Săptămâna trecută, compania Gedeon Richter România a premiat olimpicii mureșeni participanți la Olimpiada Națională de Chimie care s-a desfășurat în luna aprilie 2017, continuând o frumoasă tradiție de apreciere a rezultatelor școlare deosebite începută în anul 2008.
Festivitatea de premiere s-a desfășurat în Sala Festivă a Colegiului Național „Al. Papiu Ilarian”, din partea Gedeon Richter fiind prezenți Dana Chelărescu, directorul general, și Zsuzsanna Zayzon, PR Manager. De asemenea, la ceremonie au mai participat: prof. Cristina-Ligia Someșan, directorul Colegiului „Papiu”, prof. Ioan Macarie, inspector școlar general la IȘJ Mureș, Adriana Grama, inspector școlar pentru chimie – fizică, precum și numeroși dascăli, elevi și părinți. Compania farmaceutică a premiat și profesorii coordonatori ai olimpicilor mureșeni.
Anul acesta, au fost premiați 6 elevi de la Colegiul „Unirea”și Colegiul „Papiu”.
Stimă și prețuire
Gazda festivității de premiere a fost prof. Cristina-Ligia Someșan care a menționat că are o stimă deosebită pentru rezultatele celor de la chimie:
„Eu fiind profesoară de fizică, întotdeauna m-am uitat cu puţină invidie în curtea celor de la chimie, care veşnic îmi spun: noi notăm astfel, la noi altfel de unităţi de măsură sunt, noi luăm premii mai multe, citim mai mult şi ştiinţa de bază a vieţii este chimia. Desigur, eu am aceleaşi replici pe varianta cu fizica şi ţin mult la fizică. Dar în sufletul meu trebuie să recunosc că am o stimă şi o preţuire deosebită pentru toţi cei care lucrează sau au avut tangenţă cu această disciplină. Faptul că Gedeon Richter face premierea elevilor olimpici participanți la faza națională a olimpiadei de chimie și faptul că noi îi găzduim mă face doar să fur puțin din meritele lor și să fiu mândră că suntem gazdele acestui eveniment”.
Premii multe
Apoi, a luat cuvântul inspectorul şcolar general al IȘJ Mureş, prof. Ioan Macarie, care a transmis celor de la Gedeon Richter „mulţumiri din suflet pentru că există şi reuşesc în fiecare an să ne facă această bucurie, să îi premieze pe aceşti minunaţi copii”. De asemenea, prof. Ioan Macarie a apreciat rezultatele deosebite de anul acesta ale elevilor mureșeni: „Anul acesta județul Mureș se mândrește cu foarte multe premii, ca niciodată, la toate olimpiadele și, bineînțeles, „Papiul” este sus de tot”.
Un cuvânt de apreciere a rezultatelor deosebite la chimie a avut și Adriana Grama, inspector şcolar pentru chimie-fizică, afirmând că elevii „au pus cercetarea şi domeniul chimiei mai presus decât alte pasiuni”, iar profesorii coordonatori „şi-au dedicat din timpul lor preţios ca să îi ajute pe elevi să urce pe scara valorilor”. Prof. Grama a mulțumit și părinţilor pentru că „şi-au susţinut copiii în alegerile făcute şi nu i-au lăsat să renunţe”, precum şi companiei Gedeon Richter pentru că „susţine de nouă ani performanţa din domeniul chimiei”.
Aprecierea elevilor buni la chimie
Un discurs emoționant a fost și cel al directorului general al Gedeon Richter România, Dana Chelărescu, care s-a întors cu plăcere în clădirea liceului în care a fost și dânsa elevă, în urmă cu 34 de ani:
„Mă bucur să fiu alături de dumneavoastră. Este un eveniment important pentru Gedeon Richter România pentru că este un eveniment deja cu tradiție. Este al nouălea an de când premiem elevii olimpici la chimie. Este un premiu simbol pe care-l oferim noi pentru că trebuie să recunosc nu este un premiu care să conteze foarte mult în CV-urile dumneavoastră de acum încolo. Însă este un premiu care înseamnă aprecierea pe care o avem față de cei care iubiți științele exacte, pentru cei care aveți rezultate deosebite la chimie”.
Apoi, doamna Chelărescu a argumentat necesitatea pe piața muncii a specialiștilor de calitate în domeniul chimiei: „Am trecut printr-o perioadă în care studiul ştiinţelor exacte a fost mai puţin luat în considerare şi consecinţele acestui fapt se resimt pe piaţa muncii în prezent. Atât în România, cât şi în Uniunea Europeană, ducem lipsă de specialişti, aşa că vă spun că ne bazăm pe cunoştinţele pe care dumneavoastră le dobândiţi în şcoală, pe cunoştinţele pe care le veţi consolida în facultăţile pe care le veţi urma. Vă aşteaptă piaţa muncii unde să fructificaţi tot ceea ce aţi învăţat în şcoală. De ce premiem olimpicii la chimie? Trebuie să vă spun că pe termen scurt apreciem talentul şi încurajăm rezultatele bune, care se obţin într-un domeniu de interes pentru noi, chimia. Nu există fabrică de medicamente care să nu aibă nevoie de acest domeniu important, iar după cum ştiţi în oraşul nostru sunt multe fabrici de profil, nu doar de medicamente, care au nevoie de specialişti. Pe de altă parte, pe termen lung vorbind, cred că avem cu toţii de câştigat; câştigăm încrederea că avem de a face cu tineri foarte responsabili, cu oameni care iubesc proiectele noi, care muncesc mult pentru rezultat, oameni care vor fi liderii de mâine și care se constituie în exemple pentru actualii şi viitorii lor colegi de muncă”.
Elevii premiați
La Olimpiada Națională de Chimie 2017 au participat din județul Mureș elevi de la doar două licee – „Unirea” și „Papiu”: Larisa Cristina Şamşudean (elevă în clasa a VIII-a la Colegiul Naţional „Unirea”, profesor pregătitor Suzana Radu), Elena Loriana Mesia (elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Unirea”, profesor pregătitor Stela Cimpoi), Raluca Ioana Macovei (elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Unirea”, profesor pregătitor Stela Cimpoi), Teodora Băjănariu (elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Unirea”, profesor pregătitor Stela Cimpoi), Bathori Arthur Maximilian (elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Alexandru Papiu Ilarian”, profesor pregătitor Sanda Misarăş) şi Cristina Ioana Hidoş (elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Alexandru Papiu Ilarian”, profesor pregătitor Sanda Misarăş).
Titi DÃLÃLÃU