, vor veni alți politicieni. Chiar dacă ei înșiși n-au fost până acum la putere, până la urmă fac parte din aceeași clasă politică, s-au comportat până acum la fel, fac parte din aceleași partide. Nu știu dacă o demisie va liniști spiritele sau va fi o rezolvare în sine. Mai degrabă pe termen lung pot avea… sau sper că vor avea urmări aceste proteste. Dacă nici în urma acestor proteste clasa politică nu-și schimbă atitudinea și viziunea, atunci clar avem o problemă.
A consemnat Cătălin Hegheș