Obiectivele și proiectele Universității de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş pentru anul 2023 au fost prezentate de rectorul Universității, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, într-un cadru festiv prilejuit de Zilele Universității.
Investiții unice la nivel național
Rectorul UMFST a transmis că la începutul anului 2023 se va finaliza Centrul didactic – UNI-X și se va extinde Centrul de Simulare și Abilități Practice, repere de învățământ medical unice în România, unde va funcționa și primul Centru Național de Realitate Virtuală aplicată în învățământul medical.
„Au început deja lucrările de reabilitare și extindere a Spațiilor de cantină și de cazare. Sperăm să depășim unele piedici locale și să începem și construcția noului cămin studențesc aprobat la finanțare, licitat și adjudecat de Compania Națională de Investiții dar blocat o vreme de…lilieci. În perspectivă mai există și ale proiecte de construcție și de reabilitare cu finanțări asigurate, și vă amintesc în acest context, performanța acordului de finanțare semnat cu Banca Europeană de Investiții. Îmi doresc ca în anul care vine să beneficiem de mult mai mult sprijin local pe care consider că universitatea îl merită prin ceea ce face pentru oraș”, a arătat prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.
De asemenea, rectorul UMFST a anunțat că Universitatea a câştigat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), de pe prima poziţie la nivel naţional, proiectul i-NEXT prin care este asigurată finanţarea pentru 18 laboratoare digitale, pentru toate domeniile mari de studii din universitate, laboratoare ce vor fi date în funcţiune în anul 2023. „Bine-cunoscutul și mult-discutatul Plan Național de Redresare și Reziliență (PNRR) reprezintă astăzi un obiectiv la care trebuie să privim cu maxim pragmatism. Am câștigat deja, de pe prima poziție la nivel național, proiectul i-NEXT prin care avem finanțarea asigurată pentru 18 laboratoare digitale, pentru toate domeniile mari de studii din universitate, laboratoare pe care le vom finaliza în 2023”, a precizat prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.
Proiecte de accelerare a dinamicii UMFST cu beneficii extinse spre comunitate
Totodată, anul viitor vor veni în universitate și vor rămâne cel puțin două dintre cele mai mari companii multinaționale de tehnologie medicală care deja au în curs de amenajare propriile laboratoare în spațiile universității și care vor fi parte a hub-ului tehnologic în curs de formare. „Am convingerea că momentul în care acest sistem medical și tehnologic pe care îl croim acum va deveni funcțional, despre orașul nostru se va vorbi altfel”, a subliniat rectorul Universității.
Tot anul viitor va începe să funcționeze Institutul BRAIN (British-Romanian Academic Institute of Neuroscience), ca model de colaborare interdisciplinară internațională, dar și proiectul Farmacia universitară, aceasta din urmă dând din nou, la nivel național, un mesaj de inovație. De asemenea, Medicina militară are șansa, anul viitor, să își extindă în Târgu Mureș aria de formare profesională.
„Lucrăm pentru a depune o serie de alte proiecte cu finanțare din aceeași sursă asigurată prin Ministerul Educației: Consorțiul regional pentru învățământ tehnic dual (unde suntem însă dependenți de autoritatea locală) și Dotarea cu materiale didactice și echipamente digitale pentru învățământul preuniversitar – deschiderea Liceului universității, ca liceu public fiind, pentru anul 2023/2024, o certitudine indiferent de rezervele unora din afara universității. Prin Ministerul Sănătății, accesând aceeași sursă de finanțare – PNRR, vom intra în competiție în lunile decembrie-ianuarie pentru construirea unui Centru de dezvoltare a competențelor din sistemul public de sănătate, un centru de referință destinat formării personalului medical la un nivel medical și tehnologic superior dar și pentru o serie de alte proiecte conectate cu Spitalul universitar aprobat prin Hotărârea de Guvern din 30 martie. Am convingerea că dezvoltarea serviciilor medicale de calitate sub egida universității reprezintă șansa de a reda într-un termen rezonabil prestigiul de centru medical universitar acestui oraș. Toate aceste proiecte și altele care vor apărea cu siguranță trebuie înțelese și vor fi croite astfel încât să accelereze transformarea activităților noastre spre o abordare în care să primeze calitatea a ceea ce facem și o evaluare constantă a acesteia”, a mai anunțat prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.
Celebrată anual în cadrul Zilelor Universității, Gala UMFST a marcat încheierea unui an calendaristic definit de realizări susținute printr-un efort profesional remarcabil la nivel instituțional.
Evenimentul, desfășurat în prezența membrilor comunității academice și a invitaților de onoare, a debutat cu prezentarea retrospectivei principalelor momente din evoluția Universității în anul 2022, provocări, realizări și performanțe, moment urmat de primirea distincției Emblema de merit „Partener pentru Apărare”, Clasa a II-a, acordată Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, din partea Șefului Statului Major al Apărării, General Daniel Petrescu, și înmânată de Comandantul Institutului Medico-Militar, Colonel medic conf. univ. dr. Mihail-Silviu TUDOSIE.
Performanța academică a fost celebrată prin acordarea diplomelor de excelență pentru contribuțiile în domeniul cercetării științifice, acordarea diplomelor de excelență primilor rezidenți admiși în urma susținerii Examenului de Rezidențiat pe domeniile Medicină, Medicină Dentară și Farmacie, sesiunea noiembrie 2022, a diplomelor de onoare pentru întreaga carieră didactică, urmate de momentul discursului anual al Rectorului Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.