Obiectivul european de reducere a numărului victimelor accidentelor rutiere nu a fost atins

Obiectivul european de reducere a numărului victimelor accidentelor rutiere nu a fost atins


Obiectivul de reducere la jumătate a numărului de persoane decedate în accidente rutiere pe şoselele Europei, stabilit de Comisia Europeană prin comunicarea finală 0389 din 2010, intitulată „Pentru un Spaţiu European de Siguranţă Rutieră”, este departe de a putea fi atins, la nivelul județului Mureș.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul de Poliție Județean Mureș, în anul de referință, 2010, pe raza județului Mureș au decedat în urma accidentelor rutiere un număr de 68 de persoane, astfel încât, pentru realizarea obiectivului, la finalul anului 2020, numărul persoanelor decedate nu trebuie să depășească 34. În ce privește numărul persoanelor rănite grav în accidente rutiere trebuie să ajungă, la finalul anului 2020, la maxim 182. Scăderea numărului victimelor accidentelor rutiere ar trebui să se facă gradual.

“Pentru atingerea acestor obiective, judeţul Mureş trebuie să înregistreze la finele anului 2018, următoarele valori maxime ale victimizării din accidente rutiere: persoane decedate în accidente rutiere – 41; persoane rănite grav în accidente rutiere – 215”, se arată în raportul IPJ Mureș, care adaugă că deja în primele nouă luni ale acestui an s-au înregistrat 40 de morți și 195 de persoane rănite grav în accidente rutiere.

Numărul de accidente grave s-a redus cu 1% față de perioada similară a anului trecut, dar sunt deja cu 12 persoane decedate mai mult.

“Riscul rutier înregistrat în judeţul Mureș în primele nouă luni ale anului 2018, demonstrează că obiectivul de reducere a victimizării – reducerea anuală cu 5% a numărului persoanelor decedate – nu a fost atins. În primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, se înregistrează creștere semnificativă a numărului persoanelor decedate în urma accidentelor rutiere (+12), în timp ce la numărul accidentelor grave și a persoanelor rănite grav se înregistrează scăderi, situație similară înregistrată și în luna septembrie”, precizează IPJ Mureș.

Potrivit aceleiași surse, cele mai mari creșteri ale numărului persoanelor decedate au fost înregistrate de Biroul Rutier Reghin (+4), Biroul Rutier Sighișoara (+4), Formațiunea Rutieră Luduș (+4), şi Formaţiunea Rutieră Iernut (+2) , iar scăderi au fost înregistrate de Biroul Rutier Târgu Mureș (-5). Cele mai mari creșteri ale numărului persoanelor rănite grav au fost înregistrate de Biroul Rutier Târgu Mureș (+5), BDNE (+5) și Formațiunea Rutieră Luduş (+3), iar scăderi au fost înregistrate de Biroul Rutier Târnăveni (-11), Biroul Rutier Sighișoara (-9),Biroul Rutier Reghin (-4), Formațiunea Rutieră Iernut (-5), Formațiunea Rutieră Sărmaşu (-2);

În perioada supusă analizei, principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave au fost: viteza (21,74%), indisciplina pietonilor (17,87%) indisciplină bicicliști și conducerea sub influența băuturilor alcoolice (7,73%), urmate de neacordare prioritate pietoni (7,25%). Viteza excesivă/neadaptată, a generat cele mai multe decese, respectiv 27,5%. O rată ridicată a mortalității din accidente rutiere a fost înregistrată pe raza de competență a Birourilor Rutiere Reghin și Sighișoara și a Formațiunii Rutiere Luduș. Cele mai multe accidente rutiere grave s-au produs în ziua de duminică (38), joi și vineri (34), iar cele mai multe decese din accidente rutiere au fost înregistrate vinerea (10) și sâmbăta (11). 79% dintre accidentele rutiere grave înregistrate în primele nouă luni s-au produs în interiorul localităților, iar 21% în afara acestora. Cele mai multe accidente rutiere grave s-au produs pe drumurile naționale (34%), urmate de rețeaua stradală în mediul urban (33%) și drumurile județene (22%). Nu mai puțin de 70% dintre decesele din accidente rutiere au fost înregistrate pe rețeaua de drumuri naționale.

Pentru ameliorarea situației, IPJ Mureș a propus o serie de măsuri. Prima se referă la organizarea de acțiuni preventive, cu angrenarea tuturor polițiștilor rutieri din cadrul structurilor de profil și de ordine publică, pentru combaterea vitezei excesive și a abaterilor săvârșite de către pietoni, în zonele și în zilele cu cele mai multe accidente înregistrate până acum. O altă măsură presupune notificarea administratorilor drumurilor publice de pe raza de competență, cu privire la deficiențe privind semnalizarea rutieră vertical și orizontală, degradarea drumului public de natură a pune în pericol siguranța traficului rutier, și cu privire la realizarea semnalizării rutiere orizontale, în timp ce a o a treia măsură se referă la mediatizarea cauzelor și consecințelor accidentelor rutiere grave produse la nivel local, precum și a acțiunilor intreprinse, a rezultatelor obținute, în vederea responsabilizării și conștientizării participanților la trafic asupra riscurilor la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulație.

(CASETĂ)

RECOMANDĂRI PENTRU PARTICIPANȚII LA TRAFIC:

Stimaţi pietoni! Şi cei implicaţi în accidente rutiere au avut convingerea că pot traversa în siguranţă!

Ø traversaţi strada doar prin locurile permise;

Ø asiguraţi-vă înainte de a vă angaja în traversare;

Ø luați-vă toate măsuri de precauţie, pentru a fi siguri că sunteți observaţi în trafic de către şoferi!

Ø nu uitaţi, pietonul se opreşte mai uşor decât autovehiculul, în condiţii dificile de drum;

Ø supravegheaţi copiii, atunci când sunt participanţi la traficul rutier! Nu le daţi exemple negative!

Stimaţi biciclişti, motociclişti!

Ø adaptaţi viteza de deplasare la condiţiile de drum;

Ø circulaţia pe două roţi nu vă dă dreptul la consum de alcool înainte de a ieşi în trafic!;

Ø echipamentul de protecţie vă poate salva viaţa!

Stimaţi conducători auto! Oare cei care au murit nu au crezut că pot controla maşina atunci când au apăsat prea mult pedala de acceleraţie?

Ø respectaţi limitele legale de viteză, în special în interiorul localităţilor;

Ø adaptaţi viteza de deplasare la condiţiile de drum;

Ø ataşaţi-vă centura de siguranţă înainte de pornire;

Ø discuţiile intense în timpul conducerii autovehiculului, vorbitul la telefonul mobil, vă pot distrage atenţia în momente vitale;

Ø pietonii, bicicliştii, motocicliştii, sunt mai vulnerabili în trafic, FIŢI PRECAUŢI!

Înainte de a pleca la drum, interesați-vă cu privire la starea meteorologică de pe traseul pe care urmează să îl parcurgeți și echipați-vă autovehiculul corespunzător!

În condiții dificile de trafic, circulați cu viteză redusă, păstrați distanţa de siguranţă în mers, pentru a putea opri în timp util şi nu vă angajați în depășiri riscante!

Pe timp de ploaie sau ninsoare, utilizați luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pentru toate categoriile de drumuri, şi pe cele de ceaţă, în cazul apariţiei acestui fenomen!

Evitați acţionarea bruscă a mecanismelor de direcţie și de frânare ale autovehiculului, pentru evitarea acvaplanării sau derapajelor necontrolate!

Nu uitați că sunteți obligați să vă echipați autovehiculele cu anvelope de iarnă, atunci când circulați pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei!

Asigurați-vă că instalațiile de degivrare și dezaburire ale autovehiculului funcționează! Pe timpul deplasării, atât parbrizul cât și geamurile laterale ale autovehiculului trebuie menținute curate, pentru o mai bună vizibilitate!

În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul, decât în condiţii normale!

În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul şi nu blocaţi intersecţiile!

Nu frânaţi brusc. Păstraţi o distanţă suficientă faţă de autovehiculul din faţă, astfel încât să puteţi opri în siguranţă, în situaţia în care acesta încetineşte sau opreşte brusc.

Nu depăşiţi coloana de autovehicule oprite la semafor şi nu opriţi sau staţionaţi în locuri unde ar putea împiedica desfăşurarea normală a traficului rutier.

Păstraţi liber centrul intersecţiei şi nu blocaţi calea de rulare a mijloacelor de transport public.

Fiţi atenţi în permanenţă la poliţiştii rutieri din trafic şi urmaţi recomandările lor.