Obiecte rare la Muzeul Judeţean

Obiecte rare la Muzeul Judeţean

Picture-023-660x495Muzeul Judeţean Mureş a primit de la buget suma de 70.000 lei, pentru cumpărarea unor obiecte de la colecţionari, în proiectul de reîntregire a patrimoniului judeţului. „Practic, este vorba de o recuperare a unor obiecte de patrimoniu, care existau pe piaţa liberă, din Târgu Mureş, din judeţul Mureş, din România. Timp de 25 de ani, Muzeul Judeţean nu a avut la îndemână sume de bani din care să îşi reconstruiască, reconsolideze patrimoniul cultural, patrimoniul muzeal (…) Cu aceşti 70.000 de lei alocaţi de CJ, am cumpărat un dulap baroc, din secolul XVIII, două scaune, măsuţă şi oglindă, un inel de aur roman, cu came, din Deda Bistra, din secolul III, de 30 de grame. El nu poate fi văzut acum, întrucât este într-o colecţie, colecţia de aur şi argint a României, pe care o s-o putem vedea la Târgu Mureş în luna septembrie a anului viitor. Avem deja catalogul acestei expoziţii(…) Şi am mai cumpărat aceste candele de cositor, de asemenea, farfurii, sticle de la Glăjărie, din Transilvania, Porumbacul de Jos, secolul XVIII, portrete în ulei, câteva piese de arheologie, ceramică şi cahle”, a arătat Preşedintele CJ Mureş, Ciprian Dobre, joi, la conferinţa de presă.

Deasemenea el a amintit că împreună cu directorul Muzeului Judeţean, Soos Zoltan au început demersurile pentru prezentarea unor colecţii renumite, precum colecţia Toulouse Lautrec, în anii următori.

Prezentând piesele rare din patrimoniului Judeţean, directorul Sóos a menţionat despre aparatul foto că acesta provine din Palatul Teleki. „Spre fericirea noastră, moştenitorii l-au păstrat şi l-au vândut muzeului. Ei s-au mutat la Glodeni, dar au păstrat acest patrimoniu familial şi ni l-au oferit. Probabil este unul din primele aparate foto din România care s-au păstrat, de la 1890, este o piesă produsă în Viena în atelierele Goldman. O altă colecţie interesantă şi valoroasă este colecţia de cositoare, printre care se află şi o ploscă mică, o raritate în colecţiile din România. Tablourile achiziţionate aparţin unor personalităţi locale, cum ar fi Hints Miklós, fost jude regal la începutul secolului XIX şi unul dintr-o colecţie privată, foarte probabil din castelul din Apalina, care astăzi este în ruină, care pare a fi realizat de un meşter apropiat marelui pictor Barabás Miklós, din secolul XIX. Avem şi un inel de argint, care a fost adus acum o lună, avem un pumnal Akinakes care, din context scitic, este iarăşi o raritate, nu sunt foarte multe păstrate şi bucăţi dintr-o cămaşă de zale, din zona Deda Bistra, unde posibil a fost o încăierare militară undeva la începutul secolului XIV şi unul dintre soldaţi sau mai mulţi a pierdut echipamentul militar”, a precizat directorul Muzeului Judeţean Mureş.

 

Sursa AGERPRES