Conform Biroului pentru Protecția Animalelor Mureș din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Mureș, de la începutul anului 2022 până în prezent, s-au înregistrat aproximativ 6 atacuri canine asupra altor animale și 7 atacuri canine asupra persoanelor, din care 2 au fost redirecționate către Secțiile de Poliție Rurală în a cărei rază de competență s-a întâmplat incidentul. Este vorba despre incidentele care au fost reclamate poliției.
De asemenea în anul 2022 au fost înregistrate 39 de infracțiuni în conformitate cu O.U.G. 55/2002, iar în primele trei luni ale anului 2023, 19 astfel de infracțiuni. Conform ordonanței de urgență menționate sunt considerate infracțiuni “neluarea de către proprietarul câinelui sau deținătorul temporar al acestuia a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane, (…) dacă atacul a avut loc”, “introducerea în țară sau comercializarea câinilor din rasele prevăzute la art. 1 lit. a) (câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor – n.r.), “fapta persoanei de a organiza lupte între câini, de a-i pregăti în acest scop, precum și de a participa cu câini la astfel de lupte”.
Conform legii câinii periculoși aparțin următoarelor rase, grupate în două categorii, după cum urmează: cat. I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor; cat. II: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor. De asemenea, prin câini agresivi se înţelege orice câine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private; orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop.
Proprietarii unor astfel de câini trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să aibă vârsta minimă de 18 ani; să aibă capacitate deplină de exerciţiu; să nu fi fost condamnaţi pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei. Aceștia au obligaţia să înregistreze câinii la Asociaţia Chinologică Română şi să inscripţioneze în mod vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil, avertismentul „Câine periculos” sau, după caz, „Câine agresiv”, printr-o plăcuţă având dimensiunile de cel puţin 15 x 25 cm.
Proprietarii de câini periculoși au obligaţia să depună la sediul poliţiei în a cărei rază este situat imobilul în care este deţinut câinele o adeverinţă în fotocopie, eliberată de Asociaţia Chinologică Română din care să rezulte încadrarea câinelui în categoriile de câini periculoși, precum şi o declaraţie pe propria răspundere.
Proprietarii trebuie să știe că accesul acestora în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum şi în părţile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în lesă. În locurile special amenajate pentru câini accesul câinilor nu este permis fără botniţă şi fără lesă.
Dragoș Bardoși